Peiling België: Vlaams Blok op winst

In België laten peilingen een flinke verschuiving zien qua zetelverdeling, indien er nu verkiezingen worden gehouden. Zo staat de partij van premier Verhofstadt op een fors verlies, terwijl het Vlaams Blok een flinke winst mag verwachten. De peiling vormt een goede indicatie voor de Europese verkiezingen, die in België op 13 juni worden gehouden.

De christen-democraten CD&V staan met 30,3 procent van de stemmen ruim bovenaan, gevolgd door de sociaal-democratische sp.a-Spirit met 23,6 procent van de stemmen. Het Vlaams Blok komt volgens de peiling met 21,7 procent van de stemmen op de derde plek terecht. De VLD van Verhofstadt gaat er met 18,8 procent flink op achteruit.


De meeste recente peiling in België


Onlangs oordeelde de rechter dat het Vlaams Blok zich schuldig heeft gemaakt aan racisme. Ze baseerde haar oordeel op basis van de verkiezingsprogramma's van het Vlaams Blok. Met name de pamfletten zouden van racistische aard zijn.

In de pamfletten werd onder meer vermeld welk percentage van de buitenlanders crimineel was. Daarop spanden het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding en door de Liga voor de Mensenrechten een rechtszaak aan. Met het vonnis waren de organisaties dan ook zeer content. Het Vlaams Blok kondigde toen meteen aan in cassatie te gaan. Hierdoor kan de partij toch deelnemen aan de verkiezingen.