Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over Oom Agent die met twee maten meet.

Als u door rood rijdt, en u wordt aangehouden, dan hoeft u tegen de agent in kwestie echt niet te zeggen dat heel veel andere mensen ook door rood rijden. Daar komt u niet mee weg. En terecht. U krijgt gewoon een bekeuring.

Het is duidelijk geworden, dat de Amsterdamse politietop exorbitant hoge salarissen krijgt. Hoofdcommissaris Welten ontvangt per jaar 263.000 euro, én de gemeente betaalt flink bij aan zijn villa in Warmond. Ook andere Amsterdamse politiefunctionarissen blijken veel meer dan twee ton te verdienen. De politievakbond vindt zulke salarissen terecht ongepast. Immers, het Amsterdamse korps moet bezuinigen, en de kans bestaat zelfs, dat agenten moeten worden ontslagen. Maar de woordvoerders van de Amsterdamse politie hebben een smoes bedacht, om de enorme salarissen van de top recht te praten. “Er zijn wel meer ambtenaren die boven de Balkenende-norm verdienen.” Een bedroevend argument, zeker uit de mond van ene politiefunctionaris.

Dus “Er rijden wel meermensen door rood” is geen argument, maar “Er verdienen wel meer ambtenaren te veel” is wél een argument? Vraagje:

Kan de Amsterdamse korpschef Welten mij even bevestigen, dat het uitdelen van bekeuringen in en om de hoofdstad onmiddellijk wordt gestaakt? Gelijke monniken, gelijke kappen, dunkt me…