Populariteit Bush en Blair op dieptepunt

De recente schandaalfoto's van mishandelde Irakezen hebben er mede toe geleid dat de populariteit van de Amerikaanse president Bush en de Britse premier Blair op een dieptepunt beland is. Dat blijkt uit een peiling van USA Today. Een peiling van het Britse dagblad The Times laat eenzelfde beeld zien.

Een maand geleden stond 52 procent van de Amerikanen nog achter het beleid van Bush. Inmiddels is dit gedaald tot 46 procent. In januari stond nog zestig procent achter Bush' beleid. Het is voor het eerst dat de Amerikaanse president met dergelijke cijfers te maken krijgt. Wel heeft hij nog één procent voorsprong op de Democratische kandidaat voor het presidentsschap, John Kerry.


President Bush


De steun onder de Amerikaanse bevolking voor het Irak-beleid neemt eveneens verder af. Zo gaf 44 procent van de ondervraagden aan de oorlog in Irak als de moeite waard te zien. De helft van de bevolking dacht daar een maand geleden nog zo over, terwijl dit een jaar terug 73 procent was.

Populariteit partij Blair tanende
De Britse Labour-partij van Tony Blair doet het sinds 1987 niet zo slecht in de peilingen als de meest recente van The Times. 32 procent van de Britten steunt de partij nog. De premier heeft aangegeven op te zullen stappen, indien zijn afnemende populariteit een verkiezingszege van Labour in de weg staat. Desondanks zegt de premier vol van vertrouwen te zijn dat de schade tijdig wordt hersteld.


Premier Blair


Ook bij Blair's populariteit speelt de situatie in Irak een rol. Vorig jaar wendde de Britse regering nog een crisis af, toen de wapenexpert David Kelly dood werd aangetroffen, kort nadat hij bij de BBC een boekje opendeed over de massavernietigingswapens. Uiteindelijk oordeelde een commissie dat de regering-Blair de feiten hieromtrent niet aangedikt had.