Nederlanders zijn Europees kampioen zitten, hoelang zit jij op een dag?

Van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder zit 26% meer dan 8,5 uur op een dag. In geen enkel ander land zit zo’n groot deel van de bevolking zoveel uren per dag. In de rest van de EU is dat 11%. Hoeveel uur zit jij gemiddeld per dag?

Nederlanders zijn kampioen zitten (@Freepik)
Nederlanders zijn kampioen zitten (@Freepik)

In 2022 zaten werkenden gemiddeld 8,9 uur per dag. Dit gebeurt meer dan de helft van de tijd tijdens het werk: gemiddeld 4,5 uur. In hun vrije tijd zitten werknemers gemiddeld 3,4 uur. De overige “zittijd” bedraagt 1 uur en is woon-werkverkeer. Bijna de helft (47%) van de Nederlandse werknemers zit 6 uur of langer tijdens het werk op een gemiddelde werkdag. Er is een grote variatie in zittijd tijdens het werk tussen verschillende beroepsgroepen en sectoren.

In de financiële en ICT-sector zit men het meest tijdens werk, respectievelijk 7 en 6,8 uur. Dat is circa 2,5 uur meer dan men gemiddeld tijdens het werk wordt gezeten. De sectoren waar het minst wordt gezeten zijn handel (3,4 uur), landbouw (3,2 uur) en horeca (1,3 uur). Juristen, financieel specialisten en software- en applicatieontwikkelaars zitten zo'n 7,3 uur tijdens werk.

Een ander meerjarig onderzoek laat zien dat werknemers nog langer zijn gaan zitten na de COVID-pandemie: 5,3 uur tijdens werk en 4,1 uur tijdens vrije tijd. In 2019, voor de pandemie, was dit nog 4,9 uur tijdens werk en 3,3 uur tijdens vrije tijd . De COVID-pandemie lijkt een impact te hebben gehad op zowel de zittijd tijdens het werk als tijdens de vrije tijd. Dat geldt zowel voor mensen die op locatie werken als (gedeeltelijk) thuis werken

Uit eerder onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat langdurig zitten het risico verhoogt op hart- en vaatziekten. Mensen die meer dan 8 uur per dag zitten en weinig bewegen, hebben 74% meer kans op hart- en vaatziekten dan mensen die minder dan 4 uur per dag zitten en veel bewegen.

853 stemmen , laatste: 07-03-2024, 17:06