Op de rol: 'De afdrukken staan in zijn hals'

Verslag van een rechtszitting bij de politierechter, ditmaal over een vechtpartij aan boord van een Boeing 737 richting Amsterdam Schiphol.

Ergernis op het vliegveld van de Turkse kustplaats Antalya. Het vliegtuig van TIU Fly vertrekt op 15 oktober 2022 met vertraging naar Amsterdam. Als de passagiers eindelijk hutjemutje in de Boeing 737 zitten, begint al snel het gedonderjaag op rij 23.

Stefan (29)* – postuur bodybuilder – zit op 23E, en krijgt het aan de stok met zijn buurman Kerem* op 23F, aan het raam. Kerem vraagt of hij ergens anders mag zitten, maar dat gaat niet. Tijdens de vlucht grijpt Stefan Kerem bij de keel. Bemanningsleden en passagiers hollen naar rij 23 en trekken Stefan weg bij Kerem. Kerem krijgt na de schermutseling een andere plek in het vliegtuig. Op Schiphol staat de marechaussee bij de gate. Stefan verdwijnt 3 dagen achter slot en grendel.

Elleboog
En vandaag zit de Tilburger met zijn advocaat in de Spaarnezaal van het gerechtsgebouw in Haarlem. ‘Klopt het dat u mijnheer bij de keel hebt gegrepen?’, wil politierechter Visser weten. ‘Eh, ja. Het had niet moeten gebeuren’, antwoordt Stefan. ‘Ik kreeg een kopstoot en toen hield ik hem met 1 hand vast.’ De politierechter: ‘In de aangifte zegt mijnheer dat u zich voortdurend breed maakte en daarbij uw elleboog in zijn borst zette.’ Stefan: ‘We zaten tegen elkaar aan. Het was krap. Hij zat met zijn elleboog tegen míj aan en kwam heel dicht bij mij.’ De rechter: ‘U zou toen hebben gezegd: “Mongooltje, ga je tanden poetsen.”’ Als Kerem daarop reageert met: ‘Wat je zegt ben je zelf’, is de boot aan. Stefan staat op en grijpt Kerem bij zijn keel. ‘Mijn luchtpijp werd helemaal dichtgeknepen. Hij duwde mij omhoog en wurgde mij met 2 handen. Hij wilde niet loslaten. Na ongeveer 2 minuten trokken mensen hem van mij af’, verklaarde Kerem bij de marechaussee.

Nagels
‘Zo is het niet gegaan’, reageert Stefan. ‘Geen 2 minuten en ook geen 2 handen. En ik heb hem zelf losgelaten. Het was klaar.’ Een getuige zag toch echt dat Stefan 2 handen gebruikte, memoreert politierechter Visser, die voorleest uit een getuigenverklaring: ‘De passagier van 23F probeerde wanhopig los te komen. Ik zag paniek in zijn ogen. Hij hapte naar adem. Ik sprong direct op en probeerde ze uit elkaar te halen, maar alleen lukte mij dat niet. Zijn nagels stonden in de nek van het slachtoffer. Na enkele seconden kreeg iemand hem los. Het duurde 5 tot 10 seconden.’ ‘Die strot gaat er straks af’, zei een andere getuige. De rechter: ‘Dat is heftig, vindt u niet? Er zitten ook foto’s in het dossier. Is dat de afdruk van uw hand op die keel? Stefan: ‘Ja’.

Opvliegend
Kerem is vandaag ook van de partij. Hij wil een schadevergoeding van Stefan en wil de rechtbank ook graag vertellen wat de molestatie met hem heeft gedaan. Dat is zijn recht. Kerem: ‘Het heeft heel veel traumatische invloed gehad op mijn leven. Ik heb moeite gehad met eten, met drinken, met slapen. Het was een poging tot doodslag. Hij wilde niet loslaten. Ze hebben hem met man en macht losgetrokken.’ En Kerem is niet Stefans eerste slachtoffer. De Tilburger is al een paar keer veroordeeld voor mishandeling. De politierechter: ‘Hoe komt dat? Bent u zo opvliegend?’ Dat is-ie helemaal niet, het gebeurt gewoon. Stefan: ‘Na het vliegtuig ben ik goed gaan nadenken. Ik heb tegen de reclassering gezegd dat ik opensta voor hulp.’

Halsslagader
Stefan heeft geprobeerd Kerem zwaar te mishandelen, vindt officier van justitie Prins. Een poging tot doodslag was het niet, ‘maar ik kan mij goed voorstellen dat het slachtoffer dacht: ik ga hier dood. Hij kon niet ademhalen, hij werd licht in zijn hoofd.’ Hoelang Stefan Kerems strot heeft dichtgeknepen is niet met zekerheid te zeggen, maar de officier houdt het op 5 seconden. ‘Het is aan omstanders te danken dat het niet langer heeft geduurd, want anders was er zuurstoftekort ontstaan. Een arts heeft blauwe plekken bij de halsslagader geconstateerd. Mijnheer heeft veel kracht gebruikt en aanvaardde daarmee de kans dat hij zwaar lichamelijk letsel zou toebrengen.’ Omdat Stefan ook een strafblad heeft, vindt officier van justitie Prins een gevangenisstraf van 3 maanden, waarvan 1 maand voorwaardelijk, gepast. Stefan zou zich ook moeten melden bij de reclassering voor hulp om zijn agressiviteit te beteugelen, en hij zou Kerem een schadevergoeding van bijna 3.000 euro moeten betalen.

Dwaas
Stefan heeft spijt en wilde met Kerem praten, maar dat mocht niet van de vliegtuigbemanning, zegt zijn raadsman Woodrow. ‘Wat is gebeurd had niet mogen gebeuren, maar het is niet zo dat mijn cliënt een dwaas is die er zomaar op losslaat. Hij heeft herhaaldelijk tot 10 geteld en hij heeft ook geprobeerd het gesprek aan te gaan. Er is echt iets gebeurd. De aanleiding was volgens hem een kopstoot.’ Stefan heeft Kerem met 1 hand bij zijn nek gepakt. Dat was sowieso geen poging tot doodslag, maar óók geen poging om Kerem zwaar te mishandelen, vindt raadsman Woodrow. ‘Welke sticker past hierop? Is het eenvoudige mishandeling of is het zware mishandeling? In het dossier zit bar weinig dat duidt op het laatste. Wat had mijn cliënt in 5 seconden voor zwaar lichamelijk letsel kunnen toebrengen? Het was heel vervelend, maar we moeten het niet groter maken dan het is.’ Omdat de strafeis van de officier volgens de raadsman niet past bij wat Stefan heeft misdaan, zou de politierechter hem een geldboete kunnen geven. Een geheel voorwaardelijke straf zou ook kunnen, met de nadruk op behandeling via de reclassering en een (kleinere) financiële genoegdoening.

Mishandeling
Politierechter Visser vindt net als de raadsman dat niet is gebleken dat Stefan een poging heeft gedaan om Kerem zwaar te mishandelen. De rechter: ‘De pijn die het slachtoffer beschrijft en wat we in het dossier lezen, maakt niet dat je kunt zeggen dat er een poging is gedaan omdat hem zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. Het is ook geen gegeven dat het per definitie een poging zware mishandeling oplevert als je iemand bij de keel grijpt.’ Stefan heeft Kerem overigens wel mishandeld. De rechter: ‘Dat heet dan eenvoudige mishandeling, maar het is een enorm ernstig feit. We weten dat u mijnheer 5 seconden fiks bij de keel hebt gepakt. De afdrukken staan in zijn hals, het gebeurt in een vliegtuig, je kunt geen kant op.’

Gevangenisstraf
Dus ook geen gevangenisstraf? De Haarlemse politierechter: ‘Ik snap de eis van de officier wel een beetje. Ik heb gezien dat de politierechter daar vorig jaar ook aan toe was, maar tegen die straf bent u in hoger beroep gegaan. Ik moet heel eerlijk zeggen: dat is bij mij ook opgekomen, maar ik vind het belangrijker dat u aan uzelf gaat werken. We moeten voorkomen dat er weer slachtoffers vallen.’ De politierechter geeft Stefan een gevangenisstraf van 60 dagen, waarvan 57 dagen voorwaardelijk, met als bijzondere voorwaarde dat hij zich meldt bij de reclassering voor een behandeling om zijn agressie in toom te houden. Stefan krijgt daarnaast een taakstraf van 40 uur, omdat hij, in de woorden van de politierechter ‘ook moet voelen dat hij toch weer in de fout is gegaan’. En hij moet Kerem een vergoeding van bijna 2.000 euro betalen.

* Dit zijn niet hun echte namen.