Interview: Joost Eerdmans (LPF)

Michiel Smit, raadslid in Rotterdam, timmert met zijn partij NieuwRechts nogal aan de weg. Hij ziet zijn partij als een 'rechtse SP', actief samen met burgers aan de slag. Hoort Michiel Smit niet gewoon thuis in de LPF? Welke overeenkomsten en verschillen ziet u tussen uzelf en hem?

Ik voel me niet thuis bij NieuwRechts. Wel waardeer ik Smits' ambitie en betrokkenheid bij de problemen van Rotterdam.

U probeert zich veelvuldig een diervriendelijk imago aan te meten. Onlangs kwam u met een voorstel om dierenbeulen zwaarder te straffen. Waarom heeft u dan gestemd voor de heropening van de plezierjacht op vossen, herten en kraaien; gestemd tegen het nertsenfokverbod en heeft u geen problemen met legbatterijen?

Imago aanmeten? Ik BEN diervriendelijk! Ik koop biologisch vlees en ik heb een gruwelijke hekel aan dierenmishandeling. De jacht is voor mij niet per se dieronvriendelijk, maar noodzakelijk om de wildstand op peil te houden. Plezierjacht is een ander verhaal, net als sportvissen, bontfokken en het houden van proefdieren. Binnen de fractie is Wien van den Brink woordvoerder Landbouw (zelf varkensboer) en dat levert hele pittige discussies op tijdens onze fractievergaderingen, kan ik je verzekeren. Vaak ben ik het niet met hem eens wat het dierenvraagstuk aangaat. Maar Wien blijft de woordvoerder en dus steunt de fractie hem vaker dan ikzelf. Ik vind echter dat de LPF meer zou moeten doen tegen dierenleed. Ik houd me desondanks wel bezig met 'klein leed', zoals mishandeling van katten, honden en bijvoorbeeld circusdieren. Vandaar mijn oproep in de Telegraaf om dierenbeulen voortaan harder te straffen.

Silvio Berlusconi uitte deze week ongezouten kritiek op rechters in zijn land en het internationaal journalisme. Links, onbetrouwbaar, 'ze zijn een antropologische afwijking'. Is dit verstandige taal voor een premier? Vindt u dat zijn woorden ook voor Nederlandse rechters en pers gelden?

Nee, zo ver zou ik niet willen gaan. Wel vind ik dat de rechters in Nederland zijn losgezogen van de samenleving en te licht straffen (zie vonnis moordenaar Pim Fortuyn, dat in de praktijk op iets meer dan elf jaar neerkomt).

Uw zwartboek over de beveiliging van Fortuyn kreeg veel kritiek. Houden andere politieke partijen het debat bewust tegen omdat ze negatieve conclusies willen vermijden? Zouden Wim Kok en Klaas de Vries justitieel vervolgd moeten worden vanwege hun rol in deze?

Het debat heeft inmiddels (na acht maanden!) plaatsgevonden. Vorige week nam de Kamer unaniem de LPF-motie over, die stelt dat er nieuw onderzoek naar de beveiliging van Pim Fortuyn moet worden gedaan. Ondanks de felle kritiek die we uit vele hoeken kregen. Dat aanvullend onderzoek zie ik als een overwinning op de gevestigde orde. De familie van Pim Fortuyn denkt inderdaad na over een civiele procedure tegen de staat.

Voor welke collega-politicus van een andere politieke partij dan de LPF heeft u bewondering? En waarom? En voor welke politicus heeft u juist geen bewondering?

Ik heb bewondering voor mijn collega-Kamerleden van kleine partijen als ChristenUnie en SGP, SP. Zij rennen de hele dag van debat naar debat en ik moet zeggen dat ze vaak beter werk doen dan de collega's van de grotere partijen, die veel minder werk omhanden hebben!

Indien u een willekeurige Nederlandse politicus één vraag mag stellen, wie zou u welke vraag willen stellen?

Ik zou graag een vraag aan JP Balkenende willen stellen: had hij nu wel of niet een afspraak met Fortuyn om elkaar (CDA en LPF) niet aan te vallen gedurende de verkiezingscampagne van 2002 (het zogenaamde non-agressiepact)?