Met Gods hulp wil Trump de VS redden

Donald Trump heeft officieel zijn nominatie geaccepteerd als presidentskandidaat van de Republikeinen in de VS. "Over vier maanden zullen we een ongelooflijke overwinning behalen", zei hij onder groot gejuich op de conventie van de Republikeinse Partij in Milwaukee, Wisconsin. Hij wilde "president worden voor heel Amerika, niet voor de helft van Amerika". "De tweedracht en verdeeldheid in onze samenleving moeten worden geheeld."

In zijn nominatiespeech sprak Trump ook over de moordaanslag op hem tijdens afgelopen zaterdag. Hij zou het verhaal maar één keer vertellen, omdat het te pijnlijk zou zijn om het nog een keer te doen, zei Trump.

"Mijn hand zat onder het bloed, overal bloed. Ik wist meteen dat de dreiging serieus was," zei de voormalige president in zijn toespraak. "Er was overal bloed en toch voelde ik me op een bepaalde manier heel veilig omdat ik God aan mijn zijde had."

Als Trump niet opzij had gekeken op het moment van de schietpartij, zou hij niet meer in leven zijn, benadrukte de Republikein. "Ik sta hier in levende lijve voor u, alleen bij de gratie van de Almachtige God," zei de 78-jarige. Het publiek begon toen uitzinnig te juichen en te roepen.

Minuut stilte voor omgekomen toeschouwer
Trump nam vervolgens een minuut stilte in acht voor tijdens de moordaanslag omgekomen toeschouwer, en kuste de helm van de voormalige brandweerman. De brandweerjas en helm van de man stonden zichtbaar op het podium. "Hij was ongelooflijk," zei Trump. Tijdens de moordaanslag had de 50-jarige zijn vrouw en dochter beschermd tegen de kogels terwijl de schutter het vuur opende. Hij werd dodelijk geraakt en twee andere mensen raakten ernstig gewond. De man werkte als werktuigbouwkundig ingenieur en was jarenlang betrokken bij de vrijwillige brandweer.

Een schutter opende zaterdag het vuur tijdens een campagne-evenement in de stad Butler in de staat Pennsylvania. Hij werd gedood door veiligheidstroepen. Trump raakte gewond aan zijn oor. Sindsdien draagt de Republikein een wit verband om zijn oor.

'Ik zal de democratie redden'
Tijdens zijn toespraak riep Trump de Democraten op om politieke meningsverschillen niet te "demoniseren" en afwijkende meningen niet te "criminaliseren". "Ik ben geen bedreiging voor de democratie", beweerde Trump. In plaats daarvan zou hij "de democratie redden voor de mensen in ons land".

Trump is betrokken in verschillende juridische geschillen. Hij portretteert zichzelf herhaaldelijk publiekelijk als het slachtoffer van een politiek gemotiveerde "heksenjacht". Hij heeft zijn nederlaag in de presidentsverkiezingen van 2020 tegen Joe Biden nog steeds niet erkend. Tot nu toe heeft Trump ook geweigerd om te verklaren dat hij de uitslag van de komende verkiezingen zal accepteren. De presidentsverkiezingen vinden plaats op 5 november.