Zusje met rijbewijs

Zo vlak voor onze vakantie ging zusje lief nog even haar rijbewijs halen. Net als haar grote broer had ze haar HAVO, propedeuse, tussentijdse toets en rijbewijs in een keer gehaald. Dat moest gevierd worden. Na een bord patat en de nodige andere vette (lekkere) troep zouden we naar mijn oma vertrekken.

Mijn pa besloot wijselijk thuis te blijven. Op de heenweg, waar de eigenaar van een tien uur oud roze papiertje achter het stuur zat, vroeg ik me op de achterbank sterk af waar ik in welke slechte film ik verzeild was geraakt. Iedereen moet het leren, maar met een paar maanden rij ervaring hoef je een benzine auto toch niet tot drie keer toe voor het zelfde stoplicht af te laten slaan?

Op m'n stekkie (de achterbank) zat ik met een laptop op schoot die door de stroomvallen op de sigarettenaanstekeraansluiting aardig de kluts kwijt begon te raken. Toen mevrouw openlijk toonde hoe je bij het straatje keren de spiegels het beste niet kunt gebruiken en een landrover ernstig hard mijn kant op kwam brak het angstzweet uit.

De rit naar Heemskerk was dan ook een ware kermis attractie in het formaat 'Drievliet', je wordt kotsmisselijk van de attractie zonder dat er iets gebeurd. We draaide met 80, in z'n 4, de afrit 'Heemskerk' op. De vangrail kwam gevaarlijk dichtbij en terwijl een luid 'REM, REM, REMMMMMM....' door de auto harmoniseerde werd de spanning mij toch even te veel. Zij 18, ik 20, reed nog roekelozer door een bocht dan mijn persoontje.

Na even drie rotondes te hebben genomen presteerde ze het wel weer om een auto voorom in een parkeer vak te plaatsen. Ik was al blij dat ik zonder airbags in m'n neus kon uitstappen.

De terugweg werd ik verzocht plaats te nemen achter het stuur, normaal rij ik altijd snel naar huis. Dit keer heb ik als zuinige Nederlander eens op de benzine tank gelet. Een combinatie van cruise-control, 90km/h, 'de vijfde versnelling' en 'de koppeling', kwamen we met 5.8L/100km toch dicht bij het volgens de autospecificaties maximaal haalbare van 5.7L/100km. Volgende keer beter met bio-benzine ofzo