Behalve blijdschap bevrijding gegijzelden, ook kritiek op de manier waarop

Internationaal is de bevrijding van vier door Hamas gegijzelden in Gaza toegejuicht. Er is echter ook harde kritiek op de acties van het Israëlische leger. Volgens Hamas zijn er veel doden bij de bevrijdingsactie gevallen.

De bevrijding gisteren van vier mensen uit de handen van Hamas heeft niet alleen in Israël, maar ook wereldwijd vreugde en hoop losgemaakt. EU-hoofddiplomaat Josep Borrell verklaarde: "We delen de opluchting van de families en roepen op tot de vrijlating van alle resterende gijzelaars." Hij uitte echter ook felle kritiek op de Israëlische militaire actie, die vermoedelijk veel doden heeft geëist. "Er moet onmiddellijk een einde komen aan het bloedbad", eiste hij op Platform X. "De berichten uit Gaza over nog een bloedbad onder burgers zijn weerzinwekkend."

Veel internationale leiders waaronder de Amerikaanse president Joe Biden en de Franse president Emmanuel Macron spraken hun vreugde uit over de bevrijding van de gijzelaars. Turkije daarentegen veroordeelde de operatie als een "barbaarse aanval". Het land beschuldigde Israël van oorlogsmisdaden. "Met deze laatste barbaarse aanval heeft Israël opnieuw een oorlogsmisdaad toegevoegd aan zijn lijst van oorlogsmisdaden," verklaarde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara, zonder het over de redding van de gijzelaars te hebben.

Het Israëlische leger heeft zaterdag vier mensen levend uit handen gekregen van Hamas. Volgens legerwoordvoerder Daniel Hagari werden de drie mannen en een vrouw gevangen gehouden in twee woongebouwen in de vluchtelingennederzetting Nuseirat. De gijzelaars zouden in goede gezondheid verkeren, maar werden desondanks voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

Hamas verklaarde dat zaterdag meer dan 270 mensen zijn gedood en meer dan 700 anderen gewond zijn geraakt bij Israëlische aanvallen in de vluchtelingenwijk Nuseirat. De beweringen van de terroristische organisatie kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd. Medici in de Gazastrook meldden ten minste 50 doden en 24 gewonden.

Nuseirat ligt in het centrale deel van de Gazastrook. De afgelopen dagen zijn daar herhaaldelijk luchtaanvallen uitgevoerd en is er gevochten met grondtroepen. De gevechten zijn de laatste tijd heviger geworden.

Kritiek op premier Netanyahu
Ondertussen is de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bekritiseerd omdat hij wel de bevrijde gijzelaars bezocht, maar geen contact heeft opgenomen met de nabestaanden van de gedode slachtoffers: "Als je premier bent, ben je premier van successen en nederlagen," vertelde oppositieleider Jair Lapid aan de Israëlische zender Kan. "Alleen regeringsleider zijn als alles lukt en verdwijnen als de dingen niet gaan zoals je wilt, is zielig."

De vader van een soldaat die op 7 oktober werd gedood, schreef op X: "Een premier met morele waarden zou hebben gebeld om (ons) te troosten en te sterken. En om zich te verontschuldigen voor wat er met mijn kind tijdens zijn dienst is gebeurd." Zijn oordeel over Netanyahu: "Ik veracht hem, hij is geen knip voor de neus waard."

Nog steeds tientallen gijzelaars in handen van Hamas
Sinds het begin van de Gaza-oorlog hebben de Israëlische strijdkrachten tot nu toe zeven van de ongeveer 250 ontvoerde gijzelaars kunnen bevrijden. Meer dan 100 werden eind november en begin december vrijgelaten als onderdeel van een gijzelingsdeal. Drie gijzelaars zijn per abuis doodgeschoten door Israëlische soldaten.

Volgens legerbronnen worden er nog steeds 120 gijzelaars vastgehouden door Hamas en andere terroristische organisaties in de Gazastrook. Meer dan 40 van hen zouden echter niet meer in leven zijn, het aantal doden zou nog hoger kunnen liggen.