Endless Legend

Endless Legend van Amplitude Studios is een 4X-game: eXplore, eXpand, eXploit en eXterminate. Civilization is een titel waar je vast wel van hebt gehoord en Endless Legend doet, wanneer je het voor het eerst speelt, sterk denken aan die beroemde reeks. Maar na een tijdje ontdek je dat Endless Legend allerlei dingen net iets anders doet en zo een unieke bijdrage levert aan een steeds populairder wordend genre.

Endless Legend

Wat is het?

Endless Legend speelt als een turn-based strategisch bordspel. Zo duurt het een aantal rondes voordat je bijvoorbeeld een gebouw of een unit hebt gemaakt en lopen jouw legertjes stap voor stap steeds een klein stukje verder de wereld in. Doordat je een beperkt aantal 'zetten' kan maken, moet je goed nadenken wat je doet want er is een grote kans dat jouw legertje wordt verrast door een stel wilde demonen of barbaren.

De game heeft acht rassen (zeven daarvan zijn op dit moment speelbaar). Dit zijn een aantal menselijke rassen die elk een unieke cultuur hebben, een insectachtig ras genaamd Necrophages en de Broken Lords, geesten die hun menselijke lichaam zijn kwijtgeraakt. Deze hebben allemaal verschillende traits waardoor ze bijvoorbeeld efficiënter omgaan met bepaalde resources of beter geschikt zijn voor gevechten. Daarnaast zijn er ook agressieve 'minor factions' die je niet zelf kunt spelen, maar die ronddwalen op de wereldkaart en hun eigen dorpjes hebben.

Je begint door een stad te stichten. De wereldkaart heeft allerlei resources waar je gebruik van kunt maken. Dust is het meest aanwezig en is de valuta van de game. Daarnaast heb je ook food, industry en science. Food is belangrijk voor de groei van je steden. Industry beïnvloedt de productiviteit: hoe meer industry je hebt, hoe sneller je gebouwen en units kunt produceren en hoe minder beurten je dus moet wachten. Science zorgt ervoor dat je sneller dingen kunt onderzoeken, wat belangrijk is aangezien de kosten snel stijgen naarmate je verder komt in het spel.

Door goed gebruik te maken van je resources kun je dus een enorm leger bouwen, of je steden sneller uitbreiden, of de bewapening van je leger verbeteren en zo meer doen in minder tijd. Er is érg veel te doen in Endless Legend en je hebt allerlei manieren waarop je kunt winnen. En wie heeft niet eens tegen zichzelf gezegd dat ze nog één zet zouden doen ... Om vervolgens drie uur later nog steeds bezig te zijn?

Endless Legend

Een rijk oprichten of met de grond gelijk maken

Endless Legend bevindt zich op dit moment in de bèta-fase waardoor er nog geen verschillende moeilijkheidsgraden of gamemodi uit te proberen zijn. Nu komt het scoreschermpje na 200 ronden tevoorschijn en wordt de winnaar gekozen op basis van de hoogste score. Dit is gebaseerd op een aantal verschillende factoren, zoals de productie van dust of de grootte van jouw steden. In de toekomst kun je via verschillende wegen winnen: de grootste economie hebben of jouw kleur over de hele wereldkaart verspreiden, bijvoorbeeld.

Jouw koninkrijk kun je vergroten door nieuwe stadjes te bouwen in gebieden die nog niet door iemand anders zijn ingenomen. Je kunt echter niet te hard groeien. Elke stad heeft namelijk 'approval', waarbij 100 betekent dat jouw bevolking lovend is. Zodra jouw koninkrijk groeit, zullen ze hier niet zo blij mee zijn, en steeds meer steden bouwen zorgt er dus voor dat de approval daalt. Om dit tegen te gaan, kun je een gebouw onderzoeken die elke stad weer meer approval geeft. Zo kun je gerust verder gaan met uitbreiden.

Endless Legend

Ook kun je groeien door de oorlog te verklaren aan andere spelers. Wanneer je de legers en militia's die deze steden beschermen verslaat, neem je de stad over en groeit jouw invloedssfeer. Je kunt kiezen of jouw legers een offensieve of defensieve strategie gebruiken, of je kunt zelf het gevecht aangaan in een turn-based oorloggame. Als een soort legercommandant verplaats je jouw legers naar de ideale posities en selecteer je de doelwitten. Daarna voeren deze legers zelf jouw bevelen uit, maar wel op hun eigen manier. Ze bewegen zich dus voort zonder verdere ingrepen van de speler en soms kan dit niet goed uitpakken. Als je hier geen zin in hebt, is er ook een 'auto' optie, waarmee de gevechten automatisch worden afgerond.

De gevechten worden interessanter door de verschillende terreinbonussen en traits van de verschillende units. Je hebt bijvoorbeeld soldaten die dichtbij moeten komen voordat ze kunnen aanvallen, maar ook boogschutters en andere ranged units. Hierdoor riskeer je jouw units te verliezen voordat ze bij de vijand kunnen komen als je ze niet goed positioneert op de kaart.

Endless Legend

De samenstelling van de legers bepaal je zelf. Je kunt in het begin maximaal vier units in een legertje stoppen. Dit kunnen dezelfde units zijn, of een mix van melee of ranged. Met bepaalde onderzoeken krijg je de mogelijkheid om grotere legers te maken. Legers kun je overal naartoe sturen en gevechten zullen zeker niet alleen plaatsvinden wanneer je een stad probeert over te nemen: units en legers zul je ook tegenkomen tijdens het rondlopen. Gevechten winnen levert xp op, waarmee jouw soldaten sterker worden. Je hebt de keuze uit drie units per ras.

Ook de uitrusting van jouw legers kun je aanpassen. Elke keer als jouw koninkrijk een nieuw tijdperk tegemoet gaat (dit gebeurt wanneer je genoeg onderzoek hebt gedaan), kun je nieuwe uitrusting kopen. Bestaande legers kun je upgraden. Het vechten is dus best uitgebreid.

Heroes

Elk ras heeft verschillende heroes en heroes zijn ook te koop (voor dust, niet echt geld) via de markt in het spel. Heroes zijn units die net als andere units kunnen rondlopen, vechten en xp krijgen. Een hero kun je toewijzen aan een specifiek leger of aan een stad. Wat er speciaal is aan heroes is dat ze een skill point krijgen na het levellen. Je kunt deze gebruiken voor traits, waardoor jouw hero bijvoorbeeld een leger versterkt of de opbrengst van resources binnen een stad verhoogd.

Endless Legend

Quests

Tijdens het spelen kun je ruïnes bezoeken en onderzoeken. Meestal vind je hier wat resources die je kunt gebruiken zoals dust of titanium, maar soms krijg je ook een quest. Ook de dorpjes van agressieve rassen kun je benaderen voor een quest: na het voltooien hiervan zullen ze jou niet meer aanvallen. De quests zijn verschillend: soms moet je een leger verslaan omdat ze een schat hebben meegenomen, soms moet je een dorp vernietigen en gekidnapte dorpelingen redden, of een gebied vijf rondes lang beschermen tegen andere legers.

Endless Legend

Quests geven je allerlei verschillende beloningen. Sommige quests zorgen ervoor dat je iets niet meer hoeft te onderzoeken, andere geven bewapening en uitrusting voor een leger. Ze bieden een leuke afwisseling tijdens het spelen zodat je niet alleen maar bezig bent met uitbreiden en er komt meer achtergrondinformatie over het ras naar voren.

Mooi en minimalistisch

Endless Legend is kleurrijk en gedetailleerd. Je kunt helemaal inzoomen tot op de grond, of uitzoomen tot een wat minimalistischere wereldkaart. Er zijn duidelijk verschillende gebieden, allerlei unieke tempels, resources en andere dingen te zien op de kaart. Jouw legers zien er anders uit en dit hangt af van hun uitrusting. Nu veranderen alleen de wapens, maar in toekomstige builds moet ook hun bescherming volledig veranderen. Het is duidelijk dat Amplitude Studios hard heeft gewerkt om er zoveel mogelijk details in te verwerken.

Endless Legend

Tijdens het spelen krijg je soms ook te maken met een koude, donkere winter en wordt de hele wereld bedekt onder een laag sneeuw. En dat is dan ook te zien: het beeld is wat donkerder en je ziet geheel andere weerseffecten. Ook hier hebben ze werk van gemaakt.

De muziek past goed bij de game, is rustgevend maar niet al te memorabel. Hopelijk voegen ze wat meer nummers toe bij de uiteindelijke release van de game, want na een tijdje komen wel steeds dezelfde terug. Dat is wat jammer, zeker bij een game waar een potje al snel uren duurt.

Endless Legend

De game is nu op Steam verkrijgbaar als Early Access-game. Er zijn wat stabiliteitsprobleempjes, vooral wanneer je meer dan honderd rondes hebt gehad, maar over het algemeen speelt de game goed weg. De game wordt na verloop van tijd ook wat traag, maar even saven en de game opnieuw opstarten doet wonderen. De gevechten zijn een interessante toevoeging die de nodige strategie vereisen maar er is naast vechten ook veel meer te doen.

Het is even afwachten op nieuwe gamemodi, moeilijkheidsgraden en andere functionaliteiten die nog niet in de game zitten. Zoals het er nu naar uitziet, wordt Endless Legend een solide game die mogelijk net zo verslavend is als Civilization. De aankoop nog even uitstellen is echter een goed idee, aangezien nog niet alles klaar is. Als je geniet van 4X-games is Endless Legend er zeker een om in de gaten te houden.