Het nutteloze feitje van de dag: Enorme verkiezingsfraude

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen allemaal de verhaaltjes van Donald Trump over zogenaamde verkiezingsfraude, maar wist je dat de grootste verkiezingsfraude ooit in Liberia plaatsvond? Bij de presidentsverkiezingen van 1927 kreeg Charles D. B. King 243.000 stemmen en zijn tegenstander Thomas J. Faulkner 9.000, op zich zou dat kunnen, ware het niet dat Liberia op dat moment slechts 15.000 kiesgerechtigden kende. Ondanks deze bizarre overwinning werd King toch gewoon benoemd.

Drie jaar later trad hij alsnog af na een internationaal onderzoek naar slavernij en dwangarbeid in Liberia. Het onderzoek was op initiatief van Faulkner gestart en legde de dubieuze praktijken van King bloot waarna zijn positie onhoudbaar werd. Faulkner verloor de verkiezingen van 1931 overigens wederom, ditmaal van  Edwin Barclay, een partijgenoot van King.

Charles D. B. King (WikiCommons/Harris & Ewing)
Charles D. B. King (WikiCommons/Harris & Ewing)