De slechtste landen ooit op de Olympische Spelen

7. Conclusie

Nu we op drie verschillende manieren gekeken hebben naar welke landen genomineerd zijn voor de titel 'Slechtste Olympische Land Ooit' is het tijd voor de conclusies. We hebben zes landen uitgekozen en geven redenen voor en tegen het uitverkiezen van de betreffende landen, met uiteindelijk als doel een 'winnaar' aan te wijzen.

Oost-Timor
Het Aziatische Oost-Timor is het land met de slechtste beste prestatie ooit: de 43e plek van alpineskiër Yohan Gonçalves Goutt op de slalom in Sochi vorig jaar. Toch moeten we barmhartig zijn voor het land met ruim één miljoen inwoners, want pas sinds 2004 doet Oost-Timor als zelfstandig land mee aan de Spelen. In de vier edities waar men van de partij was deden naast de skiër slechts vijf andere sporters mee, allemaal marathonlopers.

Mauritanië
Van de vier landen zonder ook maar één klassering in de top-30 heeft Mauritanië de meeste deelnames: acht keer was het Afrikaanse land van de partij op de Olympische Spelen. Bij de eerste twee deelnames waren er nog wat ruiters van de partij, sindsdien zijn het louter sporters in de atletiek. Bij de vorige vier edities bestond de delegatie zelfs uit niet meer dan één man en één vrouw, toegelaten door het IOC om toch iemand op de Spelen te hebben. Veel kans op een hoge klassering is er daarom niet en dus valt te betwijfelen of Mauritanië de titel moet winnen.

Monaco 
Als land met de meeste olympische deelnames zonder officiële medaille - de architectuurmedaille uit 1924 tellen we net als het IOC maar niet mee - is Monaco toch zeker een kandidaat op de lijst. Een negende plek als beste prestatie is echter zo slecht nog niet, maar de voornaamste reden om Monaco niet als winnaar uit te wijzen is het geringe aantal inwoners: met nog geen veertigduizend Monegasken om uit te putten zal het lastig worden om op een olympisch onderdeel een medaille te veroveren, dat is immers alleen Liechtenstein gelukt.

Bolivia
Een combinatie van factoren maakt dat Bolivia wel eens een hele goede kandidaat kan zijn voor de dubieuze eretitel. Het Zuid-Amerikaanse land kent ruim elf miljoen inwoners en deed al achttien keer mee aan de Olympische Spelen, in vijftien verschillende sporten. Toch kwam het nooit verder dan een dertiende plek van een estafetteteam, dat ook alleen maar dertiende werd doordat één van de veertien deelnemende landen gediskwalificeerd werd. Overigens is Bolivia sowieso geen al te best sportland: zelfs op de Pan-Amerikaanse Spelen wonnen ze in dertien edities nog nooit een gouden medaille. Op een zilveren taekwondomedaille en een bronzen wielrenmedaille na werden alle acht plakken gewonnen in het verder weinig populaire racquetball.

Bangladesh
De topfavoriet voor de titel is het kleine buurland van India: Bangladesh, een van de meest dichtbevolkte landen op aarde. Bijna 160 miljoen mensen - slechts zeven landen hebben er meer - en ondanks acht deelnames kwam men nog nooit verder dan de 21e plek van de sprinters op de 4x100 meter in Barcelona in 1992. Dat zou op zich al genoeg moeten zijn voor de titel, maar de genadeklap voor alle andere landen moet nog komen: geen enkele sporter uit Bangladesh heeft zich ooit zelf geplaatst voor de Spelen. Alle atleten uit het land mochten alleen meedoen op basis van wildcards, uitnodigingen en meer van dat soort plaatsen die aan het IOC te danken zijn. 

Congo-Kinshasa
Met bijna 78 miljoen inwoners heeft ook de voormalige Belgische kolonie Congo-Kinshasa - tot 1997 bekend als Zaïre - nooit erg veel gepresteerd op de Spelen. Met een gedeeld negende plek deed bokser Kitenge Kitengewa het nog het beste, onder meer doordat Lefa Tsapi uit Lesotho hem in de eerste ronde een kopstoot gaf en het gevecht direct afgelopen was.  

De uitslag
Het achtste land van de wereld wat bevolksingsaantal betreft en zelfs nog nooit een plek in de top-20 als resultaat. Het is hopen dat cricket of kabaddi ooit olympisch wordt, want anders ziet het er somber uit voor de winnaar: Bangladesh is bij dezen uitgeroepen tot het Slechtste Olympische Land Ooit.

1. Bangladesh
2. Bolivia
3. Congo-Kinshasa
4. Mauritanië
5. Monaco
6. Oost-Timor