World of Tanks: Xbox 360 Edition

Het is het grootste online free-to-playspel met 61,4 miljoen spelers en onlangs maakte Wargaming.net bekend dat zij met World of Tanks de overstap gaan maken naar Xbox 360. Zijn tanks op Xbox 360 net zo leuk als op pc?


Als je zo groot bent als World of Tanks is lijkt deze overstap naar consoles even logisch als het aantrekken van je rechtersok nadat je linkersok om je voet zit. Toch zitten er wel wat verschillen tussen de gameplatforms. Om deze reden is World of Tanks: Xbox 360 Edition ook redelijk aangepast om op dit platform gespeeld te kunnen worden. Omwille van deze aanpassingen zal het dan ook sowieso niet mogelijk zijn om als pc-speler tegen een Xbox 360-speler te spelen.

Een van de direct zichtbare wijzingen zit in de user interface in het beeld. Omdat consolegamers vaak toch wat verder weg van hun scherm zitten, is een hoop van de informatie op het scherm weggelaten. Een logische beslissing aangezien er een hoop kleine lettertjes op je pc-scherm staan. Toch voelt het daardoor wel behoorlijk anders aan. Gelukkig is het niet zo dat het gemis aan informatie zo erg is dat het de gameplay aantast. Iets wat ik persoonlijk nog wel mis is de spelerslijst met het aantal kills aan de zijkant. Deze is nu vervangen door de tekens van de tanksoorten die meespelen bovenaan het scherm zonder een killcount.

Verder heeft Wargaming wel alle tanks en maps uit de pc-versie overgenomen. Hier zal dus voor de pc-gamers die de Xbox 360-versie gaan spelen heel veel herkenning in zitten. Ook de verdere gameplay van World of Tanks is hetzelfde gebleven. Iets wat extra in de Xbox 360-versie zit is voice chat. De makers hebben de Xbox Live-feature ingebed in het spel waardoor je via voice chat kunt praten met alle leden van jouw team.

 

Net als het pc-spel is is World of Tanks: Xbox 360 Edition volledig free-to-play. Toch zit hier één redelijk grote maar aan vast. Op de Xbox 360 is het alleen mogelijk om online te spelen als je in het bezit bent van een Gold Membership. Deze heb je dus nodig om dit spel te spelen. Verder kun je volledig gratis spelen, maar van echt free-to-play is niet echt sprake. Het is dan ook nog maar de vraag in hoeverre gamers bereid zijn een Gold Membership af te sluiten voor dit spel. Gelukkig heeft de studio hier op voorhand al over nagedacht. Je kunt het met een Silver Membership namelijk een week uitproberen. Op deze manier kun je zonder extra uitgaven bekijken of World of Tanks: Xbox 360 Edition je zestig euro per jaar waard is.

Buiten de gameplay om is er nog iets wat flink is aangepast. Je kunt namelijk geen losse onderdelen kopen om door de technology tree heen te gaan. In plaats daarvan koop je nu onderdelen in pakketten die vooraf zijn samengesteld. Ik heb niet kunnen achterhalen wat de prijs van de pakketten is, maar je zult alleszins langer moeten spelen dan bij losse onderdelen.

Over het geheel genomen ziet World of Tanks: Xbox 360 Edition er prima uit. Het speelt goed weg en heeft dezelfde aantrekkingskracht als de pc-versie. Het enige wat gamers zou kunnen tegenhouden is het verplichte Gold Membership, maar hiervoor kun je dan ook wel weer meegenieten van alle andere Gold-voordelen. Het enige wat Wargaming.net lijkt te hoeven doen is gamers ervan overtuigen dat het spel de zestig euro per jaar waard is.

World of Tanks: Xbox 360 Edition staat gepland voor een release in de zomer van 2013.