Film: Changeling

Los Angeles, 1928. Na een dag werken komt Christine Collins (Angelina Jolie) thuis om te ontdekken dat haar zoontje, Walter, is verdwenen. Na een zoektocht van vijf maanden zegt de politie haar zoontje te hebben gevonden. Als ze hem ophaalt, blijkt het echter een ander jongetje te zijn. Omdat de politie al genoeg onder vuur ligt laten ze Christine geloven dat ze in shock is en daarom haar zoontje niet herkent. Ze vragen haar de jongen 'op proef' in huis te nemen. Christine laat het er echter niet bij zitten en vecht terug. Ze wordt hierbij geholpen door dominee Gustav Briegleb (John Malkovich), die de corruptie binnen het politiekorps wil blootleggen.


Het verhaal van Changeling klinkt misschien ongeloofwaardig en onvoorstelbaar, feit is dat het allemaal werkelijk is gebeurd. De film van Clint Eastwood is niet 'gebaseerd op' of 'geïnspireerd door', maar ís het bovenstaande verhaal. Met dit gegeven in het achterhoofd beleef je de film anders. Als Christine in een psychiatrische inrichting wordt gegooid omdat ze niet naar de politie luistert, kun je niet denken dat dit 'in het echt' nooit zou gebeuren. Ook de wetenschap dat wat Gordon Northcott en zijn neefje allemaal in het kippenhok uitspookten echt gebeurd is, geeft de film een extra lading (en, zonder al te veel te verklappen, zorgen deze scènes ervoor dat Changeling niet geschikt is voor kijkers onder de 16).


Deze Gordon Northcott, gespeeld door Jason Butler Harner (The Good Shepherd) is het meest indrukwekkende personage in de film. De man is erg angstaanjagend, maar tegelijkertijd is het moeilijk te geloven dat deze man zulke ernstige misdaden heeft begaan. Jason Butler Harner geeft erg goed gestalte aan Northcott. Ook het jongetje dat het neefje van Northcott speelt, doet dit erg naturel en vooral het moment waarop hij beseft wat hij gedaan heeft, is één van de sterkste momenten uit de film. Angelina Jolie bewijst met haar rol van Christine dat ze ook de wat serieuzere rollen erg goed aan kan. Ze weet zich goed staande te houden als wanhopige moeder. De rol van John Malkovich als de dominee is echter net iets te vlak.

De setting van het Los Angeles in de jaren '20 ziet er prachtig uit. Het lijkt allemaal precies te kloppen, zonder dat de nadruk er te veel op gelegd wordt. De omgeving past goed bij de sfeer van de film. De kalme manier waarop het verhaal verteld wordt draagt bij aan deze stijl. Changeling is wat dat betreft een fijne afwisseling tussen alle snel gemonteerde actiefilms van de laatste tijd.


Hoewel Changeling visueel erg mooi is en ook het verhaal indrukwekkend is, zijn de 140 minuten die de film duurt toch net iets te lang. Omdat het verhaal erg kalm verloopt, lijkt het allemaal nog langer te duren. Bovendien is de film op sommige momenten net iets té dramatisch (het zinnetje "I want my son back" komt wel erg vaak voor). Toch bewijst Clint Eastwood ook met Changeling weer dat hij een goede regisseur is.


Label: Universal Pictures Releasedatum: 4 december 2008
Kijkwijzer: Waardering film: