[update] Dodental aardbeving Marokko op ruim 500

In Noord-Marokko, dat deze week werd getroffen door een zware aardbeving, zijn vannacht de bewoners opgeschrikt door zeker tien naschokken met een kracht van 3,5 tot 4,5 op de schaal van Richter.

De aardbeving, die het gebied rondom de havenstad al-Hoceima trof, heeft aan zeker 571 mensen het leven gekost. Het dodental zal nog oplopen, daar er nog veel slachtoffers onder het puin liggen. De meeste slachtoffers zijn tot nu toe gevallen in Imzouren, een stadje van 20.000 inwoners. De internationale hulpverlening is nu op gang gekomen, maar bewoners van de streek vinden dat dit veel te lang op zich heeft laten wachten.

De vele doden zijn deels te wijten aan de slechte constructie van de huizen. Hulp- en ontwikkelingsorganisaties hebben bouwondernemingen ervan beschuldigd de voorschriften voor het bouwen in aardbevingengevoelig gebied te hebben genegeerd.

In de Marokkaanse moskeeën in Nederland worden komende vrijdag inzamelingsacties gehouden voor de slachtoffers. In ons land zijn inmiddels diverse gironummers geopend en hebben verschillende organisaties geld, reddingswerkers en goederen beschikbaar gesteld. Medewerkers en reddingshonden van het Nederlandse Urban Search and Rescue (USAR)-team zijn sinds gisteren aanwezig in het gebied.

Update 15:50
De Tweede Kamerfractie van Groen Links vindt dat het getroffen gebied in Marokko meer hulp van Nederland verdient. De opbrengst van de hulpactie die nu gevoerd wordt zou verdubbeld moeten worden door de overheid.

Volgens Groen Links is meer steun gewenst, omdat Nederland een speciale band heeft met Marokko. Het Marokkaans Platform in Amsterdam, stelde eerder deze week dat 85% van de Marokkanen in ons land familie in het getroffen gebied heeft.

De Europese Commissie heeft de noodhulp voor de slachtoffers inmiddels al verdubbeld tot 1 miljoen euro. Het geld is vooral bestemd voor medische hulp, drinkwater en onderdak.