Schermutselingen tussen Cambodja en Thailand

Troepen uit Cambodja hebben het vandaag aan de stok gekregen met Thaise soldaten bij een tempel die op betwist grensgebied ligt. Aan Cambodjaanse zijde zijn volgens een Cambodjaanse generaal geen doden gevallen. De gevechten in het noorden van Cambodja, ongeveer twintig kilometer ten oosten van de Preah Vihear tempel, begonnen volgens de generaal toen Thaise troepen Cambodja binnendrongen.

Dat zou tot twee vuurgevechten hebben geleid, die ieder vijf minuten duurden. Het is niet bekend of daarbij Thaise militairen gewond zijn geraakt of om zijn gekomen.

De afgelopen jaren zijn bij verschillende schermutselingen in de buurt van de tempel doden gevallen. In 2008 wilde Cambodja de tempel op de werelderfgoedlijst van de VN laten zetten. Thaise nationalisten protesteerden omdat ze daardoor geen recht meer zouden hebben op stukken land in het gebied.

De tempel en een lap grond werden in 1962 aan Cambodja toegewezen, maar er is nooit duidelijkheid geschept over het overige land in het gebied. De kwestie heeft ook invloed op de Thaise politiek. In 2008 werden de protesten over de tempel geleid door de People's Alliance for Democracy. Die groep wilde de Thaise regering omver werpen omdat die banden had met de voormalig minister Thaksin Shinawatra. Die was in 2006 na een militaire coup verbannen na beschuldigingen van corruptie en het beledigen van koning Bhumibol Adulyadej.

Door het oplopende conflict hebben beide landen meer militairen in het gebied gestationeerd. Meerdere keren leidden de oplopende spanningen tot dodelijke gevechten. De relaties tussen de landen verslechterden verder toen Cambodja de in Thailand gehate Thaksin tot economisch adviseur benoemde. Een Thaise rechtbank veroordeelde Thaksin in 2008 bij verstek tot twee jaar cel voor corruptie. Zijn benoeming in Cambodja leidde ertoe dat beide landen hun ambassadeur terugriepen.

Thaksin Shinawatra