Drie games die je gespeeld moet hebben op je mobiel

Waar Final Fantasy een grote aanhang heeft in het Westen, is in Japan Dragon Quest wellicht de grotere serie. Elke game verkoopt goed en heeft een sterke basis. Zeker een van de grondleggers van RPG's in het algemeen. Hoe houdt een game als Dragon Quest 3 zich vandaag de dag nog staande?

 Dragon Quest III iOS

Gemengde antwoorden kunnen hierop gegeven worden. Als kenner van de Dragon Quest-games, ik heb er nogal wat gespeeld, is het niet moeilijk om er doorheen te komen. Het is een waar plezier en de RPG-elementen staan nog altijd als een huis. Waar echter een probleem ontstaat, is het feit dat het toch een zeer oude game is. Zeer oude games willen nog wel eens onduidelijk, slecht vertaald of te extreem moeilijk zijn. Dragon Quest 3 heeft van alles een beetje. Veel zoeken, nadenken, soms zelf verdwaald rondlopen om het doel te vinden. Het is niet wat je zoekt in een game.

Kijk je hier echter doorheen, dan is het wat het is. Een geweldige Dragon Quest-titel. Het is zelfs revolutionair te noemen in vergelijking met de eerste twee delen, door de meer open-wereld ervaring en het heeft zelfs dag-en-nacht-cyclussen. Het moet niet gekker worden. De gevechten zijn beurtelings en kunnen even duren. Op een telefoon is dat echter geen probleem, die heb je toch altijd bij je.

Hoe werkt de game echter op de telefoon? Ik was er aangenaam door verrast, want de hele game is te spelen met één vinger. Bewegen? Heen-en-weerschuiven, waar dan ook op het scherm. Actie ondernemen? Gewoon klikken. Het is een simpele formule die bij een beurtgewijze RPG verrassend goed werkt. Het is voor velen een obstakel, de touchbesturing, maar geef het een kans. Neem iets langer dan vijf minuten de tijd om te wennen en je gaat zien dat het een aangename verrassing kan zijn. Zeker in het geval van games als deze.

Daar is echter ook alles mee gezegd. De game heeft verder geen grafische upgrade gekregen, geen extra content of wat dan ook. Het is een simpele port met touchbesturing. Heb je dus zin in een goede beurtgewijze RPG of wil je de oude dagen herleven? Grijp je kans, kijk anders nog even verder.