Geen boete voor online pedojaagster

Yvonne  van Hertum van de website stopkindersex.com hoeft geen boete te betalen, maar de link naar de Amerikaanse site met Nederlandse pedofielen moet van de site gehaald worden. Dat is de uitspraak in de zaak tegen de woordvoerdster van de website stopkindersex.com. Van Hertum gaat in hoger beroep. Ze zegt dat zij de website niet in beheer heeft en aldus de link niet kan verwijderen.

Martijn V. had een zaak tegen Van Hertum aangespannen omdat zijn naam op de website stopkindersex.com staat. Hij vroeg 750.000 euro schadevergoeding van Van Hertum. Op de site staan zijn foto, adres- en telefoongegevens, en de veroordeling van de rechter. Op stopkindersex.com worden bezoekers onder het kopje 'Nederlandse pedo's online' doorgeleid naar een site in Amerika, waar privégegevens van Nederlandse pedofielen staan. 'Ik heb niets meer met de inhoud van de site te maken', was het verweer van Van Hertum.

Daar waren de advocaten van Martijn V. nog niet zo zeker van. 'Er is geen duidelijke informatie te vinden over de verantwoordelijken van de website. Die Amerikanen hebben toch niets te vrezen? In de VS is het niet verboden dit soort gegevens online te zetten.'

De rechter vroeg bij de zitting op 11 maart of Van Hertum of zij het terecht vindt dat pedofielen met foto en al op internet staan. 'Ja', antwoordde ze daarop. Eerder zei ze tegen de Volkskrant dat ze de straffen die pedofielen krijgen 'bizar laag' vindt. 'Op het moment dat ze met hun handen aan een kind komen, verliezen ze wat mij betreft alle rechten', zei ze in februari.

Martijn V. vond dat Van Hertum hem schadevergoeding moet betalen, omdat zij het gezicht is van de actiegroep. SKS begon eerder een Nederlandse website met daarop ondertussen 36 foto's van vermeende pedofielen. Zoals die van oud-tv-presentator Karl Noten, die in 2007 werd veroordeeld wegens het bezit van kinderporno. De foto's van de mannen zijn zonder oogbedekkend 'balkje'. Het zijn privéfoto's, bijvoorbeeld van een man met een pilsje in de tuin of achter de kinderwagen.

Toen de actiegroep erachter kwam dat het publiceren van foto's en andere privégegevens op deze manier strafbaar is in Nederland, verkochten ze de site door aan een Amerikaan. De beheerder is via de site niet te vinden of te e-mailen.

Ondertussen kan Van Hertum naar eigen zeggen 'niet meer veilig over straat'. 'Ik maak me doodongerust, maar blijf vechten', zei ze na de zitting van 11 maart.


Geen boete voor online pedojaagster  (foto: DAG)