CDA en PvdA willen nog niet breken

Het CDA en PVDA hebben, ondanks dat ze het opnieuw niet eens konden worden over het financiële beleid, besloten hun pogingen samen een nieuw kabinet te vormen niet af te breken. Na het urenlang durende beraad zeiden Bos en Balkenende nog steeds "reden te zien met elkaar in gesprek te blijven".

Volgens Bos zijn de problemen nog steeds zo groot als op maandag, toen de kabinetsformatie op springen stond. "Maar ja, je moet het met elkaar doen", zegt hij. Balkenende zei in sommige opzichten iets optimistischer te zijn, maar hij wilde niet zeggen waarom.

Vandaag doen de informateurs Donner en Leijnse een voorstel om uit de impasse te komen. Uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) bleek dat het moeizaam bereikte bezuinigingspakket van 20,5 miljard euro nadelige effecten had voor de economie, bijvoorbeeld voor de werkgelegenheid.
Omdat enkele lastenverzwaringen nadelig zijn voor de economie moet er een andere financiële dekking worden gevonden. Het gaat hier om een gat van 4 miljard euro. De twee partijen moeten hiervoor een begrotingstekort van 0,2 procent in 2007 wat 1 miljard oplevert accepteren.

Daarnaast moet er nog 600 miljoen euro extra bezuinigd worden. Verder is er nog 1,4 miljard euro vrij te spelen door minder extra uit te geven voor onder meer de zorg. Het laatste miljard zou als een meevaller uit de CPB-berekeningen komen.

Het CDA was bereid het compromis te accepteren, maar Bos weigert het er mee eens te zijn. Die partij hecht vooral aan extra geld voor investeringen, terwijl het CDA de tekortreductie voorop stelt. Volgens Bos moet zijn partij in het compromisvoorstel een groter offer brengen dan het CDA.

Uit CPB-berekeningen bleek dinsdag overigens dat ook het compromisvoorstel van de informateurs nadelige gevolgen zou hebben voor de werkgelegenheid en de economische groei. Nochtans willen Donner en Leijnse dit plan als uitgangspunt houden om CDA en PvdA weer bij elkaar te brengen.