Interview: Joost Eerdmans (LPF)

Gertjan (Kozzmic)
Joost Eerdmans (32) is sinds de hectische verkiezingen van 15 mei 2002 kamerlid voor de Lijst Pim Fortuyn (LPF). Een paar maanden daarvoor had hij zich persoonlijk met zijn CV aangemeld bij Pim Fortuyn die zojuist zijn eigen partij had opgericht. Drie weken later stond hij als nummer 19 op de kandidatenlijst van de Lijst Pim Fortuyn.

Joost Eerdmans was voorheen werkzaam als medewerker van de Rotterdamse burgemeester Opstelten en het voormalige CDA-kamerlid Hans Hillen. Hij studeerde bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In de Kamer houdt hij zich onder meer bezig met politie, bestuurlijke vernieuwing en dierenwelzijn, daarnaast is hij secretaris van de LPF-fractie.

Volgens Hans Hillen, voormalig CDA-kamerlid, stond u een gouden carriere te wachten binnen het CDA. Heeft u achteraf spijt van uw overstap naar de LPF? Waarom zag u uw toekomst niet binnen het CDA?

Nee, in het geheel niet! Binnen het CDA heb ik, samen met andere 'jonge honden' gevochten tegen de zwaarmoedige, wollige en soms oubollige sfeer in die partij. Helaas werden die pogingen vaak afgestompt door het gestaalde partijkader. Het is moeilijk om daar doorheen te dringen. Over het algemeen vind ik dat het CDA door haar strikte ideologie te veel 'ballast' met zich meedraagt. Voordat een goed idee kan worden gelanceerd moet je je eerst afvragen of het wel in de ideologie past. Bij de LPF hebben we daar niet zo'n last van: hier heerst veel meer een hands-on mentaliteit, een ambitie om problemen praktisch aan te pakken. Bij de Lijst Pim Fortuyn krijg ik veel vrijheid en ruimte, iets wat ik bij het CDA -als nummer 54 in de fractie- nooit had gekregen. Over Hans Hillen: dat is wel makkelijk praten achteraf! Toen ik nog voor hem werkte halverwege de jaren negentig, zei hij dat ik nooit in de Kamer zou moeten willen zitten en dat het niets voor mij was. Vreemd hè.

U heeft ooit gezegd er geen probleem mee te hebben als de LPF als "partij van de onderbuikgevoelens" wordt bestempeld. Mat Herben noemde de LPF onlangs een "middle of the road" partij. Hoe moet de LPF zich profileren en onderscheiden van andere politieke partijen om in de toekomst een rol van betekenis te kunnen spelen?

Lijst Pim Fortuyn heeft het lef om dingen bij de naam te noemen (allochtonenstop, rituelen in de Kamer, minimumstraffen etc.) We zijn niet links, noch rechts, maar wel recht door zee: ik sta zeker nog achter die uitspraak.

Wat zijn de grootste bedreigingen voor het voortbestaan van de LPF?

Rechts-extremisme en gebrek aan professionaliteit.

Denkt u dat u geschikt bent als politiek leider van de LPF? Waar liggen uw politieke ambities?

Misschien ooit. Niet op korte termijn. Wat ik nu doe geeft mij erg veel voldoening en voorlopig wil ik mijn plannen op het gebied van Justitie en BZK hier proberen te verwezenlijken.

Na het overlijden van Pim Fortuyn is het aantal partijen dat zich min of meer baseert op het 'gedachtengoed' van Fortuyn exponentieel toegenomen. Tot in het buitenland (Lega Nord, Vlaams Blok) toe. Wat vindt u daarvan? In hoeverre voelt u zich verwant met deze partijen?

Nul komma nul verwant met rechts-extremistische partijen.

Wij zijn groot voorstanders van een succesvolle integratie. Om dat doel te bereiken is het, wanneer je je gezonde verstand gebruikt, wel noodzakelijk dat eerst de toestroom wordt stopgezet via gezinshereniging en -vorming met name.