Eenden kwaken dialect

Als je langs de waterkant zit en je hoort de eendjes kwaken, dan klinkt dat voor jouw ongetrainde oor als een hoop lief geluid. Britse wetenschappers zijn er echter achter gekomen dat de Britse eendjes, net als mensen, praten met een dialect.

De studie heeft uitgewezen dat de Londense eendjes een harder geluid maken wat overeenkomt met schreeuwen zodat de overige vogels hen kunnen 'verstaan' boven al het stadsgeluid. Hun plattelands tegenhangers hebben een veel zachter geluid.

Het onderzoek en de daaruit volgende conclusies werden gedaan door de Londense Middlesex University. Hun onderzoekers namen het geluid op op boerderijen in het zeer rustige Cornwall (zuidwest Engeland) en midden in Londen. Volgens talendocent Victoria de Rijke was er een goed hoorbaar verschil in geluid en waren de Londense eendjes veel luidruchtiger.

De eendjes uit Cornwell daarentegen maakten een veel relaxtere 'chill out' indruk. Of zoals de onderzoeker het omschreef: De Londenaren waren meer van het type 'schreeuw en lach' terwijl de Cornwellse eendjes meer 'giechelden'. De verklaring hiervoor is dat de eenden uit Londen veel gestresstere vogels zijn, onderhevig aan een hoop geluid van sirenes, vliegtuigen en treinen.