Kamer kraakt OM inzake Irak-militair

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat het Openbaar Ministerie heeft geblunderd in het onderzoek naar de Nederlandse marinier Erik O. CDA-Kamerlid Eurlings spreekt van ''een pijnlijke flater'' en Bakker (D66) meent dat het OM ''als een olifant door de porseleinkast'' is geraasd. Gisteren werd bekend dat uit het eerste onderzoek van de Koninklijke Marechaussee blijkt dat er geen grond is voor de zware verdenkingen -moord, doodslag of dood door schuld- die het OM in eerste instantie uitte.

VVD-Kamerlid Hans van Baalen doet er nog een schepje bovenop. Hij zegt dat het OM een ''enorme bok heeft geschoten''. Hij vindt dat het OM het incident in Irak beoordeelt als ''een schietincident in de Kalverstraat''. Van Baalen zal er bij minister Donner van Justitie voor pleiten om officieren van justitie ervaring te laten opdoen in uitzendgebieden.

Zowel VVD, CDA, als D66 willen nu van minister Donner weten of procureur-generaal mr. Joan de Wijkerslooth heeft gehandeld in strijd met de gedragscode van het OM om voorzichtig te zijn met publieke mededelingen.