Oranjesupporters moeten broek uit doen

LeeuwenhoseOngeveer duizend Oranjesupporters hebben gisteren hun broek moeten uittrekken voordat zij het stadion binnen konden gaan voor de wedstrijd Nederland - Ivoorkust. De fans hadden de leeuwen-hose van Bavaria aan. Dat is een oranje lederhose met een grote opdruk van het biermerk. De wereldvoetbalbond FIFA vindt dat ongeoorloofde reclame. Om dezelfde reden werden ook nog eens ruim duizend hoeden afgepakt, waarop reclame stond voor het bandenmerk Continental en de fastfood-keten McDonalds.

De FIFA heeft contracten afgesloten met hoofdsponsors en die mogen exclusief reclame maken tijdens het WK. De hoofdsponsors hebben daar in totaal 40 miljoen euro voor betaald aan de Wereldvoetbalbond. Zo is bierbrouwer Budweiser officieel sponsor van het evenement en wordt dat merk ten strengste beschermd.

Volgens de voetbalbond wilde Bavaria expres de broeken in het stadion hebben. Ze werden voor de wedstrijd op meerdere plaatsen in het centrum van Stuttgart met honderden tegelijk uitgedeeld. "Er leek een duidelijk plan achter te zitten om op deze wijze reclame te maken", zei Markus Siegler, directeur communicatie van de FIFA gisteren.

Overigens heeft Bavaria ook al een rel gehad met de Nederlandse voetbalbond KNVB. Uiteindelijk bepaalde de rechter dat de broeken wel in de Nederlandse stadions mogen.