review
Film: The Boy In The Striped Pyjamas

Films over de Tweede Wereldoorlog zijn tegenwoordig populair (denk bijvoorbeeld aan Zwartboek, Der Untergang, Oorlogswinter en het recente Valkyrie). De meeste van deze films worden belicht vanuit de Joodse bevolking. In The Boy In The Striped Pyjamas volgen we echter een Duitse jongen, die bevriend raakt met de Joodse jongen, Schmuel, die zich in het concentratiekamp bevindt. De film belicht dus als het ware beide kanten en doet dit vanuit de onschuldige en naïeve (grote, helderblauwe) ogen van een kind.

Bruno weet namelijk helemaal niets van wat er zich allemaal afspeelt. Als er op een dag veel zwarte rook uit de schoorsteen van het kamp komt, denkt Bruno dat de boeren aan het koken zijn. Als kijker weet je natuurlijk wat er werkelijk gaande is, maar de onschuld van Bruno geeft deze scène (en andere, vergelijkbare scènes) een extra zware lading. Het werkt erg goed dat de regisseur (evenals de auteur van het boek) uitgegaan is van de naïviteit en onwetendheid van een kind. Maar ook veel Duitsers wisten in die tijd niet wat er in de ‘werkkampen’ werkelijk gebeurde, wat goed terug te zien is in het personage van Bruno’s moeder.
Juist omdat niemand exact weet wat er allemaal gaande is, kun je de Duitse familie moeilijk iets kwalijk nemen. Bruno's moeder weet niet precies wat haar man allemaal uitspookt, maar naarmate ze meer komt te weten, gaat ze zich er tegen verzetten. Ook Bruno's zus heeft, hoewel ze wel iets meer weet dan Bruno, niet door wat er allemaal speelt en heeft alleen maar bewondering voor haar vader. De vader is de enige die wél weet hoe alles in elkaar steekt, maar ook hij is niet alleen maar slecht. Je ziet hoeveel hij van zijn gezin houdt en hij wil slechts zijn werk goed doen.

Het is deze tweestrijd, het niet puur goed of slecht zijn van de personages, die de film zo sterk maakt. Bovendien geven de onschuld en onwetendheid van Bruno The Boy In The Striped Pyjamas een extra zware lading. Als kijker weet je meer dan Bruno en je ziet welke kant het verhaal op zal gaan. Deze twee elementen, die ervoor zorgen dat The Boy In The Striped Pyjamas zich onderscheidt van andere oorlogsfilms, maken het tot een erg goede film.
FOK! had onlangs ook de gelegenheid om de auteur van het boek, John Boyne, te interviewen. Een weergave van dit gesprek vindt je hier.
Label: Miramax Releasedatum: 8 januari 2009 Kijkwijzer:









http://www.therealms.nl/
Een pakkende film, en idd 4 sterren zeker waard
Echt een mooie oorlogsfilm (terwijl je niks ziet van de oorlog).
Helaas is het een Engelse film, terwijl de hoofdrolspeler(tje) toch echt een Duitser is.
En inderdaad zoals Yngwie zegt, het einde is totaal niet verrassend, maar het komt wel aan.
Het voelde aan alsof je van een begrafenis kwam ipv een "gezellig avondje bioscoop". Erg indrukwekkende film!
Kortom; ga naar deze film, of koop hem op dvd...
ga hem zeker bekijken
Echt een indrukwekkende film waar vooral het einde diepe indruk op me heeft gemaakt.
Vanaf het moment dat ik hoorde dat het boek verfilmd zou gaan worden was ik benieuwd. Benieuwd of het verhaal goed verfilmd zou kunnen worden. Benieuwd of de film het zelfde gevoel zou kunnen gaan geven als het boek deed.
Inmiddels heb ik de film in de bioscoop gezien en weet ik dat het antwoord 'nee' is. Maar is het daardoor een slechte film? Nee, integendeel. Ik vind het een hele sterke verfilming, het wordt ook zeker een DVD die ik aan ga schaffen.
Toch zijn er wel een aantal dingen die ik mis of jammer vind. Zo begint de film met een gebouw met nazivlaggen in beeld, waardoor je als kijker al precies weet hoe de vork in de steel zit. Iets dat je in het boek pas later door krijgt. Ook mis ik het 'vanuit de 8-jarige'-gevoel dat het boek heeft. Maar dat zal lastig zijn te verfilmen.
Ondanks dat ik wist hoe de film af zou lopen (zelfde einde als het boek natuurlijk) gaf het me toch een brok in de keel. Het is indrukwekkend gedaan. Hoewel de reactie van de moeder bijvoorbeeld niet in het boek zit, en die vind ik wel iet wat overdreven.
Toch wil ik eenieder die het boek en de film nog niet kent eigenlijk aanraden om eerst het boek te lezen. Waarom? Omdat ik denk dat je bepaalde gevoelselementen (zoals het vanuit het oogpunt van bruno tegen het geheel aankijken) niet kunt hebben als je het andersom zou doen.
schindlers list was ook goed, erg goed alleen gefilmd vanuit een ander perspectief
De auteur van het boek vergelijkt zijn boek wel met de film, in het interview dat FOK! met hem had: http://frontpage.fok.nl/review/8936/
Mijn reviews
Wat al eerder is opgemerkt mis ik ook de vergelijking met het boek. Kleine dingen details die volgens mij niets aan het verhaal veranderde miste ik, zoals: dat het hek een stuk omhoog kan, wordt er in de film een gat gegraven.
Waar in het boek vanuit de gedachtegang van Bruno -de hoofdpersoon- wordt verteld, mis ik dat in de film totaal. Die gedachtegang gaf het boek juist dat extra, omdat je door de ogen van een onbewuste jongen kan kijken.
Als laatste zeur punt vond ik de acteurs zeer matig, vooral door het engels wat ze praten.
P.S. Voor de luie onder ons is het boek ook in luisterversie beschikbaar
Dat van het hek klopt, al was dat niet echt iets wat me stoorde. Dat ik het gevoel om het verhaal vanuit Bruno te beleven miste had ik in mijn eerdere reactie ook al aangegeven, maar ik denk wel dat het lastig is om écht vanuit een kind te filmen. Wat mij meer stoorde was de toevoeging van de reactie van de moeder, die in mijn herinnering niet in het boek zat, want die was naar mijn bescheiden mening zwaar overdreven.
Op zich snap ik je reactie wel, het is een beetje vreemd dat Duitsers ineens allemaal Engels praten. Echter denk ik dat er wel bewust gekozen is voor een Engelse cast, zodat de film internationaal meer potentie heeft. Bovendien maakt het voor het verhaal niet echt uit of er Engels of Duits gesproken wordt. Oké, misschien gevoelsmatig een beetje, maar om daar nu de acteerprestaties op te kwalificeren vind ik een beetje onzinnig. Het is gewoon een keuze geweest, waarschijnlijk een financiele, immers met een Engelse cast bereikt men een groter publiek. Overigens vond ik juist dat Bruno heel sterk acteerde, aangezien het niet echt een makkelijke rol is naar mijn idee.
Ik zou dan wel dat luisterboek luisteren voordat je de film bekijkt...
Niet waar. Heb de film gister gezien en die pa is absoluut geen good guy. Die moeder weet goed wat er aan de hand is en verzet zich ertegen, die vader is alleen maar bezig met de holocaust te rechtvaardigen.
Verder wel erg mooie film ja
Ik ben geen Duitser hoor
Maar goed, ik snap die Duitsers ook niet
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken