Braziliaanse vrouw (90) werd levend naar crematorium gebracht, en tijdig ontdekt

Een medewerker van een crematorium in Brazilië kreeg de schok van zijn leven toen hij naar het mortuarium van een ziekenhuis ging om het lichaam van een overleden 90-jarige vrouw op te halen.

Het incident vond zaterdag plaats in de stad São José, slechts enkele uren nadat het personeel van het ziekenhuis Norma Silveira da Silva dood had verklaard.  

Volgens Da Silva's verzorger Jessica Martins Silvi Pereira was de de 90-jarige vrijdag in zeer slechte toestand  opgenomen in het ziekenhuis van São José. Ze zou leverproblemen hebben en bewusteloos zijn. Pereira bezocht haar zaterdagmiddag en zei dat da Silva erin slaagde één oog te openen en haar te zien. Later die avond kregen de verzorger en de zoon van Da Silva te horen dat de vrouw was overleden.

In eerste overlijdensakte van da Silva, die om 23.40 uur door het ziekenhuis werd afgegeven, stond dat de vrouw was bezweken aan een "urineweginfectie".

Pereira zei dat het lichaam van de vrouw snel naar het mortuarium werd gestuurd zonder haar dierbaren de kans te geven afscheid te nemen. 

De medewerker van het crematorium die de overleden patiënt rond 01.30 uur ging ophalen, opende de zak en merkte dat het lichaam van Da Silva nog warm was en nog geen rigor mortis vertoonde, wat hij vreemd vond. 

"Toen hij de zak opende, ademde de vrouw heel zwak. En omdat ze niet meer bij bewustzijn was, kon ze niet om hulp vragen, ze probeerde te ademen, maar dat lukte niet", aldus haar verzorger.

De hoogbejaarde werd teruggebracht naar het ziekenhuis, maar overleed alsnog op maandagochtend. Het is nog niet duidelijk of Da Silva uiteindelijk stierf doordat ze niet op tijd medische behandeling kreeg en ze een aantal uren in een dichte lijkenzak had doorgebracht– of aan een onderliggende aandoening. 

Nadat de 90-jarige voor de tweede keer dood werd verklaard, vermeldde haar nieuwe overlijdensakte, die net voor 05.00 uur werd uitgegeven, "septische shock" als doodsoorzaak. Pereira zei dat de familie van de patiënt van plan is het ziekenhuis aan te klagen..

Het ministerie van Volksgezondheid is een onderzoek gestart naar het incident.