Interview: Charles Groenhuijsen

Maakt u voor uw werk veel gebruik van internet?
Echt ontzettend veel. Als ik 's ochtends wakker wordt is het eerste wat ik doe mijn mail checken. Als ik 's avonds weg ga is het laatste wat ik doe mijn internet uitschakelen. Kom ik dan thuis dan zet ik als eerst mijn tas weg en dan gaat internet weer aan. Ik denk dat ik per dag minimaal 16 uur ingelogd ben. Ik zit er dan uiteraard niet fulltime achter te surfen, maar wel staat de hele tijd de e-mail open.

Wat wij van internet kunnen halen is natuurlijk goud. Ik snap niet hoe we het ooit zonder gedaan hebben. Er is zo waanzinnig veel beschikbaar. Vorige week had ik bijvoorbeeld een transcript van Rumsfeld nodig. Dat heb je dan binnen een minuut. Vroeger moest je dat dan eerst helemaal opvragen en moest het je toegefaxt worden.

Ook tijdens de live-uitzendingen van de NOS maak ik gebruik van internet. Ik volg dan de uitzending via internet, wel met een kleine vertraging uiteraard, maar wel bijna live. En ook kijk ik intussen naar de grote nieuwswebsites hier, en voor de laatste nieuwtjes heb ik ook nog monitoren. Onze efficiency is gewoon zoveel groter door het internet.

En volgt u ook het Nederlandse nieuws via internet?
Nou, omdat de Nederlandse krantensites echt zo abominabel slecht zijn, vooral van PCM, de regionale kranten proberen tenminste nog wat, is dat erg lastig. Alles zit achter passwords en codes, en daar heb ik echt een ontzettende hekel aan. Bovendien staat er ook bijna niets op. Het is gewoon echt drie keer shit.

Mijn eigen column in het AD kan ik bijvoorbeeld gewoon niet eens lezen. Nou weet ik natuurlijk wat er instaat dus maakt dat niet zoveel uit, maar het gaat om het principe. Ik ben gewoon benieuwd naar de commentaren in de kranten op het mislukken van de vorming van het kabinet bijvoorbeeld, maar die kan ik dus niet normaal bekijken. Ook van de verhalen in de zaterdagkranten kun je bijna niets lezen, of je moet weer abonnementen en dergelijke nemen.

Internetgebruikers zijn eigenlijk net hoerenlopers. Als een bepaald raam je niet aanstaat, dan ga je kijken bij een volgend raam en kom je niet meer terug. Je moet het internetgebruikers dus snel naar de zin maken, anders zijn ze gewoon vertrokken. In Nederland heb je alleen niet veel alternatief. Mijn favoriete site is nu omroep.nl, wat voor Nederlandse begrippen erg goed is. Daarop is een goed overzicht te vinden van wat er allemaal gebeurt en je kunt er makkelijk doorklikken naar bijvoorbeeld teletekst.

NOS.nl was ook altijd redelijk, maar dat is gewoon zo slecht opgemaakt. Dan heb je tweeënhalf bericht en een paar wezenloze foto's en vooral veel wit. Een krantenpagina die voor minstens een derde deel wit is koop je toch ook niet? Al die kranten en omroepen proberen hun eigen nieuwssites te maken, maar dat is dan gewoon altijd drie keer niets. Als ik dat vergelijk met wat ik hier in de Verenigde Staten kan aanklikken, dan is dat hier gewoon fantastisch. Het is toch om te huilen als je ziet dat PCM, met de vier grote landelijke dagbladen NRC, AD, Volkskrant en Trouw in handen, het niet voor elkaar krijgt een volwaardige nieuwsssite op te zetten.

Om hier een Nederlandse krant te kopen heb ik eigenlijk nog nooit echt over nagedacht. Je had hier wel een krantenwinkel waar ik wel eens een Nederlandse krant zag liggen, maar die was altijd 6 dagen oud. En vroeger had je de weekeditie voor het buitenland van het NRC Handelsblad, maar dat heb je nu met internet niet meer echt nodig natuurlijk.