'Platform tegen zelfmoord verdwijnt'

Een jaar na de oprichting dreigt het platform 113Online, dat mensen helpt die denken aan zelfmoord, zelf ter ziele te gaan. De organisatie laat donderdag weten dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft besloten de subsidie niet te verlengen.

De organisatie hoopt dat de Tweede Kamer alsnog besluit de subsidie voort te zetten, aangezien online hulp voor mensen die denken aan zelfmoord nog niet wordt vergoed door zorgverzekeraars.

Het platform wijst op het grote succes van 'online zelfmoordpreventie'. Na de zelfmoord van acteur Anthonie Kamerling raakte de noodlijn zelfs overbelast vanwege 'de vele vragen om hulp en informatie'. De site werd sinds de opening 183.972 keer bezocht en per maand werden honderden 'crisisgesprekken' gevoerd. Hiermee zijn 'enkele tientallen' levens gered, meldt de organisatie.

Instandhouding van het platform kan de overheid bovendien ook veel kosten sparen. Mislukte zelfmoordpogingen kosten namelijk miljoenen euro's aan ziekenhuisopnames. En het 'economisch verlies' van een geslaagde zelfmoordpoging wordt geschat op 1,5 miljoen euro, aldus 113Online.