Politie voorkomt aanslag op azc Dokkum

Vandaag is bekend geworden dat er een aanslag op een asielzoekerscentrum (AZC) is voorkomen in Dokkum. Dat maakte het Openbaar Ministerie in Friesland bekend. De politie heeft vijf verdachten aangehouden. Het gaat om drie jonge mannen van 18 jaar oud, een van 15 en een van 14. De oudste drie worden ook verdacht van het ingooien van ramen bij het azc.

De mannen en jongens fabriceerden molotovcocktails, die mogelijk bedoeld waren om op het azc-terrein te gooien. Het is nog niet duidelijk of het trio uit racistische motieven handelde.

Twee weken geleden, op 25 oktober waren er hakenkruisen en davidssterren op het fietspad nabij het azc gespoten. Het is nog niet duidelijk of de aangehouden personen hiermee te maken hebben. Destijds werden ook vijf jongeren aangehouden. Daarvan bleek er één niets met de zaak te maken hebben. De andere vier worden verdacht van het gooien van stenen en kluiten naar de bewoners van het azc. Zij zijn vrijgelaten, maar blijven verdacht.

De politie heeft inmiddels vier rechercheurs op de zaak gezet. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Ook is de bezetting van het politiebureau in Dokkum is verhoogd van vier naar zes agenten. De Koninklijke Marechaussee maakt ook deel uit van het onderzoeksteam, omdat een van de verdachten militair is.

Eerder concludeerde het gemeentebestuur van Dongeradeel al dat de verdachten deel uit maken van een groep van 25 jongeren uit Noordoost-Friesland met neonazistische sympathieën.