Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag gaan we met z’n allen aan de pillen.

Onderzoek bracht aan het licht, dat drogisterijen heel slordig omgaan met het verkopen van nogal gevaarlijke medicijnen zoals Ibuprofen. Aan de kassa wordt heel vaak niet gevraagd of de koper de risico’s kent, en zelfs wanneer gerichte vragen worden gesteld, geeft de verkoper of verkoopster vaak een verkeerd (en gevaarlijk) antwoord. Opvallend is trouwens, dat niet alleen drogisten, maar ook apotheken heel slecht scoren.
 
De drogisterijen hebben een eigen brancheorganisatie, die geacht worden, toezicht te houden op de verkoop van medicijnen. Er is zelfs ene keurmerk voor. Een tijd geleden bleek óók al uit onderzoek, dat het slecht met de veilige verkoop van medicijnen was gesteld. Ik zeg het wel vaker: zelfregulering is géén regulering, en dat is weer eens aangetoond:
Kan onze scheidend gezondheidsminister Klink mij even laten weten, per wanneer hij de drogisterijbranche hun eigen keurmerk afneemt en bij de Inspectie Volksgezondheid een aantal ambtenaren aanstelt om de drogisten eens flink de maat te nemen, en waar nodig de vergunning voor de medicijnverkoop in te trekken?