Eerste Kamer wil dat Faber ook aan spoedwet asielproblematiek gaat werken

Een meerderheid in de Eerste Kamer wil dat het kabinet, naast het staatsnoodrecht, ook met een aanvraag start voor een spoedwet met betrekking tot het asielvraagstuk. De SGP is van plan een motie in te dienen die naar verwachting op brede steun van de senatoren kan rekenen. Ook tegenstanders van strengere asielwetgeving sluiten zich uit principe bij dit verzoek aan.

Dit werd duidelijk tijdens het debat in de Eerste Kamer over de Miljoenennota en de Prinsjesdagstukken met het kabinet-Schoof. Zowel SGP-leider Stoffer in de Tweede Kamer als SGP-senator Schalk hebben eerder al aangegeven dat zij het staatsnoodrecht geen geschikte weg vinden voor een strenger asielbeleid. Het kabinet kan geen meerderheid in de Eerste Kamer verwachten, waardoor het signaal van de senatoren vandaag van groot belang is, vooral als het ooit nodig zou zijn om het noodrecht achteraf goed te keuren.

Voor steun in de Eerste Kamer zijn andere partijen essentieel; de PVV heeft een kleine fractie en het nieuwe NSC heeft zelfs geen zetels in de senaat. Ook de VVD-fractie in de Eerste Kamer, onder leiding van oud-minister Edith Schippers, heeft vanmiddag laten weten dat zij vindt dat het kabinet naast het noodrecht ook moet werken aan de meer gebruikelijke route van spoedwetgeving. Dit standpunt wordt ook gedeeld door de VVD-fractie in de Tweede Kamer.

PVV-minister Faber, aangespoord door Wilders, wil alleen met het noodrecht aan de ganf. Het kabinet hoeft voor maatregelen onder het noodrecht niet eerst goedkeuring vragen aan de Tweede en Eerste Kamer. Wel moet er juridisch onderbouwd kunnen worden dat er sprake is van buitengewone omstandigheden. De kwestie zet de politieke verhoudingen in het kabinet op scherp.

Minister Uitermark (NSC) van Binnenlandse Zaken wordt gezien als de grootste tegenstander en zou haar functie kunnen opgeven als het noodrecht juridisch niet goed onderbouwd wordt. Wilders heeft aangegeven dat de PVV misschien uit het kabinetstapt als het noodrecht wordt geblokkeerd. De andere coalitiepartijen vragen zich af waarom Faber haar voorstel nog niet gereed heeft. Premier Schoof wil voor 25 oktober een besluit met het kabinet nemen over de noodwet voor de asielproblematiek in ons land. Het noodrecht moet daarna aan de Raad van State worden voorgelegd. Als het kabinet het noodrecht inroept, kunnen direct asielmaatregelen worden genomen. De Tweede en Eerste Kamer kunnen de wetgeving pas achteraf goed- of afkeuren, waarbij de Eerste Kamer het laatste woord heeft.