Herdenking Domkerk druk bezocht

Ruim 500 mensen, onder wie kroonprins Willem-Alexander en premier Kok, woonden zaterdagavond in de Utrechtse Domkerk de bezinningsbijeenkomst van de Raad van Kerken bij. Die werd gehouden in verband met de aanslagen dinsdag in de Verenigde Staten. De bijeenkomst werd live op tv uitgezonden. Buiten volgden 300 mensen die uitzending.

Haat en geweld mogen nooit het laatste woord hebben, zei Kathleen Ferrier van SKIN, de organisatie van minderheidskerken. In plaats van toegeven aan machteloosheid en geweld moet er een antwoord komen, dat is gebaseerd op liefde, aldus Ferrier die op de 9de plaats staat van de advies-kandidatenlijst van het CDA voor de Tweede-Kamerverkiezingen van volgend jaar.

Na afloop van de bijeenkomst ondertekende Willem-Alexander, die vergezeld was van verloofde Máxima Zorreguieta, het condoleanceregister. Hij werd gevolgd door premier Kok en andere leden van het kabinet.

Het 'uur van bezinning en gebed' had een zeer kerkelijk karakter. Namens de moslimgemeenschap sprak imam Abdullah Haselhoeff, die rechtvaardigheid en liefde de twee torens noemde, waarop de samenleving moet zijn gebaseerd. Vertegenwoordigers van joodse gemeenschap waren wegens de sabbatsviering niet aanwezig.