De slechtste landen ooit op de Olympische Spelen

6. De meest voorkomende sporten

Uiteraard komt niet elke sport even vaak voor in de lijst met 'slechtste beste prestaties' ooit van de medailleloze landen. Wel valt op dat een aantal sporten vaker voorkomen dan anderen, maar dat is niet altijd even lastig te verklaren.

De meest voorkomende sport in de lijst is atletiek: achttien landen hebben hun hoogste klassering ooit gehaald tijdens een van de atletiekonderdelen op de Spelen. Kijkend naar de hoeveelheid 'kleine' landen die doorgaans vooral op de 100 meter van start gaan is dat misschien niet verrassend, maar juist de 100 meter wordt slechts twee keer vertegenwoordigd en niet op een slechte manier: zowel Jean-Louis Ravelomanantsoa uit Madagascar als Kim Collins uit St Kitts & Nevis haalden de finale. 

Naast de atletiek zijn er nog drie andere veelvoorkomende sporten te onderscheiden: boksen, gewichtheffen en taekwondo. Dit is niet heel vreemd, want het zijn sporten waar twee factoren vaak samenvallen voor kleine landen: er worden nogal eens zogenaamde wildcards gegeven, waardoor een bokser uit bijvoorbeeld Laos toch mee kan doen, en het deelnemersveld is vaak niet al te groot. Daardoor eindigen veel boksers of taekwondoka's sowieso bij de beste twintig, ook als ze uitgeschakeld worden in hun eerste gevecht. In totaal zijn er zeventien sporten waarin medailleloze landen hun hoogste klasseringen ooit gehaald hebben:

Sport #
Atletiek 18
Boksen 14
Gewichtheffen 11
Taekwondo 9
Judo 5
Wielrennen 2
Voetbal 2
Handbal 2
Schieten 2
Boogschieten 1
Honkbal 1
Kanovaren 1
Zeilen 1
Synchroonzwemmen 1
Waterpolo 1
Worstelen 1
Alpineskiën 1