Dader steekpartij Southport is Axel Muganwa Rudakubana

Een Britse rechter heeft bij hoge uitzondering besloten de naam van de 17-jarige verdachte van de steekpartij in Southport openbaar te maken. Het gaat om Axel Muganwa Rudakubana. De rechter heeft bepaald dat Rudakubana voorlopig in jeugddetentie blijft. Hij is officieel aangeklaagd voor drie moorden en tien pogingen tot moord.

Britse media hadden de naam van Rudakubana eerder al achterhaald, maar mochten die niet openbaar maken omdat hij minderjarig is. Nu heeft de rechter een uitzondering gemaakt, zoals gemeld door onder andere de BBC en Sky News. Deze beslissing kwam na veel speculatie over de identiteit van de verdachte en gewelddadige protesten rond moskeeën in het Verenigd Koninkrijk.

Bij de steekpartij in Southport afgelopen maandag werden drie kleine kinderen gedood en raakten acht andere kinderen gewond. Ook twee volwassenen raakten gewond en werden naar het ziekenhuis afgevoerd. De gebeurtenis heeft geleid tot landelijke onrust en spanningen.

Volgens Sky News is de uitzondering gemaakt omdat er online veel foutieve foto's en namen circuleerden. Bovendien wordt Rudakubana komende woensdag 18 jaar. De protesten en rellen in Southport afgelopen dinsdag hebben geleid tot zeker 50 gewonde agenten toen demonstranten de plaatselijke moskee belaagden. Ook in andere steden zoals Londen, Hartlepool en Manchester liep het uit de hand, met in totaal 100 arrestaties.

Gisteren was het onrustig bij de ambtswoning van premier Starmer op Downing Street in Londen. Duizenden demonstranten verzamelden zich en het kwam opnieuw tot clashes met de politie. Er werd met vuurwerk en rookbommen gegooid, wat de situatie verder escaleerde.

Axel Muganwa Rudakubana
Axel Muganwa Rudakubana