Bergen baalt van ramptoeristen

De gemeente Bergen doet een dringende oproep aan 'dagjesmensen' om niet naar het door brand getroffen duingebied te komen. Ramptoeristen zien zaterdag in het mooie weer een goede gelegenheid om poolshoogte te komen nemen, maar dat hindert de brandweer bij nabluswerkzaamheden. "Het is echt gevaarlijk in het gebied", zegt een politiewoordvoerder.

Het strand tussen Bergen en Schoorl en het complete duingebied blijven het hele weekeinde afgesloten voor publiek. Mensen die het gebied waar de noodverordening geldt betreden, lopen kans op een boete. De woordvoerder kan nog niet melden hoeveel boetes er zijn uitgedeeld. "Maar de handhaving verloopt zonder excessen."

Het nablussen van de brand in de duinen bij Bergen aan Zee duurt nog een kleine week. In het ergste geval moet de toplaag in het getroffen heidegebied worden verwijderd om eventuele oplaaiende branden te voorkomen. Een blushelikopter van de luchtmacht helpt zaterdag bij de nabluswerkzaamheden. De brandweer in Rotterdam stuurt een tankautospuit, die geschikt is voor onverhard terrein.

De duinbrand brak woensdag op twee kilometer afstand van Bergen aan Zee uit. In de loop van donderdagmiddag laaide het vuur weer op. Woensdag werd een gebied van een bij twee kilometer verwoest.

Bergen baalt van ramptoeristen
Bergen baalt van ramptoeristen (Foto: Novum)