Moeten patiënten recht hebben op vega(n) maaltijden?

De Vegetarieërsbond heeft de Tweede Kamer een petitie aangeboden dat mensen die zijn opgenomen in een ziekenhuis of zorginstelling, te allen tijde recht moeten hebben op vega(n) maaltijden. Vind jij ook dat patiënten daar recht op hebben?

Vega(n) maaltijden (@Freepik)
Vega(n) maaltijden (@Freepik)

Mensen die in het ziekenhuis of een zorginstelling terecht komen, hebben niet overal aanspraak op vegetarisch of plantaardig voedsel. Het is onzeker welke maaltijden de instelling aan de patiënt serveert, aldus de bond, die dit als ouderwets beschouwt.

Dit is de eerste keer dat de Vegetariërsbond zo'n grote petitie (ruim 6000 handtekeningen) aanbiedt aan de Tweede Kamer. "We hopen dat de zorgsector hier actie op onderneemt en dat het onderwerp meer aandacht krijgt in de Kamer."

In meerdere ziekenhuizen bestaat deze keuze al, maar voor gedetineerden is het beter geregeld.

Vorig jaar hebben al zevenhonderd zorgprofessionals zich aangesloten bij een manifest dat pleit voor een plantaardig dieet als standaardmenu in ziekenhuizen. Het manifest is een initiatief van Patrick Deckers, een orthopedisch chirurg in het Zuyderland ziekenhuis in Limburg. Hij benadrukte het feit dat plantaardig eten al de norm is in niet minder dan elf ziekenhuizen in New York.

682 stemmen , laatste: 06-11-2023, 08:16