Omstreden moslimbeweging pareert kritiek

Afgelopen week kwam de fundamentalistische moslimbeweging Hizb Ut-Tahrir (HUT) in het nieuws omdat ze in het Rotterdamse Feyenoord-stadion op 6 maart een congres hadden gepland, waar met name de VVD en LPF zich boos over maakten. Volgens beide partijen vormt de organisatie een bedreiging voor de rechtsorde.

Vandaag gaf HUT een persconferentie. De beweging, die in Duitsland verboden is wegens haar anti-westerse en antisemitische karakter, zegt tegen geweld te zijn. Volgens woorvoerder O. Pala probeert HUT in Nederland slechts via individuele gesprekken de identiteit van moslims te beschermen. Wij respecteren de Nederlandse rechtsorde. We zijn geen anti-integratie partij en hebben ook helemaal geen politieke aspiraties. Doel is om via intellectuele dialoog de islamitische ideologie als alternatief te presenteren.''

De woordvoerder van HUT ontkende ook dat zijn beweging antisemitisch is: ''Wel zijn we tegen de staat Israël, die moslims onderdrukt'', aldus O. Pala. De directie van De Kuip heeft overigens al besloten dat het HUT-congres niet in het stadion mag plaatsvinden. VVD en LPF zeggen in een reactie voor een algeheel verbod op activiteiten van de Hizb Ut-Tahrir te zijn.