Pas op voor bavianen

Illegaal uit Noord-Afrika geïmporteerde apen dreigen een modeverschijnsel te worden in Franse voor- en slaapsteden. De beestjes zijn mogelijk nog gevaarlijker dan pitbulls. De Franse veeartsenijkundige dienst heeft daarom de afgelopen dagen via radio en tv gewaarschuwd voor de ernst van de situatie.

Het gaat om de macaca sylvanus, een soort baviaan zonder staart zoals er sinds 1740 al tientallen in vrijheid leven op de rots van Gibraltar. Dat is een bedreigde diersoort uit Marokko en Algerije. Handel in die beesten is daarom verboden, maar kennelijk worden er toch exemplaren gesmokkeld.

"Jong zijn de macaca sylvanus, een soort baviaan zonder staart verschrikkelijk leuke beestjes. Maar als ze 4 à 5 jaar oud zijn, proberen vooral mannetjes dominant te worden en vallen bij gebrek aan soortgenoten mensen aan.

Er doen geruchten de ronde dat in Frankrijk inmiddels ook gevechten worden georganiseerd tussen de 60 cm. grote, 15 kilo zware bavianen, met hoektanden van zo'n vijf centimeter lang.

Als de diertjes in contact met mensen zijn geweest, kunnen ze niet meer terug naar de natuur of naar een troep soortgenoten in een dierentuin, waar ze meteen worden uitgesloten. Dierenasiels nemen ze ook niet op, omdat het bezit ervan verboden is.

De enige oplossing is eigenlijk de apen af te maken. Gevreesd wordt dat eigenaren dat niet over hun hart kunnen verkrijgen, en de beesten daarom maar loslaten in een bos. Met alle gevaren vandien, voor zowel mens als natuur.