FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 5 februari 2016

Carnaval in Amsterdam is dood

Er is nog maar één Amsterdamse carnavalsvereniging: d'Osseknarren uit Osdorp. Twintig jaar geleden reed deze voor het laatst in een optocht door de hoofdstad. Zaterdag wijken ze zoals inmiddels gebruikelijk uit naar Noordwijkerhout.

In het verleden waren er nog meerdere verenigingen, met namen als de De Ankerlichters, de Bokkebekken, De Bullekes Boven 't IJ en de Geuzenkneuters. Volgens voorzitter Peter van Velzen van d'Osseknarren is het volksfeest in Amsterdam zo goed als uitgestorven. De gemiddelde leeftijd van de leden zou al boven de 65 zijn.

In betere tijden werd de hoofdstedelijke carnavalsstoet vaak begeleid door bekende Nederlanders als Willy Alberti, André Hazes, Piet Römer en Sjaak Swart, vertellen leden aan Het Parool. Aan de wagen voor Noordwijkerhout is een jaar lang iedere week geklust.

"Het is zonde dat het in Amsterdam niet meer kan. De gemeente vindt het te duur. We krijgen geen subsidie meer en sponsors staan niet te trappelen", zegt Van Velzen. Ook de jeugd staat niet meer te springen om lid te worden. Geëmotioneerd vertelt hij over een overleden lid wiens kist door de Raad van Elf ten grave werd gedragen. De verenigingsleden bleven uit eerbetoon tot het lichaam werd weggebracht, toen de familie al was vertrokken.

Carnaval is vooral een katholiek feest, en de meeste vieringen vinden dan ook beneden de grote rivieren plaats. De latijnse term voor vlees zit niet voor niets in het woord verwerkt: het is traditioneel de laatste periode voor de vastentijd, veertig dagen voorafgaand aan pasen. Net als de ramadan dus, behalve dat vrijwel geen hond nog na het carnaval gaat vasten.

Robot slaat hole-in-one

De wielerwereld is in rep en roer na de ontdekking van een motortje, maar de golfwereld doet niet zo moeilijk. Op de golfbaan van Scottsdale in het Amerikaanse Phoenix stond een robot aan de afslag. De robot, die deels eigendom van profgolfer en CBS-commentator Gary McCord is, is vernoemd naar Eldrick "Tiger" Woods en volgde het voorbeeld van zijn naamgever. Hij sloeg namelijk een hole-in-one op de zestiende hole, net als Woods. En dat tot grote vreugde van de eigenaar en al het toegestroomde publiek.

Servische minister ontslagen na seksistische opmerking

Het Servische parlement heeft vrijdag minister van Defensie Bratislav Gasic naar huis gestuurd naar aanleiding van een neerbuigende opmerking over een journaliste. "Ik hou van journalisten die zo makkelijk op de knieën gaan", had hij in december gezegd over een verslaggeefster die zich klein maakte om niet voor de camera's te gaan staan.

Journalisten en politici vonden de uitspraak niet kunnen en ook Gasic' vriend en partijgenoot, premier Aleksandar Vucic, liet hem vallen. "Ik vraag uw steun voor een besluit (om Gasic te ontslaan, red.), omdat wij allemaal hoffelijkheid, moreel fatsoen en respect moeten betonen aan anderen", zei Vucic vrijdag in het parlement.

Van de 250 parlementsleden steunden er 195 het besluit, dat verder geen politieke gevolgen voor de regeringscoalitie heeft, omdat er binnen drie maanden vervroegde verkiezingen worden gehouden. Minister van Financiën Dusan Vujovic neemt de defensieportefeuille waar tot er na de verkiezingen een nieuwe regering wordt gevormd.

Servische minister ontslagen na opmerking
Servische minister ontslagen na seksistische opmerking (Foto: ANP)

Michael Moore dagenlang in ziekenhuis

Michael Moore heeft vijf dagen in het ziekenhuis in New York gelegen vanwege een longontsteking. Dat liet de 61-jarige filmmaker weten via Facebook.

"Ik schrijf jullie vanaf de intensive care van een ziekenhuis in New York. Ik heb helaas longontsteking", aldus Moore. Hij wijt dit aan zijn drukke schema. De documentairemaker is onder andere bezig met de promotie van zijn nieuwe film Where to Invade Next, hij helpt de inwoners van zijn thuisstad Flint en staat Bernie Sanders bij in zijn campagne om de Democratische presidentskandidaat te worden.

Moore vervolgt: "Ik lig al sinds zondag op de intensive care. Laten we het er maar op houden dat het er niet goed uitzag zondagnacht. Maar dankzij een combinatie van goede doktoren, redelijk ziekenhuisvoedsel en Obamacare gaat het afgelopen dagen een stuk beter met mij. Zelfs zo goed dat ik later vandaag naar huis mag. Ik ga naar huis om de komende dagen te rusten. Alle optredens deze week zijn afgezegd."

De kritische filmmaker baalt vooral enorm van de afzeggingen omdat hij Where to Invade Next nu niet kan promoten. Hij roept zijn Facebookvrienden dan ook op dit voor hem te doen door de trailer, de filmposter en reviews te delen met vrienden en familie.

Michael Moore dagenlang in ziekenhuis
Michael Moore dagenlang in ziekenhuis (Foto: BuzzE)

Twitter schort 125.000 terreuraccounts op

Twitter heeft sinds medio vorig jaar 125.000 accounts gesloten waarop gedreigd werd met of steun werd betuigd aan terreuracties, voornamelijk van de groep Islamitische Staat. Dat heeft de onderneming vrijdag meegedeeld.

Het bedrijf veroordeelt het misbruik van Twitter en het schenden van zijn gebruiksvoorwaarden. "Net als de meeste mensen in de wereld zijn wij over deze gruweldaden ontzet. Dit soort gedrag wordt door onze dienst niet ondersteund, net zo min als iedere bedreiging met geweld."

Een intern team dat verdachte accounts en berichten bekijkt is versterkt. In de strijd tegen terrorisme wordt ook nauw samengewerkt met de gerechtelijke autoriteiten. Volgens Twitter heeft het beleid effect, want het ziet dat "dit soort activiteit"zich naar elders verplaatst.

Twitter schort 125.000 terreuraccounts op
Twitter schort 125.000 terreuraccounts op (Foto: BuzzT)

Solange Knowles verliest diamanten trouwring

Solange Knowles is haar trouwring kwijtgeraakt. Beyoncés jongere zus verloor de ring donderdag in het feestgedruis van Mardi Gras in New Orleans.

Solange gooide kralenkettingen het publiek in toen haar diamanten ring van haar vinger vloog. De 29-jarige Knowles heeft vaker foto's op Instagram gezet van haar ring, die een gouden band heeft met twee diamanten erin. Ze heeft het sieraad mede ontworpen.

Het zusje van Beyoncé was bij de Mardi Gras-festiviteiten als eregast van de lokale cultuurorganisatie Krewe of Muses, die haar nu helpt zoeken. "Eremuze Solange is haar ring kwijtgeraakt tussen Toledano en Foucher. Beloning uitgeloofd", staat op de Facebookpagina van de organisatie.

Solange trouwde in november 2014 in New Orleans met videoclipregisseur Alan Ferguson. De bruiloft had een informeel karakter. Solange en haar 23 jaar oudere man kwamen aan op witte fietsen en net als de gasten waren ze ook de hele dag in het wit.

Solange Knowles verliest diamanten trouwring
Solange Knowles verliest diamanten trouwring (Foto: BuzzE)

Oeps: Kurt Russell gooit oude kostbare gitaar kapot

Kurt Russell heeft onbedoeld een 150 jaar oude gitaar compleet vernield. Het was de bedoeling dat de 64-jarige acteur op de set van Quentin Tarantino's nieuwste film The Hateful Eight een replica kapot zou gooien, maar in plaats daarvan sneuvelde het originele instrument.

Tarantino had de zeldzame gitaar geleend van het Martin Guitar Museum. "We hebben te horen gekregen dat er een ongeluk was gebeurd op de set", vertelt museumdirecteur Dick Boak tegen Reverb. "We snappen dat sommige dingen kunnen gebeuren, maar we vatten dit niet licht op."

Het museum is ook niet blij met feit dat ze er niet van op de hoogte waren dat in het script stond dat de gitaar vernield zou worden. "We wisten niets van het script en we wisten ook niet dat niemand tegen Kurt Russell heeft gezegd dat het om een onvervangbaar voorwerp van onschatbare waarde van het Martin Museum ging."

Niet verrassend is dat het museum nooit meer van plan een instrument uit te lenen voor een film.

Kurt Russell gooit oude kostbare gitaar kapot
Oeps: Kurt Russell gooit oude kostbare gitaar kapot (Foto: BuzzE)

Uitslag Excelsior - Willem II

In de onderste regionen van de Eredivisie stond vanavond het duel tussen Excelsior en Willem II op het programma. In een saai duel probeerde de thuisploeg het wel, maar de bezoekers hadden op de schaarse aanvallen een antwoord. Hierdoor blijft Willem II veertiende staan en Excelsior zestiende.

Excelsior

0 - 0

Willem II

 
Gele kaart: Bruins (Excelsior), Haemhouts (Willem II)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.500
Arbiter: Van der Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Bovenberg
Fischer
Drost
Karami
Bruins (Hemmen/81)
Kruys
Stans (Elbers/62)
Kuwas (Van Mieghem/90)
Van Weert
Auassar
  Lamprou
Van der Velden
Heerkens
Koppers
Achenteh
Haemhouts (Braber/73)
Falkenburg
Ojo
Hupperts
Ogbeche
Andersen (Andrade/79)

Spotify heer en meester in Nederland

Spotify is heer en meester in het Nederlandse streaminglandschap. De Zweedse muziekdienst heeft 86 procent van de markt in handen, blijkt uit nog niet gepubliceerde GfK-cijfers die door Spotify-manager Will Page op Twitter zijn gezet en zijn gebruikt tijdens de muziekconferentie Fastforward.

De strijd om de tweede plek is vooralsnog gewonnen door Apple dat met het in juni 2015 gelanceerde Apple Music nu 9 procent van de Nederlandse streamingmarkt in handen heeft. Met slechts 1 procent minder volgt het Franse Deezer op een derde plek, terwijl Google het met Play Music met 6 procent marktaandeel moet doen. Napster en PlayStation Music halen respectievelijk 3 en 2 procent.

Opvallend is dat Tidal, de muziekdienst van rapper Jay-Z, zo weinig Nederlandse gebruikers heeft, dat het amper marktaandeel heeft.

Spotify heer en meester in Nederland
Spotify heer en meester in Nederland (Foto: BuzzT)

Rutte: Turkije valt niets te verwijten

Turkije valt in de vluchtelingenkwestie weinig te verwijten. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag na de ministerraad. "De Turken doen verschrikkelijk veel. We hebben tot nu toe als Europa daar niet een heel grote bijdrage geleverd."

Woensdag komt de Turkse premier Ahmet Davutoglu naar Den Haag voor overleg met Rutte om te praten over de vluchtelingenstroom. "Ik kan mijn Turkse collega niets verwijten", verklaarde Rutte. Turkije heeft al meer dan 2,2 miljoen vluchtelingen uit Syrië opgevangen.

De EU heeft met Turkije afspraken gemaakt over het indammen van de stroom vluchtelingen, maar nog steeds vinden elke maand tienduizenden hun weg naar Europa. Brussel heeft onder meer 3 miljard euro vrijgemaakt om de situatie in opvangkampen in Turkije te verbeteren in de hoop dat de vluchtelingen daar dan blijven.

Rutte: Turkije valt niets te verwijten
Rutte: Turkije valt niets te verwijten (Foto: ANP)

Erik Dijkstra aangeklaagd vanwege biografie

Erik Dijkstra moet zich donderdag voor de rechter verantwoorden. Oud-schaatser Hans van Helden spant een kort geding aan tegen de voormalig Jakhals.

Erik schreef het boek 'hoe sterk is de eenzame schaatser' over Van Helden, die in jaren zestig en zeventig een bekend schaatser was. Van Helden gaf zijn toestemming voor het schrijven van het boek. Maar nu het af is, is hij ontevreden. "Hij vindt dat hij er slecht vanaf komt in het boek", legt Dijkstra vrijdag uit in RTL Boulevard.

Journalist Erik is het daar niet mee eens. "Er staan geen onwaarheden in. Ik denk dat het een eerlijk en afgewogen beeld van zijn leven geeft." Dijkstra zegt alles tot in detail te hebben gecheckt. "De leuke en minder leuke aspecten komen aan bod, maar hij vindt dat het een negatief boek is."

Van Helden wil dat het boek uit de handel wordt genomen en vernietigd. "Ik heb er best wel verdriet van dat het zo eindigt", aldus Erik, die Hans nog steeds een hele bijzondere man noemt.

Erik Dijkstra voor de rechter gesleept
Erik Dijkstra voor de rechter gesleept (Foto: BuzzE)

Dekker wil wel spellingscontrole bij examen

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) wil dat scholieren met dyslexie ook dit jaar de spellingscontrole kunnen gebruiken bij het eindexamen Nederlands. Dat blijkt vrijdag uit antwoorden van de bewindsman op de vragen van SP-Kamerlid Tjitske Siderius.

Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) besliste in oktober dat leerlingen geen spellingscontrole meer mogen gebruiken. Onder meer scholierenvereniging LAKS en oudervereniging Balans protesteerden.

Dekker betreurt de ontstane ophef. Hij heeft het CvTE inmiddels gevraagd het besluit in ieder geval voor dit jaar te heroverwegen voor leerlingen met een beperking op het gebied van spelling. Hij voert aan dat de wijziging tijdens het lopende examenjaar is ingevoerd, wat voor veel extra onrust zorgde bij leerlingen en ouders.

Dekker wil wel spellingscontrole bij examen
Dekker wil wel spellingscontrole bij examen (Foto: ANP)

Michelin wil nog steeds terug naar Formule 1

Michelin wil nog steeds terugkeren naar de Formule 1, ondanks dat Pirelli tot en met 2019 de banden mag leveren. Wel moet er dan aan de voorwaarde worden voldaan dat de dertien inch velgmaat ingeruild wordt voor achttien inch.

Michelin maakte een voorstel voor de periode 2017-2019, maar verloor van Pirelli. Toch meldde Michelin-motorsportbaas Pascal Couasnon aan Autosport de deur naar de Formule 1 zeker niet dicht is voor het Franse merk. "Wij zijn nog steeds geïnteresseerd. Wij houden vast aan ons standpunt, maar dat kan veranderen als de serie niet meer aansluit bij wat ervan verwacht wordt. Als we kunnen vertrouwen op de spirit van het racen, dat is een goede mix tussen show en technologie en wij kunnen onze knowhow laten zien dan is dat prima. De Formule 1 moet over op achttien inch velgen. Als je technologie van de baan naar de straat over wilt brengen dan moet je wel enige gelijkheid tussen producten hebben."

Het Franse bandenmerk zou in 2017 willen bijdragen om de F1-bolides sneller te maken. De plannen zijn veel minder revolutionair dan eerder voorgesteld. Michelin zou met achttien inch velgen 1,5 seconde per ronde willen winnen, een optie die goedkoper is dan sleutelen aan aerodynamica. "Hoeveel kost het om een seconde zonder banden te winnen, terwijl wij met wat aanpassingen 1,5 seconde kunnen leveren? Wij leveren zeer consistente banden, dus tijdens tests weet je precies dat wanneer er een verschil is dat komt door de auto. Wisselen naar Michelin is goedkoper dan bij de competitie te blijven."

Zika ook gesignaleerd in speeksel en urine

Het zikavirus is in Rio de Janeiro ook vastgesteld in speeksel en urine van patiënten. Dit meldde het gerenommeerde medische onderzoekscentrum Instituut Oswaldo Cruz. De wetenschappers wijzen er op dat nog niet is vastgesteld dat het virus zich daadwerkelijk via deze lichaamsvloeistoffen kan verspreiden. Daar wordt meer onderzoek naar verricht, aldus een van de betrokken onderzoekers, Myrna Bonaldo.

Zwangere vrouwen van wie de baby's het grootste gevaar lopen door dit virus, moeten nu nog beter oppassen met hun lichamelijke contacten, waarschuwen de Braziliaanse gezondheidsautoriteiten. Aanvankelijk werd aangenomen dat het virus uitsluitend wordt verspreid door een bepaald soort muggen. In Brazilië is echter ook een man besmet door een bloedtransfusie. Nu komen meer overbrengers van het gevreesde virus in beeld.

Zika ook gesignaleerd in speeksel en urine
Zika ook gesignaleerd in speeksel en urine (Foto: ANP)

Twee gewonden door ongeval met praalwagen

In Tubbergen (Overijssel) zijn vrijdagavond twee gewonden gevallen door een ongeluk in de carnavalsoptocht. Dat meldde de politie.

Tijdens de verlichte optocht viel (een deel van) een praalwagen om. De politie onderzoekt hoe dat kon gebeuren. Hoe het met de gewonden is, is onduidelijk. De optocht is inmiddels weer hervat.

Twee gewonden door ongeval met praalwagen
Twee gewonden door ongeval met praalwagen (Foto: ANP)

Star Wars brengt 2 miljard dollar op

Disney verwacht dat de opbrengst van Star Wars: The Force Awakens zaterdag de magische grens van 2 miljard dollar (1,785 miljard euro) passeert. Dat maakte de filmdistributeur vrijdag bekend.

Het lukte eerder slechts twee andere films deze mijlpaal te bereiken: Avatar en Titanic. Walt Disney Studios-topman Alan Horn is dan ook trots. "De behaalde successen van de film zijn werkelijk verbluffend en het is een grote eer om dit sterrenstelsel weer tot leven te brengen voor toegewijde fans, maar ook voor een nieuwe generatie die de Star Wars-erfenis nog jarenlang levend zal houden", schreef hij in een verklaring op de website van Disney.

Het bedrijf verwacht ook dat in Verenigde Staten de opbrengst vrijdag de grens van 900 miljoen dollar (800 miljoen euro) wordt gepasseerd. The Force Awakens verstevigt hiermee het Amerikaanse record voor meest lucratieve film ooit. De zevende Star Wars-film breekt al een tijd record na record.

Star Wars: The Force Awakens is het langverwachte zevende deel in de beroemde filmreeks. In deel 7 gaan de rebellen, die strijden tegen het Galactische Keizerrijk, op zoek naar de beroemde Jedi-master Luke Skywalker. Hij is de enige die een nieuwe opstand kan leiden.

Star Wars brengt 2 miljard dollar op
Star Wars brengt 2 miljard dollar op (Foto: BuzzE)

Darter Lewis slaat eerste slag op UK Open Qualifier

Darter Adrian Lewis heeft het eerste vloertoernooi van het nieuwe seizoen op zijn naam geschreven. De darter uit Stoke won de eerste UK Open Qualifier in Wigan. In de finale was hij met 6-2 te sterk voor Phil Taylor. Lewis mag 10.000 Britse pond (13.000 euro) bijschrijven, Taylor moet het doen met de helft. 

De UK Open geldt als de FA Cup of Darts. Alle kwalificatietoernooien en het hoofdtoernooi kennen een open loting. Iedereen kan tegen iedereen uitkomen. In totaal zijn er zes kwalificatietoernooien waarbij de beste 96 darters zich plaatsen voor het hoofdtoernooi begin maart.

Lewis won op weg naar de finale van Joey Palfreyman (6-1), Ted Evetts (6-0), Mervyn King (6-0), Alan Norris (6-5), Rowby-John Rodriguez (6-1) en Peter Wright (6-1). Beste Nederlander vrijdag was Raymond van Barneveld. Hij verloor in de kwartfinale van Peter Wright met 6-5. Voor Michael van Gerwen, Jelle Klaasen en Jeffrey de Zwaan was de vierde ronde het eindstation. Het trio verloor respectievelijk van Dave Chisnall (6-4), Robert Thornton (6-3) en John Henderson (6-4). 

Zaterdag zullen de darters in actie open voor de tweede UK Open Qualifier. De prijzenpot is opnieuw gevuld met 60.000 pond (78.000 euro). 

Uitslagen UK Open Qualifier 1 - vanaf achtste finales
Rowby-John Rodriguez 6-3 Dave Chisnall
Adrian Lewis 6-5 Alan Norris
Raymond van Barneveld 6-5 Steve Beaton
Peter Wright 6-3 Terry Jenkins
Phil Taylor 6-2 Robert Thornton
David Pallett 6-2 Ian White
John Henderson 6-2 Jason Marriott
Michael Smith 6-1 Mensur Suljovic

Kwartfinales
Adrian Lewis 6-1 Rowby-John Rodriguez
Peter Wright 6-5 Raymond van Barneveld
Phil Taylor 6-2 David Pallett
John Henderson 6-2 Michael Smith

Halve finales
Adrian Lewis 6-1 Peter Wright
Phil Taylor 6-0 John Henderson

Finale
Adrian Lewis 6-2 Phil Taylor

Alle uitslagen zijn hier te vinden. 

Historische zege skeletonner Yun, topresultaat Le ContÚ

Skeletonner Yun Sung-bin heeft tijdens de World Cup in het Zwitserse St Moritz een historische zege behaald. De Zuid-Koreaan won zijn eerste World Cup-wedstrijd, hoewel het er al een tijdje aan zat te komen. Vorig seizoen en ook dit seizoen maakte hij al regelmatig grote indruk, maar de Let Martins Dukurs zat hem meestal dwars.

Op de 'geboortebaan' van de skeletonsport was Dukurs na de eerste run weer de snelste, slechts 0,01 seconde voor zijn broer Tomass. Dankzij een briljant onderste deel van de baan hield Yun de schade nog beperkt tot 0,16 seconden en bleef hij meedoen in de strijd. Dat bleek in de tweede run, want de Koreaan ging na de beruchte Horseshoe-bocht opnieuw loeihard naar beneden. Tomass beet zich stuk, maar dat ook Martins dat deed was onverwacht. De broers eindigden op 0,07 seconden gezamenlijk op plek twee. Dat leverde hen wel een mooie statistiek op: de World Cup-wedstrijd deed in de marge ook nog dienst als EK en dus pakten de broers gezamenlijk de Europese titel.

Vanaf 51:20 minuten is de tweede run van Martins Dukurs te zien, die de wedstrijd beslist door achter Yun te eindigen (Bron: YouTube)

Bij de dames ging de overwinning naar de Oostenrijkse Janine Flock, die World Cup-leidster Tina Hermann uit Duitsland aftroefde. Diens landgenote Jacqueline Lölling leek hard op weg naar de zege, maar viel in de tweede run toch nog terug tot zelfs buiten het podium. Marina Gilardoni stoomde voor eigen publiek van plek negen op naar de derde plaats. Voor Nederland eindigde Joska le Conté onverwacht op een bijzonder knappe zevende plek, na twee nagenoeg foutloze runs. Dat was een evenaring van haar beste resultaat ooit in de World Cup, vorig jaar in Königssee. 

Over een week staat in het Oostenrijkse Igls het WK op het programma. Daar doen voor het eerst in de historie twee Nederlandse dames mee, want naast Le Conté is ook kersvers vice-wereldkampioene junioren - en FOK!ster - Kimberley Bos van de partij. 

Dijsselbloem wil meer openheid Eurogroep

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil dat de Eurogroep, waarvan hij voorzitter is, opener wordt over de besluitvoming. Hij heeft zijn college-ministers van Financiën van de 18 andere landen van de eurozone hiertoe een aantal voorstellen gestuurd.

De Eurogroep neemt vergaande besluiten die de toekomst van de lidstaten bepalen en daarvoor moeten we verantwoordelijkheid afleggen, schrijft Dijsselbloem. "Om die reden en uit principe zouden we moeten nastreven zo transparant mogelijk te zijn over ons werk in de Eurogroep."

Momenteel brengt de Eurogroep alleen een aantal hoogtepunten van de agenda van de vergadering naar buiten en na afloop een summiere samenvatting van de resultaten. Dijsselbloem stelt voor om de hele agenda te publiceren. Verder moet er na afloop van de vergadering een samenvattende brief komen en moeten werkdocumenten zo snel mogelijk openbaar wordt gemaakt.

Dijsselbloem wil hiermee meer inzicht geven in de discussie en afwegingen van de Eurogroep. Ook zal meer openheid de legitimiteit van de besluitvorming vergroten, meent hij.

Dijsselbloem wil meer openheid Eurogroep
Dijsselbloem wil meer openheid Eurogroep (Foto: ANP)

Religieuzen gelukkiger dan athe´sten

Het lijkt erop dat hoe meer god of goden er in je leven zijn, hoe gelukkiger je als mens bent. Een data-analyse van 300.000 personen op het gebied van levensgeluk in het Verenigd Koninkrijk, laat zien dat religieuze mensen het leven een stuk aangenamer ervaren dan personen die niet geloven in een of meerdere luchttovenaars.

De meest blije groepering blijken de hindoes te zijn. Op een schaal van 1 tot 10 scoren zij een indrukwekkende 7.57. Het gemiddelde van alle onderzochte personen is 7.38. De cijfers zijn afkomstig uit het ONS-rapport (Office for National Statistics ), waarbij over drie jaar gekeken werd naar de beschikbare data van honderdduizenden verschillende volwassenen. De geluksfactor is bepaald aan de hand van de ervaren levensvoldoening, de hoeveelheid geluk, in hoeverre mensen het leven de moeite waard vinden en hoe druk of bezorgd de personen in kwestie zich maken.

Op een goede tweede plaats qua blijheid, komen de christenen. De supporters van de gespijkerde god staan een stukje van de hindoes verwijderd, maar scoren evengoed een keurige 7.47. Zij worden op de voet gevolgd door de taxichauffeurs Sikhs, die het leven een score van 7.45 toekennen.

Buiten de top drie staan de joden, die een zuinige 7.37 als geluksfactor hebben. Dat is dus al onder het gemiddelde. Dit geldt eveneens voor de zure moslims, die een beschamende 7.33 scoren. Mensen die 'iets anders' als geloof hebben doen het zelfs nog slechter. De eeuwige twijfelaars moeten het doen met 7.26.

De grootste chagrijnen zijn echter de goddelozen. De atheïsten die in al hun arrogantie het bestaan van welk metafysisch superwezen dan ook ontkennen, lijken het leven een stuk minder te waarderen dan mensen die wel proeven van god's glorie. Bij de stugge ontkenners van een of meerdere waarheden komt een cijfer van 7.22 bovendrijven.

Wat verder opvalt in het rapport, is dat bejaarden het meest gelukkig zijn. Ouderen tussen de 45 en 59 zijn de grootste piekeraars.

Pakjes K3 tÚ sexy: 'Pure porno!'

Op internet wordt met afschuw gereageerd op de nieuwe pakjes van de K3-meiden. De outfit zou namelijk te sexy zijn.

De meidengroep was gisteren in het Canvas-programma ''De Ideale Wereld'. Hier promootten ze hun nieuwe single 'Jodelee'.

En bij zo'n Tiroler muziekje, hoort natuurlijk ook een sexy dirndl-jurk. Een jurkje dat we allemaal wel kennen van de welbekende foto van het biermokkel met de dikke tieten.

Het belangrijkste van zo'n dirndl is natuurlijk dat mannen een mooie blik hebben op de voorgevel van de draagster. Maar dat is tegen het zere been van veel kuise Belgen. Zij togen direct naar Twitter om hun walging te laten blijken.

"Mijn moeder haatsmurf 'Wat hebben die aan?'", reageert iemand. "Precies porno in Tirol." "Mogen die K3 meisjes nu echt nooit in normale kledij op tv komen? Ik krijg stilaan medelijden", vindt een ander.

Hieronder een filmpje en een foto van de pakjes. Met als bonus enkele haattweets:

Update 19.00 uur:
Nou, hier is hij dan! De gehele clip is net op YouTube gezet. En gaat hij echt te ver?

Jodelee, wat een kutplaat


 

DIW was top! 👍🏼

Een foto die is geplaatst door H A N N E (@hannecarry) op4 Feb 2016 om 1:27 PST

Ozzy Osbourne weer op het podium

Zanger Ozzy Osbourne is weer beter, schrijft NME. Hij moest de afgelopen tijd een aantal optredens van zijn band Black Sabbath afzeggen vanwege een bronchitis, maar dit weekend speelt de band weer.

Volgens zijn vrouw Sharon Osbourne is Ozzy weer helemaal 'ready to rock'. "Het gaat veel beter met hem. Hij had eerst een bijholteontsteking die uiteindelijk tot een bronchitis leidde. Hij zei dat het voelde alsof hij de oceaan in zijn oor had en dat hij niet goed kon horen. Het was een nachtmerrie. Hij moest vier shows afzeggen, maar die worden verschoven. Daar werken we nu aan."

Het eerstvolgende optreden van Ozzy en zijn rockers is op 6 februari in Seattle. De optredens zijn onderdeel van de afscheidstournee van de band. De tournee loopt tot september.

Ozzy Osbourne weer op het podium
Ozzy Osbourne weer op het podium (Foto: BuzzE)

Assange: uitspraak VN-werkgroep wel bindend

De uitspraak van de speciale werkgroep van de Verenigde Naties voor willekeurige hechtenis over de zelfverkozen opsluiting van Julian Assange in Londen heeft wel degelijk rechtskracht. Dat vindt de WikiLeaksoprichter zelf. Hij sprak via een videoverbinding vrijdag de pers toe vanuit de Ecuadoraanse ambassade in Londen.

De Britse en Zweedse regering bestrijden dat het oordeel van de werkgroep, die vrijdag de vrijlating en schadeloosstelling van Assange gelastte, bindend is. Londen liet meteen weten formeel protest aan te tekenen. Volgens Assange is er geen beroep mogelijk.

Assange sprak vrijdag van 'een echt belangrijke overwinning, die een lach op mijn gezicht heeft gebracht'. De Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken viel hem bij. Minister Ricardo Patino eiste voor de camera van nieuwszender Telesur een vrije aftocht van Assange uit de ambassade.

Assange: uitspraak VN-werkgroep wel bindend
Assange: uitspraak VN-werkgroep wel bindend (Foto: ANP)

Hennis: geen nota's blijven schrijven

De Europese defensiesamenwerking moet snel concreter worden. "We kunnen niet doorgaan met nota's schrijven, we moeten handelen", zei minister van Defensie Jeanine Plasschaert vrijdag in Amsterdam na overleg met haar EU-collega's over het Europese Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid.

EU-buitenlandchef Federica Mogherini presenteerde vrijdag de bijbehorende strategie en sprak de verwachting uit dat daar de komende maanden 'concrete plannen' op volgen.

Volgens Plasschaert kan geen enkel land de uitdagingen en dreigingen alleen aan. Als voorbeeld van goede samenwerking gaf ze de integratie van de Nederlandse en Duitse marine. "Dit is waar de toekomst van de Europese defensie over moet gaan."

NAVO-chef Jens Stoltenberg zei eerder op de dag dat de samenwerking tussen de EU en de NAVO moet worden versterkt vanwege de toegenomen dreiging vanuit Rusland en de zuidflank van Europa.

Hennis: geen nota's bijven schrijven
Hennis: geen nota's bijven schrijven (Foto: ANP)

Paint het nieuws: Snowmageddon 2016

Paint het nieuws, een item waarin elke week één foto van een actuele gebeurtenis gefotoshopt kan worden. Het onderwerp van afgelopen week was een opmerkelijke foto van Jean-Claude Van Damme en Chuck Norris die an het sneeuwruimen zijn.

Vorige maand was er een grote sneeuwstorm in de Verenigde Staten. Er vielen zeventien doden, mensen mochten de straat niet meer op en huizen waren ingesneeuwd.

Links: 5 euro naar Vluchtelingenwerk per Pegida-demonstrant

De Amsterdamse afdelingen van GroenLinks, SP en PvdA hebben afgesproken om vijf euro aan Vluchtelingenwerk te doneren voor iedere demonstrant die zaterdag komt opdagen bij het protest van anti-islamiseringsbeweging Pegida.

Volgens SP-raadslid Peter Kwint kan op die manier van de nood een deugd worden gemaakt. "Pegida is een fascistische organisatie die gerund wordt door racisten, wapenhandelaars en veroordeelde vrouwenmeppers. Die hebben ook recht om te demonstreren, maar op deze manier laten ze ook nog iets moois in Amsterdam achter."

"Wij staan voor verbinding en solidariteit en helpen hen graag om hun bezoek aan Amsterdam ook in iets positiefs om te zetten", aldus een GroenLinks-woordvoerder tegen Het Parool. "Vluchtelingen zijn welkom, racisme niet", voegt een PvdA-zegsman eraan toe.

Pegida verwacht dat er zaterdag tussen de drie- en vijfhonderd mensen komen opdagen. Het protest duurt van drie tot vijf uur 's middags en vindt plaats op het stadhuisplein aan de Amstelzijde.

Een tegendemonstratie door GroenLinks, SP en PvdA is tussen een en drie uur bij het standbeeld van de Dokwerker, een halve kilometer verderop. Het is de twee groepen uitdrukkelijk verboden de confrontatie op te zoeken. Verder mogen geen hakenkruizen of symbolen van bijvoorbeeld IS of Hamas worden meegedragen.

Foxconn verwacht snel akkoord overname Sharp

Technologiebedrijf Foxconn uit Taiwan verwacht voor het einde van de maand een akkoord te sluiten over de overname van het Japanse elektronicaconcern Sharp. Dat stelde Foxconn-topman Terry Gou vrijdag na een bespreking met Sharp.

Volgens Gou is er overeenstemming op veel punten over de overname. ,,Ik voorzie geen problemen voor de afronding van deze deal."

De Apple-leverancier zou omgerekend ongeveer 5 miljard euro overhebben voor het noodlijdende Sharp. De Japanners besloten donderdag het bod van Foxconn voorlopig de voorkeur te geven boven een bod van een door de Japanse staat gesteund fonds.

Foxconn verwacht snel akkoord overname Sharp
Foxconn verwacht snel akkoord overname Sharp (Foto: BuzzT)

Groenewegen bezorgt Lotto-Jumbo eerste zege

LottoNL-Jumbo heeft zijn eerste zege van het seizoen al binnen. Vorig jaar duurde het tot 2 mei voordat ze hun eerste zege wisten te boeken, nu zorgde Dylan Groenewegen ervoor dat in het prille seizoen al gejuicht kan worden door de Nederlandse wielerformatie.

De sprinter, vorig jaar nog uitkomend voor Roompot, was de snelste in de massasprint in de derde etappe van de Ronde van Valencia. Daarin was Groenewegen nipt te sterk voor de Fransman Nacer Bouhanni. Raymond Kreder (Roompot) eindigde als tweede Nederlander in de top vijf op de vijfde plaats. Wout Poels kwam netjes in het peloton binnen en behield met nog twee etappes te gaan de leiding in het algemeen klassement.

Heel even leek de zege naar de Luxemburger Bob Jungles te gaan. Echter werd de renner van  Etixx - Quick Step op 1200 meter van de streep de verkeerde kant opgewezen en was direct kansloos voor de zege.


Jungels werd verkeerd gestuurd in de finale. (Bron: YouTube)

Louis C.K. gaat door met onafhankelijke serie

Komiek Louis C.K. lanceerde vorige week zijn nieuwe televisieserie Horace and Pete via zijn eigen website. In een nieuw bericht verdedigt hij de vraagprijs van 5 dollar en belooft meer afleveringen.

De televisiemaker die eerder via HBO hoge ogen gooide met zijn serie Louie kiest er nu voor de televisiestations te negeren en via zijn website zelf zijn nieuwe werk aan de man te brengen. "Op die manier willen we een show op een nieuwe manier maken en het op een directe manier aanbieden zonder de gebruikelijke promotie, advertenties, billboards en clips die laten zien hoe de show aanvoelt en eruit ziet voordat je het zelf kan zien", zo schrijft hij in een e-mail aan de pers. Louis legt uit dat de promotie de kijkervaring altijd vooraf verpest. "Ik vind het heerlijk om zelf iets te zien zonder vooraf iets te weten. Die ervaring wil ik jullie geven."

De eerste aflevering kost 5 dollar (4,50 euro), een eerlijke prijs vindt hij zelf. "Elke seconde dat de camera's draaien schiet het geld net zo hard uit mijn reet als de diarree van je moeder", zo verklaart de komiek die de productie uit eigen zak betaalt. "Vier camera's, twee prachtige sets, een state of the art montagekamer en getalenteerde en vaardige crew en sterrencast."De volgende afleveringen zullen voor 3 dollar (2,70 euro) te downloaden zijn. In de eerste aflevering schitterden onder anderen Steve Buscemi, Jessica Lange en Edie Falco.

Louis C.K. gaat door met onafhankelijke serie
Louis C.K. gaat door met onafhankelijke serie (Foto: BuzzE)

Drie nieuwe seizoenen voor Orange is the New Black

Goed nieuws voor de fans van de serie Orange is the New Black. Netflix heeft namelijk vandaag bekend gemaakt dat de serie, waarvan in juni het vierde seizoen zal beginnen, nog minstens drie seizoenen zal blijven bestaan.

Eerder vandaag verscheen er al een cryptische boodschap op de officiële Twitter-pagina van de serie die je hieronder kunt bekijken.

Niet lang daarna werd op hetzelfde medium bevestigd dat zeer populaire serie Orange is the New Black in elk geval nog tot 2019 te zien zal zijn.

Weekers denkt na over terugkeer Kamer

Frans Weekers denkt na over een terugkeer in de Tweede Kamer. Dat heeft de woordvoerder van de gemeente Beek gezegd. Weekers is tot half februari waarnemend burgemeester van de Limburgse plaats. De VVD'er is volgens de Kieswet de eerste gegadigde om partijgenoot Bart de Liefde op te volgen, die onlangs zijn vertrek aankondigde.

"Hij gaat er over nadenken of hij terug in de Kamer wil. Hij zal volgende week een besluit nemen", aldus de woordvoerder. De verwachting is dat dit na de festiviteiten rond carnaval zal gebeuren. De nieuwe burgemeester van Beek wordt op 16 februari geïnstalleerd.

Weekers was eerder Kamerlid en staatssecretaris van Financiën. In 2014 trad hij af als staatssecretaris vanwege de problemen met de toeslagen bij de Belastingdienst.

Weekers denkt na over terugkeer Kamer
Weekers denkt na over terugkeer Kamer (Foto: ANP)

Justin Bieber haalt nieuwe pup in huis

Justin Bieber heeft een nieuw huisdier. De 21-jarige zanger stelde puppy Philip donderdagnacht op Instagram voor aan zijn fans.

Het hondje is een zwarte labrador. "Nieuwe aanwinst van de familie. Zijn naam is Phil", schreef Bieber bij een foto van de schattige viervoeter. Het popidool is duidelijk dol op het beestje want Justin postte binnen de kortste keren vijf kiekjes en een video.

Op de foto's is ook Justins andere hondje Esther te zien. Gelukkig vergeet hij haar niet. "Ik kan Esther niet te jaloers maken", staat bij een kiekje waarop te zien is dat Bieber haar aanhaalt.

Justin heeft Phil een jaar na de dood van zijn hond Sammy in huis gehaald. De Sorry-ster onthulde nooit wat er met het dier was gebeurd. Hij tweette toentertijd slechts #RIPSammy.

Justin Bieber haalt nieuwe pup in huis
Justin Bieber haalt nieuwe pup in huis (Foto: BuzzE)

Buurtzorg wil thuiszorg van TSN overnemen

Buurtzorg Nederland wil de meeste thuiszorgactiviteiten van TSN overnemen. Het bedrijf stuurt maandag een definitief aanbod aan de betrokken gemeenten. De bewindvoerders van TSN noemen het plan van Buurtzorg 'het beste voor de medewerkers en cliënten' en adviseren om het te steunen.

TSN maakte dat vrijdag bekend. De gemeenten hebben twee weken de tijd om op het voorstel van Buurtzorg te reageren. Buurtzorg is de grootste aanbieder van wijkverpleging.

Over de inhoud van het plan is nog niets bekend. De bewindvoerders dringen er bij de gemeenten op aan dat zij hun rekeningen op tijd betalen, zodat de TSN-medewerkers ook in februari hun salaris krijgen. "De continuïteit van zorg aan de 40.000 cliënten en de werkgelegenheid voor 10.000 medewerkers van TSN Thuiszorg staat voorop."

TSN kreeg eind november uitstel van betaling. Volgens de bewindvoerders is 'een faillissement binnen enkele dagen' niet aan de orde.

Buurtzorg wil thuiszorg van TSN overnemen
Buurtzorg wil thuiszorg van TSN overnemen (Foto: ANP)

Vodafone vangt bot bij rechter rond boete ACM

Vodafone heeft vorig jaar terecht een boete van 200.000 euro gekregen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor het overtreden van de regels rond netneutraliteit. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald.

Vodafone werd bestraft omdat het klanten via een app naar betaalzender HBO liet kijken, zonder de daarbij verbruikte data in rekening te brengen. Op die manier stuurde het telecombedrijf zijn klanten in wat zij op internet deden en dat is niet toegestaan, aldus de ACM.

Tegelijk met Vodafone kreeg KPN vorig jaar een boete van 250.000 euro, eveneens vanwege overtreding van de regels rond netneutraliteit. Die neutraliteit, die betekent dat alle data tegen dezelfde voorwaarden moeten worden doorgegeven, is verplicht in Nederland.

Vodafone vangt bot bij rechter rond boete ACM
Vodafone vangt bot bij rechter rond boete ACM (Foto: ANP)

Minister: bouwgrond nodig voor vrije sector

Gemeentes moeten bouwgrond vrijmaken voor huurwoningen in de vrije sector. Dat zei minister Stef Blok (Wonen) vrijdag in een reactie op de melding dat de huurprijzen in de vrije sector blijven stijgen.

Die stijging wijst op een tekort en geeft aan hoe belangrijk het is dat er veel meer huurwoningen in de vrije sector komen, aldus Blok. Hij benadrukt dat hij met nieuwe wetten de huurmarkt aantrekkelijker wil maken voor verhuurders.

Beleggers staan inmiddels te dringen om te bouwen in de vrije sector, aldus Blok. "Er liggen miljarden klaar". Maar het is de taak voor de gemeentes om de bouwgrond beschikbaar te gaan stellen voor de huurwoningen in de vrije sector, vindt de minister.

Zowel in het derde als vierde kwartaal van vorig jaar stegen de huurprijzen met 5,2 procent ten opzichte van 2014. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter komt uit op 13,14 euro. Buiten de Randstad zijn de huren een stuk lager, meldt het online-huurplatform Pararius.nl. Daar kost een huurwoning van 100 m2 in de vrije sector ongeveer 950 euro.

De huren zijn vooral gestegen omdat er met name in de Randstad een groot tekort aan huurwoningen is in de vrije sector, zegt Pararius. De huurprijzen in Amsterdam behoren tot de hoogste van het land. Gemiddeld kost daar een huurhuis ruim 2200 euro, landelijk is dat 1365 euro. Drenthe is de goedkoopste provincie voor een huurhuis in de vrije sector.

Minister: bouwgrond nodig voor vrije sector
Minister: bouwgrond nodig voor vrije sector (Foto: ANP)

Ben Stiller vestigt Guinness World Record

Ben Stiller heeft in Londen het wereldrecord voor langste selfiestick gevestigd. Hij deed dat tijdens de première van zijn nieuwe film Zoolander 2. Dat meldt The Telegraph.

Zijn ijdele rol als model in de film kwam goed van pas om uit te pakken met een selfie: de stok die de acteur en regisseur vasthielden was 8.56 meter lang. Hoewel Stiller moeite had de wiebelende stok vast te houden, lukte het toch om een foto te maken. Een medewerker van Guinness World Records oordeelde dat de poging geslaagd was en overhandigde hem een certificaat.

Op de uiteindelijke foto is vanuit de hoogte de cast van de film te zien, inclusief Will Ferrell, Owen Wilson, Penelope Cruz, en Kristen Wiig. Het is niet de eerste ludieke actie die Stiller verzint om aandacht voor zijn film te genereren. In het weekend trok hij samen met tegenspeler Owen Wilson nog veel aandacht in Rome toen de twee poseerden in een etalage van een winkel van modehuis Valentino.

Ben Stiller vestigt Guinness World Record
Ben Stiller vestigt Guinness World Record (Foto: BuzzE)

Toyota verhoogt winstverwachting

Toyota heeft zijn winstverwachting verhoogd. De grootste autofabrikant ter wereld zei te profiteren van aantrekkende verkopen van SUV's en van luxe Lexus-modellen.

Het Japanse concern rekent nu voor het boekjaar eindigend in maart op een winst van 2,27 biljoen yen (17,4 miljard euro), zo meldde het vrijdag bij de presentatie van cijfers over het derde kwartaal. Eerder werd uitgegaan van 2,25 biljoen yen winst.

De nettowinst steeg sneller dan verwacht. Het bedrijf hield in het derde kwartaal onder de streep met 628 miljard yen 4,7 procent meer over dan een jaar eerder. Analisten gingen gemiddeld uit van 620 miljard yen.

Airbags
De komende maanden krijgt Toyota flinke problemen voor de kiezen. Het concern sluit alle Japanse assemblagefabrieken voor minimaal een week in de nasleep van een explosie bij een fabriek die onderdelen voor Toyota maakte. De bedrijfsvoering zal daardoor flink verstoord worden.

Daarnaast lopen ook nog onderhandelingen met airbagmaker Takata over de afwikkeling van een probleem met airbags die aan onder meer Toyota zijn geleverd. Daardoor moeten alleen al in de Verenigde Staten 20 miljoen auto's terug naar de garage.

Vorige week werd al bekend dat Toyota zichzelf voor het vierde jaar op rij de grootste autofabrikant mag noemen. Het verkocht in 2015 wereldwijd 10,1 miljoen auto's. Daarmee bleef het concurrent Volkswagen voor, dat 9,9 miljoen wagen verkocht, maar een koppositie kon vergeten door het dieselschandaal.

Toyota verhoogt winstverwachting
Toyota verhoogt winstverwachting (Foto: ANP)

'Er breekt een stuk van Duitsland af'

Er dreigt een flink stuk van het Duitse Waddeneiland Sylt af te breken. De winterstormen laten het zeewater steeds verder over het eiland spoelen. De met gras begroeide zuidpunt van het eiland, de zogenoemde Hörnumer Odde, verdwijnt langzaam maar zeker geheel in zee, meldt het lokale televisiestation Sylt TV vrijdag.

Veertig jaar geleden had de Hörnumer Odde nog een oppervlakte van 151 voetbalvelden. Daarvan zijn er intussen al ongeveer 120 verdwenen. Duinen die vroeger meters hoog waren zijn weg en het platte land erachter is niet langer opgewassen tegen de opdringende zee.

Sylt ligt in het noorden van de Waddenzee, dichtbij de grens met Denemarken. Op het eiland wonen ongeveer 15.000 mensen.

'Er breekt een stuk van Duitsland af'
'Er breekt een stuk van Duitsland af' (Foto: ANP)

Funk-optimisme: Earth, Wind & Fire - Fantasy

Maurice White, oprichter en zanger van de jaren '70-formatie Earth, Wind & Fire, is overleden. Het was een groep die volgens Mark Savage van de BBC positiviteit en harmonie verspreidde met funk als medium.

In zekere zin kon de band worden beschouwd als een extensie van de hippiebeweging van enkele jaren eerder, maar dan binnen een ander muzikaal domein. Van de drugs die vaak met die eerdere beweging samengingen moest White overigens niets hebben.

"No, we don't deal in drugs in any way. It's not necessary if your spirit is clear and your mission is positive. Yes, it is true that a lot of entertainers don't follow these kind of guidelines - that is many times because they are in it for the wrong reasons."

Een paar jaar geleden speelde ik als sessiemuzikant in Amsterdam geregeld het nummer Fantasy. Dat bleek een grote crowdpleaser, hoewel niemand Phil Bailey's hoge G haalde (in het filmpje hieronder op 4'26'').

Every man has a place
In his heart there's a space
And the world can't erase his fantasies
Take a ride in the sky
On our ship, fantasize
All your dreams will come true right away

En dat is niet zozeer het soort fantaseren als plaatsvervanger voor de grauwe werkelijkheid. Fantasieën zijn immers ook vaak plannen om het leven beter te maken.

Meer onvrede over functioneren democratie EU

De onvrede over het functioneren van de democratie in de Europese Unie is gestegen, juist nu Nederland EU-voorzitter is. Maar liefst 62 procent van ruim duizend ondervraagden vindt dat de democratie op Europees niveau niet voldoende functioneert, aldus een Politieke Barometer Extra vrijdag. In het laatste kwartaal van vorig jaar was dat nog 57 procent.

Ook het rapportcijfer voor het "algehele vertrouwen"in de EU is gedaald, van 5,0 in juli 2015 naar 4,4 nu. Onder de Nederlandse burgers is ook de onvrede met het functioneren van de eigen democratie gestegen. 38 procent van de kiezers vindt nu dat die onvoldoende functioneert. Een kwartaal geleden was dat nog 30 procent.

Meer onvrede over functioneren democratie EU
Meer onvrede over functioneren democratie EU (Foto: ANP)

35 procent Nederlanders downloadt illegaal

Ruim een derde (35 procent) van de Nederlanders downloadt wel eens films, series, muziek of games zonder daarvoor te betalen of laat dit doen. Dit meldt Telecompaper op basis van onderzoekcijfers van het Telecom Consumer Panel.

Van de Nederlander die gebruikmaakt van torrentsites zegt 16 procent dagelijks content te downloaden zonder daarvoor te betalen. In november 2014 was dit nog 9 procent.

In het algemeen geven Nederlanders aan dat ze het afgelopen jaar minder vaak zijn gaan downloaden. Van de mensen die minder zijn gaan downloaden of daar iemand anders voor inschakelen, geeft 15 procent tijdgebrek op als verklaring. Bij 12 procent is er minder interesse voor het product.

In Nederland is illegaal downloaden van auteursrechtelijke content sinds april 2014 strafbaar, al wordt het in de praktijk niet actief aangepakt.

35 procent Nederlanders downloadt illegaal
35 procent Nederlanders downloadt illegaal (Foto: BuzzT)

Dode en gewonden bij kraanongeluk in New York

Bij een ongeval met een kraanmachine in de wijk Manhattan in New York zijn een dode en een drietal gewonden gevallen. De gigantische torenkraan viel tijdens de ochtendspits omver en kwam daarbij op een rij geparkeerde auto's en nabijgelegen gebouwen terecht.

Volgens Michael Parella, woordvoerder van de brandweer van New York, zouden er geen slachtoffers meer liggen onder de puinzooi die veroorzaakt werd door het kraanongeluk. Op het moment van het ongeval was het in New York winters weer, waarbij rukwinden werden gemeten van windkracht 6 (46 kilometer per uur).

Volkswagen stelt publicatie jaarcijfers uit

Volkswagen stelt de publicatie van de jaarcijfers over 2015 uit. Het Duitse autoconcern heeft meer tijd nodig om de financiële gevolgen te verwerken van het schandaal rond de uitstoot van dieselauto's dat afgelopen najaar de kop opstak.

De jaarlijkse persconferentie over de resultaten stond gepland voor 10 maart, de aandeelhoudersvergadering zou op 21 april worden gehouden. Voor beide evenementen wordt een nieuwe datum geprikt, liet Volkswagen vrijdag in een verklaring weten.

Volkswagen stelt publicatie jaarcijfers uit
Volkswagen stelt publicatie jaarcijfers uit (Foto: ANP)

155 jaar oude muizenval werkt nog steeds

Medewerkers van het Museum of English Rural Life keken de afgelopen week raar op toen ze een mail ontvingen van de assistent van de conservator van het plattelandsmuseum in Reading. De man had in een 155 jaar oude muizenval een dode muis aangetroffen die niet in de database van het museum werd omschreven.

Nader onderzoek wees uit dat het ongelukkige diertje, dat eigenlijk in een muizenparadijs vol stro, textiel en hout was beland, van de duizenden aanwezige objecten in het museum precies dat ene ding wist uit te kiezen dat zo'n anderhalve eeuw geleden werd ontworpen om muizen te doden: een muizenval. De muizenval van Colin Pullinger & Sons of Silsey uit West Sussex was in 1861 gepatenteerd en werd met een levenslange garantie verkocht.

Wat er met de muis gaat gebeuren is nog niet bekend. Waarschijnlijk zal het knaagdiertje opgezet worden zodat het een permanent onderdeel uit kan gaan maken van de collectie van het plattelandsmuseum.

Bowie houdt Adele van 1 in albumlijst

David Bowie blijft de Album Top 100 aanvoeren met zijn album Blackstar. Het laatste album van de vorige maand overleden zanger staat nu vier weken op 1. In de top-10 zijn er drie nieuwe binnenkomers: Dream Theater, Rihanna en Sia.

De verkoop van het Adele-album 25 was vorige week 95 procent van de verkopen van Blackstar. Het leek Bowies laatste week op nummer 1 te zijn, maar de Britse zanger blijft toch lijstaanvoerder. De verhouding is zelfs iets verbeterd in zijn voordeel: Adele verkocht 90 procent ten opzichte van Bowie.

Dream Theater heeft de hoogste binnenkomer te pakken. The Astonishing komt op 4 binnen. Anti, het nieuwe album van Rihanna, komt nieuw binnen op 7. Ook Sia doet het goed: haar album This Is Acting komt op 9 binnen in de lijst. Coldplay en Kensington stijgen ietsjes.

Zanger Charlie Puth debuteert met Nine Track Mind op nummer 13. Phil Collins ziet zijn boxset Take A Look At Me Now... op 23 binnenkomen, terwijl de deluxe-uitvoering van Face Value op 46 binnenkomt.

Top 10 van de Album Top 10, Week 6
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) David Bowie - Blackstar
2. (2) Adele - 25
3. (3) Justin Bieber - Purpose
4. (-) Dream Theater - The Astonishing
5. (5) Claudia de Breij - Alles is goed
6. (8) Coldplay - A Head Full Of Dreams
7. (-) Rihanna - Anti
8. (7) K3 - 10.000 Luchtballonnen
9. (-) Sia - This Is Acting
10. (11) Kensington - Rivals

Rihanna dendert albumlijst binnen
Rihanna dendert albumlijst binnen (Foto: BuzzE)

Justin Bieber (eindelijk) van #1 verstoten

Justin Bieber is deze week van de troon gestoten in de Single Top 100. Mike Posner heeft de eerste plek van Bieber overgenomen met zijn nummer I Took A Pill in Ibiza.

Justin Bieber zakte een plekje met Love Yourself. Ook zijn twee andere singles in de lijst zakten: Sorry staat nu op 5, What Do You Mean bekleedt plek 11. Daarmee komt een eind aan een periode van elf weken waarin Bieber de hitlijst aanvoerde. Love Yourself stond negen weken op 1 en daarvoor voerde Sorry twee weken de lijst aan.

Opvallende binnenkomer is Zayn met zijn Pillowtalk. Hij verschijnt vanuit het niets op plek 9. De remake van Tracy Chapmans hit Fast Car stijgt een plekje, van 9 naar 8. Alan Walker klimt met Faded van 10 naar 6. Zangeres Maan, die The Voice of Holland won, debuteert met Perfect World op nummer 25.

Top 10 van de Single Top 100, week 6
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (5) Mike Posner - I Took A Pill In Ibiza
2. (1) Justin Bieber - Love yourself
3. (2) Major Lazer feat. Nyla & Fuse ODG - Light It Up (Remix)
4. (3) Lukas Graham - 7 Years
5. (4) Justin Bieber - Sorry
6. (10) Alan Walker - Faded
7. (7) Matt Simons - Catch & Release (Deepend remix)
8. (9) Jonas Blue feat. Dakota - Fast Car
9. (-) Zayn - Pillowtalk
10. (6) Shawn Mendes - Stitches

Justin Bieber van eerste plek Single Top 10
Justin Bieber van eerste plek Single Top 10 (Foto: BuzzE)

VN-werkgroep: stel Assange schadeloos

WikiLeaksoprichter Julian Assange moet niet alleen zijn vrijheid terugkrijgen, maar heeft ook recht op een schadevergoeding voor zijn jarenlange opsluiting in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Dat oordeelt een speciale werkgroep van de Verenigde Naties.

Volgens de VN-werkgroep voor willekeurige hechtenis komt het erop neer dat Assange zonder rechtsgrond vastzit. De internetactivist heeft zijn toevlucht genomen tot de ambassade, omdat Zweden een internationaal opsporingsbevel tegen hem had uitgevaardigd. Zweden wil Assange verhoren in een misbruikzaak. Assange was bang dat Zweden hem zou uitleveren aan de Verenigde Staten, die de grondlegger van klokkenluiderswebsite WikiLeaks willen vervolgen voor het onthullen van staatsgeheimen.

VN-werkgroep: stel Assange schadeloos
VN-werkgroep: stel Assange schadeloos (Foto: ANP)

'Vrouwenbesnijdenis steeds meer afgekeurd'

Vrouwenbesnijdenis wordt in steeds meer landen en gemeenschappen afgekeurd of zelfs wettelijk verboden. Toch blijft het genitaal verminken van meisjes en vrouwen een wijdverbreid probleem. Minstens 200 miljoen vrouwen en meisjes hebben een vorm van besnijdenis ondergaan, een stuk meer dan eerder bekend was. Dat meldt kinderrechtenorganisatie Unicef in een vrijdag verschenen rapport.

Ten opzichte van 2014 is het geregistreerde aantal vrouwenbesnijdenissen met bijna 70 miljoen toegenomen. Die toename is echter vooral een papieren werkelijkheid: voor het eerst zijn officiële cijfers uit Indonesië meegenomen in de cijfers. Daar wonen een kwart miljard mensen en komt het fenomeen veel voor.

Bij vrouwenbesnijdenis worden de clitoris en/ of schaamlippen geheel of gedeeltelijk weggesneden. Het is een cultureel gebruik dat vooral in islamitische landen voorkomt, hoewel het fenomeen in de Koran niet voorkomt. Wat Unicef betreft moet de praktijk zo snel mogelijk stoppen. Niet alleen vanwege de gezondheidsrisico's, maar ook omdat het in strijd is met de rechten van meisjes en vrouwen.

Er worden successen geboekt: in het afgelopen jaar gaven ruim tweeduizend gemeenschappen de praktijk op, aldus het rapport. En in landen waar het fenomeen voorkomt, keurt een meerderheid van de bevolking het volgens Unicef af. In Liberia, Egypte en Burkina Faso is het aantal verminkingen flink afgenomen. Daar tegenover staan Somalië, Guinee en Djibouti, waar vrijwel alle meisjes en vrouwen worden besneden.

Van alle vrouwen die zijn besneden, komt ongeveer de helft uit drie landen: Egypte, Indonesië en Ethiopië. Die landen hebben ook een omvangrijke bevolking.

Volgens Unicef neemt het aantal genitale verminkingen procentueel gezien al decennia gestaag af. Maar doordat de bevolking in de landen waar het gebeurt blijft groeien, is in absolute zin juist sprake van een toename, alle pogingen om het fenomeen uit de wereld te helpen ten spijt.

In Nederland is genitale verminking een misdrijf, ook als mensen die hier wonen een meisje in het buitenland laten besnijden.

'Vrouwenbesnijdenis steeds meer afgekeurd'
'Vrouwenbesnijdenis steeds meer afgekeurd' (Foto: ANP)

Johan Vlemmix veilt al zijn bezittingen

Het is Johan Vlemmix menens met zijn aangekondigde nieuwe start. Op internet kan nu worden geboden op een groot deel van de bezittingen van Vlemmix. De ondernemer wil er vanaf, omdat hij naar eigen zeggen schoon schip wil maken.

"Alles verkopen is een begin en vanuit daar ga ik kijken hoe het verder moet", zegt Vlemmix. Hij laat onder andere auto's, kleding, meubels en carnvalspakken veilen. Ook komt een bedrijfspand dat omgebouwd is tot een kopie van Paleis Soestdijk onder de hamer.

Vorig jaar verkocht Vlemmix ook al een groot deel van zijn bezittingen.

Johan Vlemmix veilt al zijn bezittingen
Johan Vlemmix veilt al zijn bezittingen (Foto: BuzzE)

Verkoop elektrische auto's piekt in Nederland

Het aantal elektrische auto's is het afgelopen jaar fors gestegen. In totaal werden er ruim 43.000 nieuwe elektrische personenauto's en hybrides met een stekker geregistreerd. Daarmee was Nederland koploper in Europa. Dat blijkt uit verkoopcijfers die brancheorganisatie ACEA vrijdag publiceerde.

Mensen die vorig jaar een hybride met stekker kochten, konden nog profiteren van gunstigere belastingregels. De wijziging van de bijtelling per 1 januari gaf de verkoop een flinke duw in de rug.

De groei in Nederland was in de laatste drie maanden van het jaar in absolute aantallen zelfs groter dan in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië bij elkaar. Nederland was met ruim 25.000 nieuwe elektrische auto's aan het einde van het jaar goed voor bijna de helft van de verkopen van elektrische auto's in de hele Europese Unie.

Verkoop elektrische auto's piekt in Nederland
Verkoop elektrische auto's piekt in Nederland (Foto: ANP)

Bejaarden gearresteerd voor spelletje bridge

Een groepje (voornamelijk) Britse bejaarden is in Pattaya opgepakt vanwege illegale praktijken. Ze smokkelden geen drugs, ze beheerden geen bordelen, maar speelden gewoon een potje bridge. De Thaise politie was hier allerminst van gediend en viel maandag het appartement binnen waar de ouden van dagen hun kaartspelletje speelden en gooide de oude besjes zonder pardon in de cel. In totaal zette de politie 32 bejaarden op water en brood, waaronder ook een 84-jarige oma uit Nederland.

In Thailand is gokken bij wet verboden, en daarnaast mag je maar 120 spelkaarten in bezit hebben. De bejaarden speelden volgens eigen zeggen niet voor geld, maar ze bezaten wel meer speelkaarten dan toegestaan is en deze waren niet voorzien van een stempel van de Thaise regering. Ook werd een computer en het logboek met uitslagen van de bridgespellen in beslag genomen.

Nadat de oudjes 12 uur achter slot en grendel hadden kunnen nadenken over de zonden die ze hadden begaan, werden ze na het betalen van 5.000 baht (€125) per persoon weer op vrije voeten gesteld.

De politie doet nog steeds onderzoek naar de illegale praktijken. De voorzitter van de nationale Bridge-bond én lid van een van de rijkste bankiersfamilies van Thailand, Chodchoy Sophonpanich, reist af naar Pattaya om de politie te informeren en uit te leggen dat het een spel is en geen manier om geld te verdienen. De bridgeclub zal gesloten blijven totdat de poltie het onderzoek heeft afgerond, zo valt te lezen op hun website.

Koerdische spits krijgt megaschorsing voor 'ideologische propaganda'

De spanningen in Turkije tussen de Koerden en Turken zijn ook naar het voetbalveld overgeslagen. De Koerdische voetballer Deniz Naki krijgt een straf van twaalf wedstrijden opgelegd omdat hij zich volgens de Turkse voetbalbond schuldig maakte aan 'ideologische propaganda'. De speler schreef namelijk op Facebook 'leve de vrijheid' in het Koerdisch.

Naki komt uit voor de club Amedspor uit de Oost-Turkse plaats Diyarbakir waar op dit moment hevige gevechten plaats vinden tussen het Turkse leger en het Koerdische PKK. Toen de derdeklasser Amedspor de club Bursaspor, die uitkomt in de Turkse Liga, met 1-2 versloeg in de Turkse beker was de vreugde voor de Koerdische spelers enorm. De spelers werden namelijk tijdens de wedstrijd constant uitgefloten. Ook weigerde de Turkse commentator de naam van de Koerdische club te noemen, hij had het echter over 'wij' en 'zij'. 

Op Facebook schreef Naki na de wedstrijd:  “Dit was een erg belangrijke overwinning voor ons. We hebben ons getoond in een in alle opzichten smerige wedstrijd. We zijn trots dat we voor onze mensen hebben gevochten en dat we hen een sprankje hoop kunnen bieden in deze moeilijke tijden. Wij van Amedspor geven niet op (…) Kinderen horen niet te sterven." Hij voegde onderaan de post 'leve de vrijheid' in het Koerdisch toe.

De Turkse voetbalbond was echter niet gediend van deze actie en beschuldigt de speler van 'ideologische propaganda'. De spits hangt nu een schorsing van twaalf wedstrijden boven het hoofd. Ook wordt zijn club Amedspor gestraft omdat de supporters bij een eerdere bekerwedstrijd de uitspelende club uitfloten. De volgende bekerwedstrijd, tegen Fenerbahçe, zal waarschijnlijk in een leeg stadion gespeeld moeten worden. Als de bond de straffen echt uitvoert zal Amedspor uit het bekertoernooi stappen, meldde het bestuur van de club.  

Gouden ijshockeycoach VS overleden

De Amerikaanse ijshockeycoach Jack Riley is op 95-jarige leeftijd overleden. De voormalig ijshockeyer maakte deel uit van de Amerikaanse ploeg op de Olympische Winterspelen van 1948 in St Moritz, net als van de bronzen ploeg op het WK een jaar later.

In 1960 behaalde Riley echter zijn grootste succes. Als coach van de Amerikaanse ijshockeyploeg hielp hij zijn spelers op eigen ijs in Squaw Valley naar olympisch goud. In de finale werd het zwaar favoriete Tsjechoslowakije met 9-4 verslagen. "Het was niet altijd liefde, maar deze groep werd één op het moment dat het echt telde...op het ijs", schreef Riley later in een boek over de vooraf onwaarschijnlijk geachte zege van de hockeyploeg. 

In Squaw Valley wonnen de Amerikanen alle zeven wedstrijden, waaronder tegen aartsrivalen Canada en de Sovjet-Unie. De veteraan uit de Tweede Wereldoorlog was daarnaast maar liefst 36 jaar de coach van de collegeploeg van het Amerikaanse leger: de Army Black Knights. Sinds 1998 maakte Riley deel uit van de Hall of Fame van de wereldijshockeybond IIHF. "Veel mensen kennen hem vooral als coach van 1960, maar hij heeft zijn hele leven toegewijd aan het opleiden van jonge spelers. Hij was altijd beschikbaar voor iedereen in het hockey, met name jonge spelers en coaches die iets wilden leren", aldus Lou Vairo van de Amerikaanse ijshockeybond.

40 jaar sinds 'beste afdaling ooit' op Olympische Spelen Innsbruck

Het is vandaag, 5 februari 2016, precies veertig jaar geleden dat op de Olympische Spelen van 1976 in Innsbruck de afdaling bij de mannen geskied werd. Een mooie dag dus voor ons om er even kort op terug te blikken en hoe beter dat te doen dan via YouTube?

Regerend kampioen Bernhard Russi uit Zwitserland had de snelste tijd neergezet op het moment dat de Oostenrijkse held Franz Klammer als laatste favoriet naar beneden ging. Der Kaiser ging in zijn kenmerkende, zeer aanvallende stijl van de Patscherkofel naar beneden en vloog meerdere malen bijna van de piste af. Bij het laatste tussenpunt lag hij nog achter op zijn rivaal, maar nadat hij de finishlijn overschreed barste nagenoeg heel Oostenrijk in juichen uit: de Klammer Express was na een toen al legendarische dollemansrit olympisch kampioen op de afdaling en het leven in Oostenrijk stond even stil.

Klammer werd op dat moment overigens al gezien als mogelijk de beste afdaler aller tijden en dat is sindsdien niet meer veranderd. Naast olympisch goud won hij maar liefst vijf keer de World Cup op de afdaling, inclusief een reeks van tien zeges achter elkaar. De Spelen in eigen land konden op geen beter moment komen, want vooral van 1975 tot en met 1977 was Klammer ongekend dominant. In drie seizoenen won hij negentien afdalingen, een aantal waar de meesten zelfs in tien jaar niet bij in de buurt komen.

De legendarische gouden afdaling van Klammer, inclusief het originele Oostenrijkse commentaar (Bron: YouTube)

Meer aangiftes seksueel geweld Keuls carnaval

Na de eerste avond van het carnaval in Keulen is ruim twee keer zo vaak aangifte gedaan van een zedendelict als vorig jaar. Bij twee aangiftes gaat het om een ernstig vergrijp, liet de politie vrijdag weten.

Tijdens de zogenoemde Vrouwenvastennacht zou 22 maal een seksueel delict zijn gepleegd. Vorig jaar waren dat er nog negen en in 2014 tien.

In een van de twee ernstige zaken was een Belgische verslaggeefster het slachtoffer. De televisiejournaliste werd "voor een draaiende camera betast en seksueel belaagd", zei commissaris van politie Michael Temme. Een andere vrouw werd vrijdagochtend vroeg op de terugweg naar huis neergeslagen en "kennelijk ook verkracht".

De politie verklaart de stijging uit de grotere aangiftebereidheid die er zou bestaan sinds de massale aanrandingen in de nieuwjaarsnacht in Keulen.

Meer aangiftes seksueel geweld Keuls carnaval
Meer aangiftes seksueel geweld Keuls carnaval (Foto: ANP)

Graaier Delta mag loonsverhoging houden

Directeur Arnoud Kamerbeek van energiebedrijf Delta hoeft zijn omstreden loonsverhoging niet in te leveren. President-commissaris Cees Maas houdt vast aan de gemaakte afspraken met Kamerbeek. Dat bevestigt een woordvoerder van de raad van commissarissen vrijdag naar aanleiding van berichtgeving van de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC).

De provincie Zeeland reageerde als aandeelhouder donderdag geschokt op het nieuws van de salarisverhoging. Kamerbeek kreeg al vier ton per jaar en zag dat bedrag volgens de PZC stijgen naar 520.000 euro. Zowel Delta als de provincie wil geen mededelingen doen over de hoogte van de stijging.

Verscheidene regionale en landelijke politici lieten zich negatief uit over de salarisverhoging. Delta staat er niet goed voor door de lage elektriciteitsprijs. De provincie is al langer bezig grip te krijgen op het beloningsbeleid van bedrijven waarvan zij aandeelhouder is.

Directeur Delta mag loonsverhoging houden
Directeur Delta mag loonsverhoging houden (Foto: ANP)

'Waterleiding Vlaardingen spontaan gescheurd'

De gesprongen waterleiding in Vlaardingen die woensdag voor veel overlast zorgde, is spontaan gescheurd, meldt waterbedrijf Evides. ,,Er waren geen werkzaamheden in de omgeving en er is ook niets anders dat wijst op een andere oorzaak", zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Als gevolg van de breuk had heel Vlaardingen even geen water. Ook fietste een 59-jarige man een verzakking in waardoor hij onderkoeld raakte. Eventuele schadeclaims handelt Evides af volgens de algemene voorwaarden. ,,Als mensen daadwerkelijk schade hebben kunnen ze dat bij ons melden. Onze schadecoördinator regelt het dan verder met de verzekering."

'Waterleiding Vlaardingen spontaan gescheurd'
'Waterleiding Vlaardingen spontaan gescheurd' (Foto: ANP)

George Clooney en Rihanna geven zich bloot

George Clooney en Rihanna hebben zich in de talkshow van Ellen DeGeneres behoorlijk blootgegeven. In het vraaggesprek gaf Rihanna toe dat ze wel eens een naaktfoto heeft verstuurd, terwijl Clooney op zijn beurt moest erkennen dat hij wel eens de naam was vergeten van de persoon met wie hij in bed was beland. En daar bleef het niet bij.

De twee supersterren moesten allebei bekennen dat ze wel eens dronken zijn geworden voor de lunch. Rihanna zei ook zonder schroom dat ze wel eens een rapper naakt heeft gezien. Clooney hield vol dat dat bij hem nog nooit is gebeurd, waarop Rihanna hem uitmaakte voor leugenaar. "Een keertje! Maar dat was alleen omdat ik voor de lunch dronken was", grapte de acteur daarop.

George Clooney en Rihanna geven zich bloot
George Clooney en Rihanna geven zich bloot (Foto: BuzzE)

Lichte toename besmettingen met zikavirus

Het aantal mensen in ons land dat besmet is met het zikavirus is opgelopen tot twintig. Dat meldde minister Edith Schippers van Volksgezondheid vrijdag. Onder hen zijn geen zwangere vrouwen, voegde ze eraan toe.

De mensen hebben de besmetting opgelopen in Suriname, aldus de bewindsvrouw. Vorige week lag het aantal besmettingen nog op dertien. De gelekoortsmug die het zikavirus overbrengt, komt niet in ons land voor.

Het virus is gevaarlijk voor ongeboren kinderen. Als een zwangere vrouw besmet raakt, kan de baby geboren worden met een te kleine schedel, waardoor het kind hersenbeschadiging oploopt.

Lichte toename besmettingen met zikavirus
Lichte toename besmettingen met zikavirus (Foto: ANP)

Zondag steeds belangrijker voor supermarkten

Steeds meer Nederlanders doen op zondag boodschappen. Ruim twee derde van de huishoudens (67,5 procent) maakte afgelopen jaar gebruik van de zondagsopenstelling van supermarkten, tegen 62,6 procent in 2014. Dat blijkt uit onderzoek waarvan GfK de resultaten vrijdag heeft gepubliceerd.

De zondagse omzet was in 2015 goed voor 4,2 procent van de totale supermarktomzet, tegen 3,5 procent een jaar eerder. Sinds 2008 zit dat aandeel in de lift, en loopt het belang van de vrijdag en zaterdag gestaag terug. Die twee dagen zijn samen wel nog altijd goed voor 42,6 procent van de totale verkopen.

Jonge alleenstaanden en tweeverdieners gaan het vaakst op zondag naar de supermarkt, gepensioneerden stukken minder. Ook geografisch zijn er grote verschillen. In het westen en zuiden van het land heeft de zondag een veel groter aandeel in de totale omzet dan in het noorden en oosten.

Zondag steeds belangrijker voor supermarkten
Zondag steeds belangrijker voor supermarkten (Foto: ANP)

Spaartegoeden huishoudens omhoog

De spaartegoeden van Nederlandse huishoudens zijn in 2015 met ongeveer 4,5 miljard euro toegenomen. Dat maakte De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag bekend.

Volgens DNB is daarvan slechts 386 miljoen euro het gevolg van de netto-inleg (dus exclusief de bijgeschreven rente). In de eerste zes maanden van het jaar werd netto ongeveer 10 miljard euro ingelegd, maar dat bedrag werd in de tweede helft weer vrijwel volledig onttrokken. Vooral in december werd veel spaargeld opgenomen (4,5 miljard euro), onder meer wegens de feestdagen, aldus DNB.

Nederlandse huishoudens hadden eind 2015 circa 336 miljard euro op hun spaarrekeningen staan, tegen 332 miljard euro aan het einde van 2014. Daarvan staat een kleine 85 procent op vrij opneembare spaarrekeningen. De rest staat op deposito's met een vaste looptijd.

Spaartegoeden huishoudens omhoog
Spaartegoeden huishoudens omhoog (Foto: ANP)

Duizend Duitse studenten op straat

Ongeveer duizend studenten van de universiteit Erlangen-Nürnberg hebben vrijdagochtend in allerijl de faculteit economische wetenschappen moeten verlaten. De politie in Neurenberg had een schriftelijk dreigement over een schietpartij ontvangen en nam geen risico. Ook op de muren van het gebouw hingen bedreigingen.

De politie controleerde alle aanwezige personen en hun tassen, maar voor zover bekend vond zij niets bijzonders.

In de brief dreigde een man "met wraak op iedereen die zijn leven had vernietigd". De briefschrijver was ooit begonnen aan een studie aan de universiteit, maar docenten en medestudenten waren in zijn ogen schuldig aan het feit dat hij het niet had gehaald. Hij had het voornemen "meerdere mensen en zichzelf" van het leven te beroven.

Duizend Duitse studenten op straat
Duizend Duitse studenten op straat (Foto: ANP)

OM blijft verkoop Mein Kampf aanvechten

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof eerder in de week over de verkoop van Mein Kampf, het boek van Adolf Hitler. Het hof had een Amsterdamse galeriehouder die het omstreden boek verkocht, ontslagen van rechtsvervolging.

Een veroordeling zou in strijd zijn met het recht van de verdachte op vrije meningsuiting, oordeelde het hof in Amsterdam. Bovendien vond het gerechtshof dat het boek een belangrijke rol speelt in het maatschappelijke debat en is de tekst van Mein Kampf ook op internet en in bibliotheken te vinden.

Het OM meent echter dat de galeriehouder zich schuldig maakt aan het verspreiden van "een voorwerp waarin uitlatingen zijn opgenomen die zijn aan te merken als groepsbelediging en aanzetten tot haat en discriminatie van Joden wegens hun ras en godsdienst."

De rechtbank besliste eerder dat de verkoop van het omstreden boek strafbaar is, maar dat de verkopende galeriehouder daarmee zelf niet aanzette tot haat of discriminatie. De man kreeg toen geen straf. Justitie was het daar niet mee eens en eiste in hoger beroep een geldboete van 1000 euro, waarvan 500 euro voorwaardelijk.

OM blijft verkoop Mein Kampf aanvechten
OM blijft verkoop Mein Kampf aanvechten (Foto: ANP)

Win een zwijmelpakket voor 2!

In het romantisch drama The Choice verandert het leven van Travis (Benjamin Walker) drastisch wanneer hij zijn nieuwe buurvrouw Gabby (Teresa Palmer) ontmoet. Wanneer Travis zijn nieuwe buurvrouw Gabby (Palmer) ontmoet, springt er direct een vonk tussen de twee over. In eerste instantie lijkt het onschuldig, zeker omdat Gabby een lange relatie heeft met Ryan (Welling). Naarmate de tijd verstrekt worden Gabby en Travis echter steeds hechter en komt Gabby voor een dilemma te staan: kiest ze voor Ryan of voor Travis? Wanhopig besluit ze het huis te ontvluchten. Een beslissing die haar leven en dat van Travis voorgoed zal veranderen. Weet hun liefde uiteindelijk te overwinnen? 
 

Een goede combinatie voor een avondje zwijmelen en FOK! gaat je daar bij helpen. In samenwerking met Entertainment One mogen we namelijk 3x2 kaarten weggeven voor de film en daar doen we ook de DVD van The Notebook bij!

Daarvoor hoef je alleen maar antwoord te geven op de volgende vraag:

Hoe heet de regisseur van de film?

Ross Katz

- Nick Cassavetes

- Julie Anne Robinson

Geef hier je antwoord voor 11 februari door en je maakt direct kans!

Nederlands rolstoelschermtalent (15) kiest voor Turkije

De Nederlandse rolstoelschermster Elke Lale van Achterberg heeft besloten om voortaan voor Turkije uit te komen. De 15-jarige Nederlandse wordt gezien als groot talent en haalde bij de junioren al diverse medailles. Haar verandering van nationaliteit is al goedgekeurd door IWAS, de internationale federatie voor sporters in een rolstoel of met amputaties. Ook de Nederlandse schermbond heeft de beslissing geaccepteerd.

Van Achterberg verwacht in Turkije meer steun en kansen te krijgen dan in Nederland, zegt ze over het land van haar opa. "Mijn doel is om de beste rolstoelschermster ter wereld te worden en om paralympisch goud te winnen", aldus Van Achterberg, die al uitkomt voor het Turkse Nilüfer Belediyespor. "Ik weet dat ik met 15 jaar nog heel erg jong ben, maar als je je doelen wilt bereiken moet je er vol voor gaan en alle kansen die je krijgt met beide armen aanpakken. Het Turks Paralympisch Comité geeft mij de kans om vol voor mijn droom te gaan", verklaart ze haar switch.

In 2014 pakte Van Achterberg zowel individueel als met het Nederlandse team brons op de World Junior Games. Ook op de WK's onder 23 en onder 17 haalde ze al meerdere bronzen medailles in de afgelopen twee jaar. "Elke is er heel erg trots op dat ze het land van haar opa mag gaan vertegenwoordigen", beweert moeder Gaby. "De transfer opent veel nieuwe wegen voor haar en ik wil IWAS dan ook bedanken voor de hulp die ze hierbij geboden hebben." De schermster blijft ondanks haar 'transfer' wel wonen en studeren in Nederland.

WhatsApp laat meer gebruikers toe in groepen

WhatsApp heeft de maximale omvang van groepsgesprekken meer dan verdubbeld naar 256 personen.

Veel berichten in WhatsApp worden in groepsverband uitgewisseld. WhatsApp liet maximaal honderd deelnemers toe in een groep. De bèta-variant heeft het maximum aantal opgerekt tot 256 personen. Dit schrijft Androidworld op basis van de bètaversie van de berichtendienst. Deze nieuwste versie is los te downloaden via de website van WhatsApp. De versie in de Play Store van Google biedt deze mogelijkheid nog niet.

Wie wil chatten in in groepen met nog meer deelnemers kan terecht bij Telegram. Deze chatdienst laat tot maximaal duizend deelnemers toe in een groep.

WhatsApp laat meer gebruikers toe in groepen
WhatsApp laat meer gebruikers toe in groepen (Foto: BuzzT)

PvdA wil ander systeem stopzetten OV-kaart

De PvdA wil dat de OV-kaart voor studenten na hun studie automatisch wordt stopgezet. Nu moeten studenten dat zelf doen: één keer via internet en één keer via de automaat op het station. Als het niet goed gaat, krijgen ze een boete en dat is niet eerlijk, vindt PvdA-Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis.

"Gaat er iets mis, vergeet je het of zit je in het buitenland dan volgen meteen hoge boetes. Het systeem is zo omslachtig dat het lijkt alsof het de bedoeling is dat studenten een boete krijgen. Ik wil dat hier een einde aan komt", aldus Mohandis vrijdag. De voorgenomen verhoging van de boetes moet meteen van tafel. Vroeger werd de OV-kaart volgens hem ook automatisch stopgezet.

Ook studentenorganisatie ISO heeft kritiek. Het is "bizar" dat studenten hun OV-jaarkaart niet via internet kunnen stopzetten.

Boete
De Volkskrant meldde vrijdag dat 120.000 ex-studenten in 2014 en 2015 boetes moesten betalen, omdat ze hun abonnement niet op tijd hadden stopgezet. De boete bedraagt 97 euro per halve maand. In totaal ging het om een bedrag van 56 miljoen euro, gemiddeld ongeveer 500 euro per student.

Sommige studenten waren vermoedelijk vergeten de reiskaart te annuleren, anderen hebben het mogelijk bewust gedaan om goedkoper te kunnen reizen. Het ISO denkt niet dat studenten massaal misbruik maken, maar dat ze "gewoon vergeten hun OV stop te zetten of niet weten hoe ze dit moeten doen".

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) zou ook liever zien dat de kaart automatisch stopt "maar dat is mede door de enorme grote groep studenten op het moment niet mogelijk". Ze blijft zoeken naar oplossingen.

PvdA wil ander systeem stopzetten OV-kaart
PvdA wil ander systeem stopzetten OV-kaart (Foto: ANP)

Gesprekken over doorstart V&D 'in eindfase'

De gesprekken over de toekomst van V&D zijn in de eindfase beland. De curatoren zijn nog met één partij in onderhandeling over een doorstart van de failliete warenhuisketen, liet een woordvoerder vrijdag weten. Hoe lang dat nog gaat duren, is onduidelijk.

Vorige week spraken de curatoren de verwachting uit dat de overname van de restaurants van La Place door supermarktconcern Jumbo de zaak in een stroomversnelling zou brengen. Maar door die deal is wel een extra partij aan tafel gekomen, waarmee zaken moeten worden afgestemd.

De curatoren gaan er nog steeds van uit dat de deelname van Jumbo de kans op een doorstart van V&D heeft vergroot. "Het gaat de goede kant op", verzekerde de woordvoerder. "Maar wanneer de zaak kan worden afgerond, laat zich niet voorspellen. Zo snel mogelijk, dat blijft het doel."

Gesprekken over doorstart V&D 'in eindfase'
Gesprekken over doorstart V&D 'in eindfase' (Foto: ANP)

Oud-toptennisster over matchfixing: "Britten hadden kijkcijfers nodig"

Oud-tennisster Dinara Safina heeft hard uitgehaald naar de aantijgingen van matchfixing in het internationale tennis. Buzzfeed en de BBC kwamen onlangs naar buiten met het nieuws dat zeker zestien spelers verdacht zouden worden van het opzettelijk verliezen van partijen. Het merendeel hiervan zou in de afgelopen tien jaar in de top-50 van de wereld hebben gestaan en ondanks de verdachtmakingen zouden de spelers gewoon door hebben mogen spelen van de tennisautoriteiten. 

Safina, voormalig nummer één van de wereld, vindt het allemaal echter maar onzin. "Ik weet niet waarom de Britse media hier ineens iets over zijn gaan roepen", zegt de Russische tegenover persbureau TASS"Het lijkt wel alsof ze in een soort cyclus zitten en elk half jaar een nieuw schandaal willen bedenken. Wellicht had de BBC hogere kijkcijfers nodig."

Met de aantijgingen zelf is ze het dan ook niet eens. "De beschuldigingen tegen toppers uit de tenniswereld zijn echt absurd. Dit is een individuele sport en iedereen wil winnen", zo gebruikt ze een weinig valide argument om aan te geven dat matchfixing in het tennis toch echt niet voorkomt bij de toppers. "Zeker als je in de top-100 staat wil niemand het risico nemen, want als je gepakt zou worden is dat het einde van je carrière."

Zelfs een gesprekje met een bookmaker zat er volgens Safina niet in. "We mochten niet eens met iemand van een wedkantoor praten. Iedereen die daarop betrapt werd zou zelfs al gediskwalificeerd worden en in de problemen komen", legt de Russische uit, voorbijgaand aan het feit dat het doorgaans niet de wedkantoren zijn die spelers om proberen te kopen. "Dit is gewoon uit het niks ineens opgedoken, puur om een nieuwe hype te creeëren." Safina haalde zelf drie Grand Slam-finales en is de jongere zus van tweevoudig slamwinnaar Marat Safin. 

Man verstopt 4 gsm's + opladers in kont

Bewakers van een gevangenis in Manchester hebben onlangs een bajesklant met een wel heel opgerekte anus tegengehouden. Blijkbaar heeft overvaller Steven Wallace al het nodige meegemaakt in de gevangenis, want in zijn aars had de beste man namelijk maar liefst vier mobiele telefoons verstopt, inclusief bijpassende opladers.

Op 10 november vorig jaar was het weer eens zo ver. Wallace mocht weer een poos op kosten van de staat in HMP Manchester verblijven. Maar toen hij door het detectiepoortje ging, begon het alarm wild te loeien.

Hierna werd de bajesklant aan een grondige inspectie onderworpen. Al snel wist de beste man twee gsm's tevoorschijn te toveren, inclusief een oplader. Maar er was nog meer, verzekerde de Engelsman de bewakers.

De volgende dag moest Wallace vast nodig poepen. Er kwamen nog eens twee mobieltjes, twee laders en vier simkaarten uit zijn kont.

De zaak kwam pas gisteren aan het licht tijdens een rechtszitting. Wallace is tot een halfjaar gevangenisstraf veroordeeld.

Meer landen op Jeugdspelen dan op 'echte' Spelen Lillehammer

Tijdens de Jeugd Olympische Winterspelen (Jeugd OWS) zullen 71 landen vanaf volgende week hun opwachting maken in Lillehammer. Dat zijn er vier meer dan tijdens de 'echte' Olympische Winterspelen in de Noorse stad in 1994. 

"Dit zijn hele goede getallen", aldus Jostein Buraas van de organisatie van Lillehammer 2016. Tijdens de eerste editie van de Jeugd OWS waren vier jaar geleden in Innsbruck nog 69 landen van de partij. "Meer landen zijn inmiddels op de hoogte van de Jeugdspelen en dus geven meer landen hun atleten de kans zich te plaatsen", zegt Buraas. 

De meeste atleten komen uiteraard uit landen met een wintersporttraditie: Noorwegen, Rusland, de VS, Canada, Zwitserland, Tsjechië en Duitsland zijn de landen met minstens veertig deelnemers. Nederland doet met dertien sporters mee in Lillehammer. Er zijn echter ook een aantal exotische landen bij. Nepal wordt vertegenwoordigd en namens Oost-Timor doet alpineskiër Alexi Gonçalves Goutt mee, het jongere broertje van olympiër Yohan. Jamaica heeft een bobsleeër aan de start staan en voor Kenia doet een in Duitsland woonachtige skiester mee. Brazilië spant de kroon onder de exotische landen: het groen en geel zal door maar liefst tien atleten vertegenwoordigd worden in de Noorse sneeuw.

Inbreker valt agent aan met koevoet

Een inbreker uit Nederland is woensdag opgepakt in de Duitse stad Düsseldorf. Bij zijn arrestatie viel hij een agent aan met een koevoet, maar de diender bleef ongedeerd. De man uit Ede is een professionele inbreker, liet de Duitse politie vrijdag weten.

De man was woensdag met een paar handlangers een woning binnengedrongen. De bewoonster wist zichzelf via een balkon in veiligheid te brengen. Na de inbraak gingen de daders via de voordeur naar buiten. Dankzij een tip van een getuige werd de man uit Nederland om de hoek opgepakt. Hij heeft inmiddels bekend.

Zijn handlangers sloegen in een zilveren Audi A6 op de vlucht en haalden "halsbrekende" toeren uit. De politie zette de achtervolging in, maar die werd zo gevaarlijk dat de agenten de jacht moesten staken. De inbrekers zijn nog spoorloos. De buit bedroeg wat contant geld.

Eerder deze week kwamen twee mannen uit Utrecht om het leven na een inbraak in Duitsland. Hun vluchtauto raakte op hoge snelheid van de Autobahn. Een derde inbreker raakte zwaargewond. Ook zij reden in een Audi, maar de politie weet niet of er een verband is met de inbraak in Düsseldorf. Het Duitse grensgebied wordt al een tijdje geteisterd door een 'Audi-bende', vermoedelijk Nederlandse inbrekers en ramkrakers die na hun daad op hoge snelheid richting de grens vluchten in pijlsnelle Audi's.

Inbreker valt agent aan met koevoet
Inbreker valt agent aan met koevoet (Foto: ANP)

Clinton en Sanders spelen op de man in debat

De Democratische presidentskandidaten Hillary Clinton en Bernie Sanders hebben in hun eerste onderlinge debat persoonlijke kritiek op elkaar geuit. Sanders trok Clintons onafhankelijkheid in twijfel door erop te wijzen dat haar campagne geld heeft aangenomen van financiële instellingen en zij zich een vergoeding voor een toespraak heeft laten betalen door zakenbank Goldman Sachs.

Clinton zei daarop boos dat ze nooit haar mening of haar stem voor een donatie heeft gewijzigd en dat Sanders met zijn opmerkingen "een doortrapte hetze" tegen haar voert. Op haar beurt trok Clinton de geloofwaardigheid van de linkse senator in twijfel. Zo noemde ze zijn plannen voor gratis hoger onderwijs te duur om realistisch te zijn. "Ik krijg dingen voor elkaar", aldus Clinton. "Ik doe geen beloftes waar ik mij niet aan kan houden."

De twee kandidaten voerden hun debat in de plaats Durham in de staat New Hampshire, waar dinsdag weer voorverkiezingen zijn in aanloop naar de presidentsverkiezingen in november. Clinton ligt landelijk voor, maar volgens peilingen heeft Sanders voor het kleine New Hampshire de beste kaarten.

Clinton en Sanders spelen op de man in debat
Clinton en Sanders spelen op de man in debat (Foto: ANP)

Maan naar Bevrijdingsfestival Den Haag

Zangeres Maan, winnares van The Voice of Holland, opent dit jaar het Bevrijdingsfestival in Den Haag. De festivalorganisatie heeft ook de Britse bands The Beat en Will and the People weten te contracteren voor het evenement dat op 5 mei plaatsvindt op het Malieveld.

De Britse band Will and the People is bekend van nummers als Lion In The Morning Sun en Salamander. De band bracht afgelopen jaar het derde album onder de naam Whistleblower uit. The Beat werd in 1978 opgericht in Birmingham en scoorde in de hoogtijdagen hits als Tears of a Clown, Mirror in the Bathroom en Too Nice to Talk to.

Tijdens de negende editie van het Bevrijdingsfestival in Den Haag treden ook de bands The Cool Quest uit Zwolle en het orkest Cuex Qui Marchent Debout op. Singer-songwriter Ed Struijlaart treedt op met een gelegenheidsformatie van muzikanten met een niet-westerse achtergrond.

Maan naar Bevrijdingsfestival Den Haag
Maan naar Bevrijdingsfestival Den Haag (Foto: BuzzE)

Van 't Hek gaat optreden in kleine theaters

Youp van 't Hek gaat in april weer optreden in enkele kleine theaters. De voorstellingen in grote theaters in maart en april gaan nog niet door. Van 't Hek (61) onderging in december een zware hartoperatie, nadat hij op het toneel een paar keer niet goed was geworden.

Zijn management laat weten dat het herstel gelukkig voorspoedig gaat. Afhankelijk van zijn fysieke gesteldheid wordt in april een besluit genomen over eventuele volgende optredens. Het merendeel van de afgelaste voorstellingen is inmiddels doorgeschoven naar het volgende seizoen. De theaters nemen op korte termijn contact op met mensen die al een kaartje hadden gekocht voor die voorstellingen.

Van 't Hek gaat optreden in kleine theaters
Van 't Hek gaat optreden in kleine theaters (Foto: BuzzE)

De verschillende skills in The Division

Tom Clancy’s: The Division komt steeds dichterbij. De bèta is nu al enige tijd aan de gang en mensen zijn redelijk enthousiast tot nu toe. Ubisoft komt nu met een filmpje van de skill tree en laat men ons kennismaken met enkele van de favoriete skills van de developers.

Een preview van FOK! kun je hier lezen. Tom Clancy's: The Division is een third-person shooter die alleen online gespeeld kan worden. The Division komt uit op 8 maart en is verkrijgbaar voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Schansspringster Takanashi zet zegereeks voort

Schansspringster Sara Takanashi heeft in Oslo haar enorme zegereeks van dit seizoen voortgezet. De 19-jarige Japanse was op de Holmenkollen in de Noorse hoofstad weer veruit de beste en boekte al haar achtste overwinning op rij. 

De Japanse doet ondanks haar leeftijd al jaren mee in de top en eindigde achtereenvolgens als derde, eerste, eerste en tweede in de vier World Cup-seizoenen die er tot nu toe geweest zijn bij de vrouwen. Dit seizoen domineert ze en lijkt ze hard op weg om haar record van 2013/2014 te gaan verbreken: de tiener won toen zestien van de negentien wedstrijden.

In Oslo stond de tiende wedstrijd op het programma en dat leverde voor Takanashi zege nummer negen op. Alleen de Noorse Maren Lundby kon een heel klein beetje in haar spoor blijven, maar de rest was volkomen kansloos. Met 305,8 punten pakte de Japanse de overwinning, Lundby strandde op 285,1 punten. Derde werd de Russische Irina Avvakumova, die 'slechts' 254,7 punten bij elkaar sprong. Ter illustratie: het gat tussen Takanashi en Avvakumova is vergelijkbaar met dat tussen de Russische en de nummer vijftien van de competitie.

Daniela Iraschko-Stolz werd vierde in Oslo, waarmee ze haar tweede plek in de World Cup verstevigde. Takanashi zal zonder blessure of ziekte in elk geval niet meer in te halen zijn. 

Filmmakers claimen megaschade bij Staat

Nederlandse filmmakers en distributeurs dreigen de Nederlandse staat met een schadeclaim van ruim 1 miljard euro. Ze zeggen die inkomsten de afgelopen jaren te zijn misgelopen door ondeugdelijke wetgeving die het illegaal downloaden van films in de kaart heeft gespeeld.

De producenten en distributeurs stellen in een brief aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Justitie) dat ze naar de rechter stappen als er geen overeenstemming met de overheid wordt bereikt voor een vergoeding van hun schade die zou zijn ontstaan omdat de Nederlandse wetgeving in hun ogen niet klopt. "De Nederlandse staat heeft jarenlang volgehouden dat het kopiëren uit illegale bron was toegestaan. Het gevolg hiervan was dat een hele generatie consumenten het idee heeft gekregen dat gebruik van films zonder betaling gewoon mag. Het gevolg is ook dat consumenten onbekommerd aan het downloaden en kopiëren zijn geslagen zonder besef dat daarvoor enige vergoeding verschuldigd zou zijn."

In de loop der jaren zou de schadepost voor de filmsector enorm zijn opgelopen. "Inclusief rente komt de directe materiële schade uit op minimaal EUR 1,2 miljard voor de gehele Nederlandse filmindustrie. En dan te bedenken dat dit bedrag alleen maar de direct aanwijsbare schade betreft. De daadwerkelijke schade ligt naar verwachting nog hoger."Het geld zou onder meer gebruikt kunnen worden voor de bescherming van auteursrechten en het aansprakelijk stellen van internetpiraten. Ook zou er een campagne mee gefinancierd kunnen worden om de consument bewust te maken dat illegaal downloaden strafbaar is.

Filmmakers claimen megaschade bij Staat
Filmmakers claimen megaschade bij Staat (Foto: BuzzE)

Marvel Avengers Academy nu beschikbaar

Enige tijd geleden werd al aangekondigd dat Marvel Avengers Academy voor iOS & Android zou uitkomen. Het spel is vanaf vandaag beschikbaar. In het spel waarbij de Marvel-personages nog op school zitten en lessen volgen, kun je sporten en sociale activiteiten ondernemen, waaronder op date gaan.

De game heeft een grote voice cast, met Priyanka Chopra (Quantico) als Ms. Marvel, Alexandra Daddario (True Detective) als Wasp, Colton Haynes (Arrow) als Thor, Bella Thorne (Scream: The TV Series) als Tigra, Kiernan Shipka (Mad Men) als Spider-Woman, Dave Franco (Neighbors) als Tony Stark, Alison Brie (Community) als Black Widow, rapper A$AP Rocky als Falcon en WWE superster John Cena als Hulk. Andere personages in de game Loki, Hawkeye, Vision, Ant-Man, War Machine, Captain Marvel, Winter Soldier, Black Panther, Enchantress en Taskmaster.


Tablet met Ubuntu snel te koop

De eerste tablet die draait op de Linux-variant Ubuntu is binnenkort te koop. Dat schrijft Canonical, de stuwende kracht achter Ubuntu, op zijn website. Canonical heeft daarvoor de samenwerking gezocht met het Spaanse technologiebedrijf BQ.

De tablet, die officieel de naam Aquaris M10 Ubuntu Edition heeft, moet in het tweede kwartaal beschikbaar komen. Het gaat om een tablet met een 10,1 inch scherm. Het apparaat is 8,2 millimeter dik en weegt 470 gram. Voor de rekentaken wordt een MediaTek Quad Core processor van 1,5 GHz gebruikt. Verder beschikt de Aquaris M10 over de gebruikelijke opties: een Full HD-camera, een aansluiting voor een SD-kaart en 16 Gb opslagruimte.

Volgens Canonical wordt met de tablet de visie van het bedrijf realiteit: het bieden van een computerervaring die op alle apparaten - van telefoons tot computers - hetzelfde is.

Tablet met Ubuntu snel te koop
Tablet met Ubuntu snel te koop (Foto: BuzzT)

Noodtoestand Zimbabwe om droogte

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft de noodtoestand afgekondigd in grote delen van het uitgedroogde Zimbabwaanse platteland. Ruim een kwart van de Zimbabwaanse bevolking is van voedsel verstoken, liet de regering donderdagavond weten.

De afkondiging van de noodtoestand biedt internationale hulporganisaties en regeringen de mogelijkheid snel geld in te zamelen voor voedselhulp aan Zimbabwe. De regering in Harare heeft aangekondigd meer maïs, de belangrijkste ingrediënt van een doorsnee Zimbabwaans menu, in te voeren. Harare zegt 700.000 ton maïs op te kopen om hongersnood af te wenden.

Noodtoestand Zimbabwe om droogte
Noodtoestand Zimbabwe om droogte (Foto: ANP)

Noodverordening in Heesch verlengd

De gemeente heeft de noodverordening voor Heesch verlengd tot 19 februari. De burgemeester en wethouders van Bernheze, waar Heesch onder valt, hebben dit in overleg met de politie besloten. In het Brabantse dorp is veel onrust over de komst van vluchtelingen.

Een demonstratie in januari liep volledig uit de hand. Er werd toen een noodverordening ingesteld, die liep donderdag af. "We hebben de noodverordening vooral verlengd met het oog op de extra vergadering op 18 februari. Er zijn op dit moment geen specifieke dreigingen, maar in de aanloop van de vergadering kan openbare orde worden verstoord. Daarom hebben we dit besluit genomen", aldus een woordvoerster van de gemeente naar aanleiding van een bericht in het Brabants Dagblad.

Op 18 februari besluit de raad of er vluchtelingen komen. Een meerderheid heeft al laten weten tegen de opvang van vijfhonderd vluchtelingen in het plaatsje te zijn.

Noodverordening in Heesch verlengd
Noodverordening in Heesch verlengd (Foto: ANP)

Wiz Khalifa lanceert eigen wietproducten

Wiz Khalifa gaat zijn eigen wietgerelateerde producten lanceren. De rapper en fervent wietliefhebber doet dat in samenwerking met een wietzaak in Denver.

"Het heeft jaren gekost om deze producten te perfectioneren", vertelt Wiz in een persbericht. "Ik ben erg blij ze eindelijk te kunnen delen met iedereen. Ik ben ook blij samen te werken met RiverRock en aandacht te vestigen op het nationale verbod op cannabis." In de Amerikaanse staat Colorado is wiet inmiddels wel gereguleerd, dus daar mogen de toekomstige producten van Wiz gewoon verkocht worden.

Het assortiment van de rapper bestaat onder meer uit wietconcentraten en de zogenaamde Khalifa Kush. De wietindustrie is niet nieuw voor Wiz; in 2014 lanceerde hij al zijn eigen lange vloei.

Wiz Khalifa lanceert eigen wietproducten
Wiz Khalifa lanceert eigen wietproducten (Foto: BuzzE)

Huren in vrije sector flink omhoog

De huurprijzen in de vrije sector blijven stijgen. Zowel in het derde als vierde kwartaal van vorig jaar stegen de huurprijzen met 5,2 procent ten opzichte van 2014. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter komt uit op 13,14 euro. Buiten de Randstad zijn de huren een stuk lager, meldt het online-huurplatform Pararius.nl. Daar kost een huurwoning van 100 m2 in de vrije sector ongeveer 950 euro.

De huren zijn vooral gestegen omdat er met name in de Randstad een groot tekort aan huurwoningen is in de vrije sector, zegt Pararius. De huurprijzen in Amsterdam behoren tot de hoogste van het land. Gemiddeld kost daar een huurhuis ruim 2200 euro, landelijk is dat 1365 euro. Drenthe is de goedkoopste provincie voor een huurhuis in de vrije sector.

Huren in vrije sector flink omhoog
Huren in vrije sector flink omhoog (Foto: ANP)

VS: slagkracht IS fors afgenomen

Terreurgroep IS staat er volgens Amerikaanse inlichtingendiensten 'aanzienlijk' slechter voor dan een jaar geleden. De groepering zou momenteel nog tussen de 19.000 en 25.000 strijders in Irak en Syrië hebben, aldus een rapport dat het Witte Huis donderdag vrijgaf. Vorig jaar was de schatting dat IS over 20.000 tot 31.000 strijders beschikte.

Een woordvoerder van de Amerikaanse regering sprak van "significante verliezen". De terugloop zou diverse oorzaken hebben: bij gevechten en bombardementen vallen doden, maar IS zou ook te maken hebben met deserteurs. Verder is het steeds moeilijker geworden om vanuit het buitenland Syrië of Irak binnen te komen, stellen de Amerikanen.

Het rapport gaat echter niet in op de groei van IS in Libië. In het Noord-Afrikaanse land bouwt de organisatie aan een tweede tak van het "kalifaat". Hoeveel strijders IS daar heeft is een groot vraagteken. In Washington lopen de schattingen uiteen van zo'n 3.000 tot het dubbele.

VS: slagkracht IS fors afgenomen
VS: slagkracht IS fors afgenomen (Foto: ANP)

Playboy-model Katie May (34) overleden

Playboy-model Katie May is op 34-jarige leeftijd overleden. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift People. May overleed na een hersenbloeding.

Het model had de bijnaam Queen of Snapchat en had een grote schare volgelingen op internet. Maandag kreeg ze plots last van pijn in haar nek en zocht medische hulp, aldus haar broer Stephen May in een verklaring. "Het is met een zwaar gemoed dat we vandaag de dood van Katie May bekendmaken. Ze was moeder, dochter, zus, vriend, zakenvrouw, model en een ster op social media en ze overleed na een hersenbloeding die werd veroorzaakt door een geblokkeerde halsslagader", staat in de verklaring te lezen.

Maandag plaatste May, die bijna twee miljoen volgers op Instagram heeft, nog een foto op het sociale netwerk. Ze schreef: "Ik hoop dat iedereen een geweldige dag heeft vandaag. Het waait behoorlijk in LA."

 

Hope everyone is having a great Monday! It's very windy here today in LA 🌪☀😘 #bikini #california #beach #lagunabeach

Een foto die is geplaatst door Katie May (@mskatiemay) op1 Feb 2016 om 1:14 PST

De laatste groet van Katie May

Playboy-model Katie May (34) overleden
Playboy-model Katie May (34) overleden (Foto: BuzzE)

X Games- en BMX-legende Dave Mirra (41) overleden

BMX-legende Dave Mirra is op 41-jarige leeftijd overleden, zo melden Noord-Amerikaanse media. De Amerikaan zou zich in Greenville in North Carolina zelf van het leven hebben beroofd.

Mirra is een absolute legende in het freestyle BMX'en en op de X Games, de 'Olympische Spelen voor extreme sporten', zoals freestyle BMX en skateboarden. Tussen 1996 en 2005 won hij maar liefst veertien gouden medailles, allemaal op de onderdelen Park en Vert. Daarnaast sleepte hij nog zes zilveren en vier bronzen plakken in de wacht en zette hij een bijzondere reeks neer: vanaf de eerste X Games in 1995 tot en met de editie van 2009 won hij, op 2006 na, altijd minstens één medaille. 

In 2008 won Miracle Boy ook nog brons in het rallycross, waarmee hij als eerste sporter zowel met als zonder gemotoriseerd voertuig een X Games-medaille won. Zijn totaal van 24 medailles werd in 2013 voorbijgestreefd door skateboarder Bob Burnquist, maar Mirra staat nog altijd tweede op de ranglijst. Dat geldt ook voor het totaal aantal medailles, want alleen skateboarder Shawn White won er met vijftien stuks meer.

Dave Mirra, een van de meest dominante atleten ooit op de X Games (Bron: YouTube)

Free-to-play versie PES 2016 ook beschikbaar op pc

Konami heeft aangekondigd dat de free-to-play versie van Pro Evolution Soccer 2016 nu ook voor pc beschikbaar is. De free-to-play versie is een uitgeklede versie van de normale PES 2016. Je kunt Exhibition Mode spelen met zeven teams, waaronder Frankrijk, AS Roma, Juventus en Brazilië.

Daarnaast kun je ook meedoen met de myClub mode. Hierin kun je met in-game currency en microtransacties een eigen team samenstellen. De free-to-play versie van Pro Evolution Soccer 2016 was al beschikbaar op de Sony consoles.

pes 2016

Warmetruiendag viert jubileum met record

Ondanks de zachte temperaturen doet een recordaantal mensen vrijdag mee aan de tiende editie van Warmetruiendag. Ruim 200.000 deelnemers halen een warme trui uit de kast en zetten de verwarming lager om energie te besparen.

Onder andere Tilburg University en de Vrije Universiteit doen mee. Ook zijn verschillende gemeenten, sportscholen, woningcorporaties en bibliotheken door het hele land van de partij. Bovendien zijn er dit jaar voor het eerst internationale deelnemers, waaronder de reisorganisatie Hostelling International. Volgens de organisatie worden er twee keer zoveel acties gehouden als tijdens eerdere edities. Zo kunnen mensen in Maastricht massaal truien ruilen en worden er in Purmerend energiebesparingscursussen gegeven.

De warme trui staat symbool voor wat mensen zelf kunnen doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. In tien jaar tijd deden ruim 1,5 miljoen Nederlanders mee aan Warme Truiendag.

Warmetruiendag viert jubileum met record
Warmetruiendag viert jubileum met record (Foto: ANP)

Taxichauffeurs blokkeren weg vliegveld Parijs

Franse taxichauffeurs hebben vrijdag de snelweg naar vliegveld Charles de Gaulle geblokkeerd. Dat meldt de luchthaven op zijn website. De zogenoemde eigen rijders zijn boos over nieuwe overheidseisen die hun het werken moeilijk zouden maken.

In de nacht van donderdag op vrijdag kwam het tot een handgemeen tussen verschillende groepen chauffeurs in de buurt van metrostation Porte-Maillot, meldt de Franse krant Le Parisien. De politie maakte daaraan een eind en joeg samenscholingen uiteen.

Taxichauffeurs blokkeren weg vliegveld Parijs
Taxichauffeurs blokkeren weg vliegveld Parijs (Foto: ANP)

Man doodgeschoten in Rotterdam

In de Ameidestraat in Rotterdam is vrijdagochtend vroeg een man doodgeschoten. Dat liet de politie weten.

Het slachtoffer werd rond 03.00 uur neergeschoten. Getuigen verklaarden tegen de politie dat er sprake is van meerdere daders. Ze gingen er meteen na de schietpartij vandoor in een auto. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

Man doodgeschoten in Rotterdam
Man doodgeschoten in Rotterdam (Foto: ANP)

'Maatregelen NS volle treinen schieten tekort'

Bijna 70 procent van de treinreizigers heeft niets gemerkt van de extra maatregelen die de NS eind 2015 trof om overvolle treinen tegen te gaan. Dat zegt ConsumentenClaim vrijdag op basis van een gehouden enquête.

Van de 2228 respondenten vindt 13 procent zelfs dat de situatie sinds de maatregelen is verslechterd. Slechts 17 procent ziet een verbetering.

NS wilde het probleem van overvolle treinen onder andere oplossen door de reizigers beter te informeren. 83 procent van de respondenten vindt echter dat de informatievoorziening nog steeds onvoldoende is.

Bijna 40 procent van de reizigers moet de hele reis staan. Ruim de helft heeft een groot deel van de rit geen zitplaats en slechts 7 procent kan wel altijd zitten. Bovendien vinden reizigers die regelmatig moeten staan dat er te weinig steunpunten zijn waar zij zich aan kunnen vasthouden. Als rapportcijfer geven de deelnemers NS een 4,7.

De NS zegt in maart, zoals is afgesproken met de staatssecretaris, met de eerste resultaten naar buiten komen. "Omdat dat een eerste moment is om iets te kunnen zeggen over het effect van de maatregelen", stelt een woordvoerder. "Deze maand worden sommige eersteklasgedeelten in de Sprinters omgebouwd naar de tweede klas. We zijn daarnaast in overleg met provincies om op drukke trajecten ook bussen in te zetten. Hiervoor is een ontheffing nodig. Andere maatregelen om drukke treinen tegen te gaan volgen later."

'Maatregelen NS volle treinen schieten tekort'
'Maatregelen NS volle treinen schieten tekort' (Foto: ANP)

Speel als Ronald Reagan en Mikhail Gorbachev in Reagan Gorbachev

Op 24 februari komt op pc en Xbox One het spel Reagan Gorbachev uit. In het spel staan Ronald Reagan en Mikhail Gorbachev centraal. De oud presidenten van de VS en Sovjet-Unie worden ten tijde van de Koude Oorlog ontvoerd. Om de mensheid te behoeden voor een nucleaire oorlog moeten ze samenwerken.

Het spel was al beschikbaar op OUYA console. De makers, Team2Bit is een indie game studio bestaande uit de twee broers Matt Kain Lewandowski and Jake Lewandowski.

Forums DayZ gehackt, persoonlijke informatie bekend

Speel je DayZ, of heb je DayZ gespeeld, en heb je ooit een account aangemaakt op hun forum? Wees dan gewaarschuwd! Hackers zijn erin geslaagd van alle gebruikers hun e-mailadres, username en wachtwoord te downloaden. Dit heeft ontwikkelaar Bohemia via een e-mail laten weten.

Hoewel de wachtwoorden niet in tekst-vorm, maar in een veiligere vorm zijn opgeslagen, is het dus aan te raden zo snel mogelijk je wachtwoord(en) te veranderen. Je weet maar nooit wat een (of meerdere) hufter(s) van plan is met jouw gegevens. De hack heeft naar het schijnt een week geleden plaats gevonden. Waarom Bohemia zo lang wacht met het brengen van dit nieuws is niet duidelijk.

Overigens is de website nu in onderhoud, waarmee Bohemia het wijzigen van gehackte wachtwoorden voorkomt. Handig...

dayz

Bungie doet onderzoek waarom mensen stoppen met Destiny

Games die alleen online gespeeld worden zijn erg afhankelijk van een grote player-base. Waarom mensen stoppen met spelen verschilt erg en is niet te voorkomen. Bungie, de makers van Destiny sturen nu een vragenlijst naar gestopte spelers. Bungie hoopt hiermee inzicht te krijgen op de vraag waarom spelers stoppen.

Destiny kwam in september 2014 uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. Het spel heeft al meerdere content uitbreidingen gehad. Waarvan de laatste vorig jaar uitkwam.

destiny

'Mother 3 komt na tien jaar naar het Westen'

De laatste geruchten brengen hoop met zich mee. Nadat we eerder al mochten genieten van Earthbound Beginnings en Earthbound zelf, zou nu de sequel na tien jaar voor het eerst naar het Westen komen. We hebben het dan natuurlijk over Mother 3.

In 2006 kwam de game uit voor Gameboy Advance in Japan, maar wij in het Westen hebben hier nooit van mogen genieten. Na de unieke releases van de eerder genoemde games voor Wii U, kreeg de fanbase al hoop dat Mother 3 ook hierheen zou komen. Onder andere Emily Rogers, eerder verantwoordelijk voor het gerucht aangaande Paper Mario Wii U, bevestigen nu dat Nintendo bezig is met het lokaliseren van de game.

Er is dus hoop, alleen is nog niets zeker. Laten we hopen dat Nintendo ons dit laatste cadeautje in de serie gunt.

XCOM 2 launchtrailer uitgebracht

XCOM 2 is uit. Heb je gepreload? Dan kun je meteen aan de slag. Zo niet, maak jezelf dan nog even lekker met onderstaande trailer.

XCOM 2 is een opvolger op XCOM: Enemy Unknown uit 2012 en vindt plaats 20 jaar na de gebeurtenissen van die game. XCOM 2 is uit voor Windows, OS X Linux.


"ADVENT is a lie, and their time is up. Build a resistance to save humanity. Join Us or Become Them."

FOK! Wat een weer: af en toe motregen

Vandaag hangt er veel bewolking, af en toe gepaard met wat lichte motregen. In de loop van de dag wordt het een stuk droger. De zuidwestenwind is matig. Aan zee kan deze vrij krachtig tot krachtig zijn. De temperatuur ligt rond de 10 graden.

Zon op 08.14
Zon onder 17.34

Op onderstaande foto van qltel is goed te zien hoe heuvelig het landschap in Duitsland eigenlijk is.

Heuvelig Duitsland (foto: qltel)
Heuvelig Duitsland (foto: qltel

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 2011 Marathonman Stefaan Engels liep zijn 365e marathon in 365 dagen. Een absoluut wereldrecord.
 1995 In België werd de dienstplicht afgeschaft.
 2005

In Groningen barstte er een discussie los over een smeerpijp die sinds 1979 in onbruik was geraakt. Hij zou lek zijn en daardoor zouden er kwik en andere giftige gassen vrijgekomen zijn.

 1654 De tweede en voorlopig laatste opvoering van Lucifer, een treurspel van Joost van den Vondel. Het stuk werd verboden door de autoriteiten en was bijna twee eeuwen verbannen van het toneel.


Een korte passage uit Lucifer - Joost van den Vondel


Voor hen die wat meer tijd hebben

Een sexy carnaval (1)

'Aloysius, Dick Fallus heeft gevraagd of we met hem mee gaan naar het carnaval. Het leek hem goed voor onze relatie. In Parijs hielp het ook, totdat jij die tijgersprong op me wilde doen in dat hotel.' Teutje Kreukel keek haar man vragend aan. Ze was die middag weer eens bij psychotherapeut Fallus geweest, want het was tussen haar en haar man net alsof het al Aswoensdag was: ze hadden allebei een kruis van as, maar niet op hun voorhoofd. Kortom: het seksleven was volledig verdord en daar moest iets aan gedaan.

Belgische verslaggever Keulen lastiggevallen

Een Belgische verslaggeefster van de Franstalige omroep RTBF is tijdens haar livereportage vanuit Keulen met obscene gebaren lastiggevallen. Esmeralda Labye deed donderdag verslag vanuit de stad waar rond Nieuwjaar talrijke vrouwen massaal door groepen mannen bij het station werden beledigd en betast. De massale aanranding schokte Duitsland en zou zich kunnen herhalen tijdens het Keulse carnaval dat donderdag begint.

Daarvoor was Labye naar de Duitse stad getogen. Ze sprak de kijkers toe over het naderende carnaval terwijl sommige voorbijgangers obscene taal uitsloegen en verwerpelijke gebaren in haar richting maakten. De burgemeester van Keulen heeft de RTBF namens de stad zijn verontschuldigingen aangeboden, meldde persbureau Belga.

Belgische verslaggever Keulen lastiggevallen
Belgische verslaggever Keulen lastiggevallen (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 5

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was YoWilly met het volgende onderschrift: "Sporen gewist na pootje lichten Serena"

De opgave van deze week:

AC Milan-eigenaar Silvio Berlusconi heeft het naar zijn zin tijdens de Milanese derby. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Insidefoto)
AC Milan-eigenaar Silvio Berlusconi heeft het naar zijn zin tijdens de Milanese derby. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Insidefoto)

Maurice White (Earth, Wind & Fire) overleden

De Amerikaanse zanger Maurice White is gisteren op 74-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Los Angeles. White was vooral bekend als de oprichter en zanger van de Amerikaanse funk- soul en discoband Earth, Wind & Fire. De muzikant leed al sinds de vroege jaren negentig aan de ziekte van Parkinson.

White begon zijn muzikale loopbaan als sessiedrummer bij Chess Records. Zo was de muzikant te horen op de single 'Rescue Me' van Fontella Bass en het eerste solo-album van Minnie Riperton. In 1969 richt hij de band The Salty Peppers op, maar de bandnaam zou al snel worden veranderd in Earth, Wind & Fire. De band zou in 1975 wereldwijd doorbreken en had grote hits met singles als 'Fantasy', 'Boogie Wonderland', 'Star' en 'Let's Groove'.

Schorsingen kosten Russische gewichtheffers olympisch startbewijs

De Russische gewichtheffers zullen naar alle waarschijnlijkheid minstens één startbewijs voor de Olympische Spelen van komende zomer in moeten leveren. Wereldgewichthefbond IWF heeft de Russen Ilya Atnabaev en Denis Kekhter voor vier jaar geschorst vanwege het overtreden van de dopingregels.

Bij Atnabaev werden sporen van het bij gewichtheffers immens populaire - en verboden - stanozolol gevonden. Kekhter was zo onhandig om teveel dopingtests te missen. Beide sporters wonnen op het EK junioren van 2014 gouden medailles, maar waren nog niet van olympisch niveau. 

Toch kan het een groot gevolg hebben voor de Russen, want sinds de olympische kwalificatie is begonnen zijn er nu vier gewichtheffers uit het land geschorst. Dat betekent dat men één startbewijs in zal moeten leveren. Als er voor de Spelen nog twee schorsingen bij gaan komen moet er nog een plek afgestaan worden. Ook dat is niet onmogelijk, want tegen vier andere Russen loopt nog een zaak. Zij zijn voorlopig uitgesloten, maar nog niet definitief geschorst en tellen dus ook niet mee.

Bij negen schorsingen in twaalf maanden tijd moeten gewichtheffers uit een land de Spelen zelfs helemaal missen, maar dat lijkt zelfs Rusland niet te gaan lukken.

Laatste reviews en specials
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
special
Random Pics van de Dag #1041
©FOK.nl e.a.