Somalische kapers vervolgd in Nederland

Negen van de zestien Somalische kapers die onlangs werden opgepakt in de Golf van Aden worden in Nederland vervolgd. Ze worden verdacht van vuurwapengeweld tegen Nederlandse militairen en zeeroof. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdagmiddag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het besluit om de Somaliërs in Nederland te vervolgen is mede ingegeven door het aantoonbare Nederlands belang in deze zaak, namelijk het ernstige geweldgebruik tegen Nederlandse onderdanen. Het Openbaar Ministerie (OM) meldde vorige week al dat ze worden verdacht van poging tot moord. De marechaussee heeft de verdenkingen verder onderbouwd.

Militairen op rubberboten van het fregat Hr. Ms. Tromp werden op 2 april door piraten beschoten vanaf een gekaapt Iraans vissersschip toen mariniers het schip wilden controleren. Mariniers op de bootjes en schutters op de Tromp beantwoordden het vuur. Daarbij kwamen twee piraten om het leven, enkele anderen raakten gewond. Aan Nederlandse zijde vielen geen gewonden.

De zestien Somalische verdachten werden vervolgens aangehouden en overgebracht naar het Nederlandse oorlogsschip. Aan boord van het vissersschip bleken al vier maanden zestien Iraanse vissers te worden vastgehouden. Ook werden automatische wapens en draagbare raketwerpers gevonden.

De zeven andere Somaliërs, onder wie drie minderjarigen, worden in vrijheid gesteld. De verdenkingen tegen hen bleken onvoldoende te kunnen worden onderbouwd.

Het Ministerie van Defensie brengt de negen verdachten zondag over naar Nederland. De raadkamer van de rechtbank Rotterdam beslist volgende week over hun verdere voorlopige hechtenis, meldt het OM.


Somalische kapers vervolgd in Nederland (Foto: Novum)