Ophef over Giro 555-actie Midden-Oosten middels één inzameling, zouden losse acties beter zijn?

Ruim een jaar na 7 oktober is  Giro 555 een actie gestart om geld in te zamelen voor álle slachtoffers "van het escalerende geweld in het Midden-Oosten". Het gaat om ëén pot voor Gaza, Libanon, Syrië, de Westelijke Jordaanoever en Israël. Zouden losse acties niet beter zijn?

Zelf bepalen aan welk goed doel je wil geven? ( @ Freepik-AI)
Zelf bepalen aan welk goed doel je wil geven? ( @ Freepik-AI)

De 10 hulporganisaties binnen Giro555 hebben gezamenlijk besloten om het geld te verdelen over verschillende landen. Ze schrijven in hun persbericht: "Giro555 is altijd politiek neutraal. De enige kant die wij kiezen is die van de slachtoffers."

En toch is daar ophef over ontstaan. Want mensen die geen geld aan Israël willen geven, of mensen die bang zijn dat hun geld in de handen van Hamas en Hezbollah komt zullen nu geen geld gaan overmaken.

Ook de rol van Oxfam Novib als een van de tien samenwerkende hulporganisaties is omstreden. Momenteel is deze NGO verwikkeld in een juridische strijd met de Nederlandse overheid over het stopzetten van de levering van onderdelen voor Israëlische F-35-gevechtsvliegtuigen. "Dat zijn partijen met een politieke agenda", is meer dan eens te horen.

Het organiseren van een nationale actie van Giro 555 voor de slachtoffers van het geweld in het Midden-Oosten bleek een lastig vraagstuk in Hilversum. Verschillende publieke omroepen zijn onzeker over hun deelname, en de commerciële radiozenders hebben geweigerd om samen een radio-uitzending te maken. Iedereen is het erover eens dat slachtoffers hulp nodig hebben, maar het onderwerp is delicaat.

De landelijke actiedag vindt vandaag plaats in Mediamuseum Beeld & Geluid. De NPO brengt woensdag 15 oktober op alle radio- en televisiezenders updates over de hulpactie van Giro555 voor het Midden-Oosten. 's Avonds zijn er op NPO 1, RTL en SBS twee langere updates over de actie, maar er komt geen groot programma. Zo wordt er afgezien van een belpanel met BN-ers vanwege terughoudendheid om deel te nemen. Het maatschappelijk debat over Israël, Gaza en Libanon wordt zo verhit gevoerd dat mediapartijen vrezen voor onrust of reputatieschade. 

Er zou tussen de omroepen ook onenigheid zijn ontstaan over de verdeling van het geld: zo werd er gesproken over een verdeling waarbij 60% van het opgehaalde geld naar Gaza zou gaan, 35% naar Libanon en 5% naar Israël. Maar niet iedereen was het eens over die percentages. Later werd gesteld dat de genoemde percentages voorbeelden waren en dat de daadwerkelijke verdeling nog niet vast staat.

902 stemmen , laatste: 26-10-2024, 07:30