Vijf gametips voor de maand februari

5. Unravel

Op de E3 was Unravel geheel langs ons heengegaan dankzij Electronic Arts zelf. Gelukkig kwam Gamescom er snel na en kon ik aan de slag met de wollige Yarny. En ik ben verliefd geworden. Het verhaal wordt alleen uitgebeeld, maar dit is wat we tot nu toe weten. Een oude vrouw kijkt uit een raam en verzet een foto van een baby en pakt een bolletje wol op. Als ze weggaat, rolt het bolletje wol uit het beeld weg. Niet veel later verschijnt Yarny. Het figuurtje is het symbool voor liefde en de draad die iemand met een ander verbindt. Yarny gaat op zoek naar wat de vrouw mist.

Unravel is een puzzelspel. Yarny is van garen en door verder te lopen raakt zijn wol op. Je moet dus op zoek naar nieuw garen, om zo de eindjes aan elkaar te kunnen knopen en de puzzels die je op je pad vindt op te lossen. Grafisch is Unravel fantastisch. De textures, de belichting, de achtergronden, het zit vol detail en datzelfde mag gezegd worden van Yarny. Het beestje praat niet, maar je krijgt er al in korte tijd een band mee. En dat is ook de bedoeling van de makers: je moet willen zorgen voor Yarny, het spel moet je pakken in plaats van de zoveelste puzzelgame te zijn. Er zijn dan ook momenten waar Yarny stukjes flashbacks krijgt van wat hij eigenlijk zoekt.

Unravel is mooi, en van wat we in de demo gezien hebben uitdagend en vooral heel sfeervol. Yarny is voor mij nu al meer dan een bolletje wol, ik wil weten wat hij zoekt, ik wil hem niet laten verzuipen tijdens zijn avontuur en ik wil zorgen dat Yarny weer gelukkig wordt. Het spel is een van mijn kanshebbers voor game van het jaar 2016, maar we kunnen over een kleine week zien of het dat waar kan maken.