IKEA blŁndert met gele stickers voor bezoekers die geen mÝndkšpje kunnen dragen

Op sociale media is veel verontwaardiging over stickers die zouden worden uitgedeeld bij de ingang van woonwinkel Ikea. Volgens verschillende berichten zouden mensen die geen mondkapje kunnen of willen dragen een gele sticker moeten opplakken voor toegang tot de winkel.

De stickers zijn maar korte tijd uitgedeeld bij de Ikea in Delft, volgens het Zweeds woonwarenhuis. De winkel begon daarmee op 6 mei. "Maar op 9 mei is het aanbieden van stickers gestopt, nadat er commotie op social media ontstond." 

Volgens Ikea was de sticker vrijblijvend en bedoeld voor mensen die vanwege een medische indicatie geen mondkapje konden dragen. "Het was geen verplichting," vertelt de woordvoerder. "De sticker was enkel voor de duidelijkheid voor andere klanten en medewerkers". In de praktijk bleek dat mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen, van andere winkelbezoekers hier in de winkel wel eens boze blikken of vervelende opmerkingen naar hun hoofd kregen. Ikea hoopte dat door het dragen van de sticker dit voorkomen zou worden, ook hoefde het eigen personeel mensen met een sticker niet aan te spreken over het verplicht dragen van een mondkapje.