Meevaller van 150 miljoen

Een meevaller van 150 miljoen euro heeft ervoor gezorgd dat de drie regeringspartijen elk 50 miljoen euro mogen uitgeven. Plannen voor de besteding van de 50 miljoen euro moeten worden ingediend bij Wouter Bos, de minister van Financiën.

De PVDA wil de meevaller gebruiken om de minima te compenseren voor de gestegen energie- en voedselprijzen. Het is nog niet duidelijk hoe de PVDA de armoede wil gaan bestrijden, maar volgens Trouw melden bronnen dat er een rol is weggelegd voor de gemeenten.

De ChristenUnie verdeelt de door hun te besteden 50 miljoen euro. Er zou 15 miljoen euro worden uitgegeven aan hulpprogramma's voor prostituees, het moet makkelijker worden om uit te stappen. Voor verschillende projecten (verbetering vaarweg, bevordering openbaar vervoer en de renovatie van een keersluis) bij Verkeer en Waterstaat wordt 25 miljoen euro uitgetrokken. Ten slotte wil de ChristenUnie nog 10 miljoen laten uitgeven door de minister van Jeugd en Gezin André Rouvoet.

Het CDA lijkt volgens de NOS de 50 miljoen uit te willen geven voor het behoud van cultureel en industrieel erfgoed. Zo willen zij onder andere de Pieterskerk in Leiden en Kasteel de Haar in Utrecht laten restaureren.

De ingediende voorstellen worden later vandaag in het debat over de Voorjaarsnota 2008 besproken.