Vijf gametips voor de maand februari

6. Far Cry Primal

Ubisoft blijft ons maar verwennen met herhalingen binnen hun populaire franchises. Hoewel de Franse ontwikkelaar dit jaar met een gloednieuwe IP komt, namelijk The Division, blijven er gestaag nieuwe delen binnendruppelen van de vertrouwde, 'veilige' namen.

Goed, alle melkkoegrapjes terzijde, ik ben fan van Far Cry. Altijd al geweest. Deel 1 was een soort openbaring voor me; wit-gouden stranden, turquoise-blauwe zeeën, intens groene regenwouden... En dat allemaal als setting om allerlei gespuis voor hun flikker te schieten met automatische wapens. Far Cry 4 is de meeste recente uit de familie en kwam ruim een jaar geleden uit. Het leek ont-zet-tend veel op Far Cry 3, en ondanks dat sommigen zich hierover beklaagden, waren veruit de meeste mensen het met elkaar eens dat het gewoon weer een prima game was.

Dan nu Primal, die in oktober vorig jaar via een mysterieuze streaming enigszins onverwachts om de hoek kwam kijken en meteen een releasedatum meekreeg voor februari 2016. De game is een tripje terug in de steentijd; 10.000 v.C., om precies te zijn. Far Cry Primal breekt met gewoontes die ik altijd bewonderde in de serie, namelijk de vuurwapens. Hiervoor in de plaats gekomen is stokken-en-stenen-oorlogvoering. Je zal het op moeten nemen tegen roofdieren, mammoeten en vijandige stammen. Het is ergens ook weer niet heel raar, omdat kruisbogen, messen en CQC-taferelen altijd een belangrijke plek hebben gehad in de franchise. Ondanks dat ik de fijne gunplay moet missen, zou het niet eerlijk zijn om Primal geen goede kans te geven na het plezier dat de voorgangers opleverden. Bovendien ziet de gameplay die tot nu toe getoond is er absoluut aangenaam uit. 23 februari ligt 'ie in de schappen voor PlayStation 4 en Xbox One. De Master Race moet een weekje langer wachten, tot 1 maart.