Fotoboek: Moments before the Flood

De dreiging van de zee is iets wat kuststeden sinds jaar en dag bezig houdt. In Nederland kennen wij een rijke geschiedenis van het beheren en beheersen van water. Ook elders aan de Europese kustlijnen zijn er talloze tekenen van het watergeweld én de pogingen van de mens hier tegen zichtbaar. De Belgische fotograaf Carl de Keyzer reisde vier jaar lang voor steeds een periode van vier maanden per jaar, langs deze steden om het wachten op het onheil van de zee vast te leggen.

Moments before the Flood is een fotografisch onderzoek naar hoe er in verschillende Europese steden wordt omgegaan met de huidige klimaatveranderingen en de daar aan verbonden stijging van de zeespiegel. De Keyzer legde hiervoor honderdtwintigduizend kilometer af om de erosie en de opgeworpen blokkades vast te leggen. Het boek bevat indrukwekkende reportages afkomstig van het hoge noorden tot aan het warme zuiden van Europa.

© Carl de Keyzer - Uitgeverij Lannoo

De foto’s geven prachtige locaties weer die een verborgen dreiging met zich mee brengen. De ene keer is dit minder vanzelfsprekend dan de andere. Elke plaat verdient een zorgvuldige inspectie naar elementen van verval of imperfectie die een perfect uitzicht kan herbergen. Denk aan een klif waar de zee millennia lang aan zit te knabbelen of een aangespoelde, onopvallende tv tussen de rotsen.

© Carl de Keyzer - Uitgeverij Lannoo

Een terugkerend thema is de aanwezigheid van de mens in deze kustsetting. Een uitvaart aan de Noorse kust, en gekapseisd schip in Griekenland, hoogwater in Venetië of zonnebadende mensen tussen betonnen zeeweringen in Frankrijk: ondanks het mogelijke gevaar vanuit de zee gaat het leven aan de kust door.

Het fotoboek wordt uitgebracht door uitgeverij Lannoo. Met een formaat van 32 bij 32 centimeter komen de platen stuk voor stuk tot hun recht en met 288 pagina’s is er genoeg ruimte genomen om het verhaal te vertellen. Bij de reportages van elk land is een vertaling van een titelloos gedicht van Marijn Backer in de bijbehorende taal te vinden.

© Carl de Keyzer - Uitgeverij Lannoo

© Carl de Keyzer - Uitgeverij Lannoo

Expositie in Oostende

Bij een dergelijk project hoort natuurlijk een tentoonstelling. Niet alleen om het boek te promoten, maar ook om een heel andere beleving van de foto’s aan het publiek over te brengen. FOK! nam daarom ook een kijkje bij deze expositie in België.

De Maritieme Site is gesitueerd op het terrein van een voormalig scheepswerf in het havengebied van Oostende. Deze loods telt twee verdiepingen waar de foto’s van De Keyzer tentoon zijn gesteld. De locatie is perfect voor deze expositie: de zilte geur van de zee en de oude, muffe geur van het verweerde gebouw dragen bij aan het besef dat de kust meer is dan de ideale recreatieplek op een warme zomerdag. Op het moment van bezoek was het weer uitermate slecht wat alleen maar meer bijdroeg aan het gevoel van een op handen zijnde dreiging vanuit de zee.

© FOK.nl / Jimmy Israel
Foto-expositie in Oostende

© FOK.nl / Jimmy Israel

De foto’s zijn op groot formaat afgedrukt en hebben door de hoge resolutie een ongekende scherpte. Carl de Keyzer heeft voor deze reportage gebruik gemaakt van een digitale middenformaatcamera wat een hoge detaillering opleverde. Een video geeft je een indruk hoe De Keyzer te werk is te gaan. Op 30 juli wordt hier ook een symposium georganiseerd met debatten over onder andere de effecten van klimaatsverandering.

Moments before the Flood is een verzameling van sterke foto’s die een milieukwestie in Europa in kaart brengt. Carl de Keyzer laat hiermee de kijker een andere kant van de soms zo idyllische kust zien.

© FOK.nl / Jimmy Israel

© FOK.nl / Jimmy Israel

Info

Moments before the Flood
Een uitgave van Lannoo Uitgeverij
ISBN 9789401400251
Adviesprijs: € 55,-

Expo-locatie Carl de Keyzer:
Maritieme Site
Slipwaykaai 4
Oostende, België