Oppositie IsraŽl haalt uit naar Netanyahu, 'VS zijn geschokt door onze regering'

De Israëlische oppositiepoliticus Jair Lapid heeft premier Benjamin Netanyahu scherp bekritiseerd. Onder het kabinet van Netanyahu, dat sinds eind 2022 aan de macht is en rechts-extremistische politici omvat, zou Israël volgens Lapid een ‘volledig verlies’ van zijn militaire afschrikkingsvermogen ervaren, schreef de liberaal Lapid op X.

Netanyahu heeft Israël “hopen puin bezorgd van Beeri tot Kirjat Shmona”, schreef Lapid, verwijzend naar een kibboets in het zuiden van Israël die verwoest werd tijdens de bloederige aanval van Hamas op Israël op 7 oktober, en een kibboets in het zuiden van Israël die onder vuur ligt. Daarnaast wordt het noorden van Israël al maandenlang gebombardeerd door de islamitische Hezbollah-militie. 

De huidige Amerikaanse regering is “geschokt” door het gedrag van de Israëlische regering, zei Lapid maandag tijdens een persconferentie voorafgaand aan een bijeenkomst van zijn Yesh Atid-partij, na terugkomst van een bezoek van een week aan Washington.

“Deze regering, deze premier, is een existentiële bedreiging voor Israël geworden ”, zei Lapid. Ze vernietigden de Israëlische afschrikking. Onze vijanden kijken naar deze regering en ruiken zwakte”, zei Lapid.

“Onze bondgenoten ruiken deze zwakte ook. Ik was vorige week in Washington voor een ontmoeting met topfunctionarissen van de regering. Ze zijn geschokt door deze regering: de onverantwoordelijkheid, het gebrek aan professionaliteit, het mislukte management, de ondankbaarheid”, zei Lapid.