Chepngetich verpulvert wereldrecord marathon

In de atletiekwereld is zondag weer een stuk geschiedenis geschreven. De marathon van Chicago leverde vorig jaar bij de mannen een wereldrecord op van wijlen Kelvin Kiptum, dit jaar was het raak bij de vrouwen, waar Tigst Assefa's record van 2:11.53 - gelopen in Berlijn vorig jaar - aan gort werd gelopen.

De Keniaanse Ruth Chepngetich won twee jaar geleden de marathon van Chicago in 2:14.18 uur, maar zondag ging er een enorme hap af. Ze startte verschroeiend snel en kwam na vijf kilometer door in 15.00 minuten, waarna er van verval maar mondjesmaat sprake was. Door perfect haaswerk en uitstekend indelen kwam Chepngetich uit op een ongelooflijke 2:09.56 uur, bijna twee minuten sneller dan het 'oude' wereldrecord.

Bij de mannen was er wat meer spanning wat de winst betreft, maar na een ruime dertig kilometer viel dat langzamerhand weg. John Korir ging er vandoor en de Keniaan wist uitstekend door te versnellen. Hij leek op weg naar een tijd rond de 2:04 uur, maar haalde er een fraaie versnelling uit en won in 2:02.44 uur, de twaalfde tijd ooit gelopen.