Minister Oostenrijk: Volkslied is seksistisch

Het volkslied van Oostenrijk is seksistisch, zo vindt minister Maria Rauch-Kallat van vrouwenzaken in het land. Het volkslied prijst bijvoorbeeld "de grote zonen" en eert "het vaderland", hetgeen Rauch-Kallat discriminerend tegenover vrouwen vindt. De minister heeft nu enkele wijzingen voorgesteld.

Zo zou er behalve over zonen ook gezongen moeten worden over "grote dochters" en zou "vaderland" moeten worden vervangen door "thuisland". Ook moet volgens haar "het broederlijk refrein" worden gewijzigd in "het vrolijk refrein". Volgens Rauch-Kallat bestaat er genoeg steun in het Oostenrijkse parlement om de wijzingen in het volkslied de komende maanden door te voeren.

"De politiek van vrouwen is ook de politiek van taal en het creëren van bewustzijn. En ons volkslied discrimineert", aldus de minister maandag. Opvallend in de zaak is dat het volkslied in 1947 door een vrouw, de inmiddels overleden dichteres Paula von Preradovic, is geschreven. Oostenrijk is hiermee het enige land in Europa met een volkslied van vrouwelijke hand.