Is het terecht dat de bierprijs zo hoog is?

Bierbrouwers zijn klauwen met geld kwijt om hun product op de markt te brengen. Vooral de prijs voor grondstoffen rijst de pan uit. Deze inflatie wordt voornamelijk veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, maar is het eigenlijk wel terecht dat de prijzen zo hoog liggen? Meer hierover bij WNL.

Het zijn spannende tijden voor een familiebrouwerij zoals wij, zegt bierbrouwer Harry Meens. Hij is van mening dat de leveringsprijs van grondstoffen helemaal niet zo hoog hoeft te liggen. "De oogst van gerst is in Europa op dit moment niet verkeerd, dus waarom moet dan die prijs verdubbelen."

Hij heeft ook zo zijn twijfels over de prijzen die leveranciers voor hun producten vragen. "Ik heb het gevoel dat er soms misbruik wordt gemaakt van de situatie." We moeten blij zijn dát we kunnen kopen en daar betalen we de hoofdprijs voor.

Niet alleen de grondstoffen van bier zijn duurder geworden, ook de glazen flesjes zijn in prijs omhooggeschoten. "Zo’n 30 tot 35 procent", vertelt zoon Martijn Meens. En de etiketten "ook zo’n 20 procent". En als bizar toppunt de flessenkurk: "Dat is ongeveer met 60 procent gestegen."