Elf aanklachten tegen radicale Britse imam

Icoon Buitenlands nieuws De radicale imam Abu Hamza al-Masri, die gisteren werd gearresteerd, kan in de Verenigde Staten zeker elf aanklachten tegemoet zien. De imam werd door de Britse politie op verzoek van de Verenigde Staten gearresteerd. Alle aanklachten houden verband met het terrorisme dat hij gepleegd zou hebben.

Mocht Hamza al-Masri schuldig worden bevonden, dan staat hem een levenslange celstraf of de doodstraf te wachten. "De aanklacht is dat Abu Hamza al-Masri een terroristische leider met een wereldwijd bereik was", zei openbaar aanklager Christopher Wray.

Met name de preken van de radicale imam waren omstreden. Gedurende lange tijd gaf hij leiding aan de Finsbury Park-moskee. Binnen de muren van het islamitische gebedshuis predikte hij met regelmaat haatzaaiende teksten tegen Groot-Brittannië en het westen in het algemeen. De moskee was de laatste jaren uitgegroeid tot een broeinest van radicalisme en werd onder meer bezocht door 'schoenbomverdachte' Richard Reid en door een aantal extremisten die een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Parijs zouden hebben beraamd.

Sindsdien mocht de imam niet meer prediken in de moskee. Dat deed hij vervolgens op straat, waar hij zijn volgelingen toesprak. Zelf zegt Hamza al-Masri een groot bewonderaar te zijn van Bin Laden, maar heeft hij nooit mensen gerekruteerd voor Al-Qaeda.


De radicale imam Hamza al-Masri